-1.6 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecial#COLECTIV 1 AN. Bilanț dezamăgitor: Un marș cu 5.000 de oameni, depuneri...

#COLECTIV 1 AN. Bilanț dezamăgitor: Un marș cu 5.000 de oameni, depuneri de coroane și trei dosare penale fără sentințe. Nici un vinovat nu este după gratii

În urmă cu an, în noap­tea de 30 spre 31 octombrie 2015, clubul Colectiv din Bucureşti a luat foc cu sute de oameni înăuntru. 64 au murit, 147 au fost răniți, alți peste 50.000 au ieșit, câteva zile mai târziu, în stradă, acuzând corupția generalizată și cerând schimbarea.

S-au schimbat un guvern, un primar de sector și cam atât. Au fost întocmite trei dosare penale, în care sunt inculpați patronii clubului, administratorul firmei de artificii, primarul de la sectorul 4, Cristian Popescu Piedone, și doi pompieri, dar în niciunul dintre aceste dosare nu a început judecata pe fond.

Premierul de atunci, Victor Ponta, cel care a gestio­nat situația post-Colectiv, can­didează acum la Gorj, din partea PSD, pe loc eligibil. Ministrul Sănătății de atunci, Nicolae Bănicioiu, cel care declara public că pacienții arși sunt tratați mai bine ca-n Occident, în timp ce ei mureau pe capete, infectați în spitalele bucureștene, candidează la Iași din partea aceluiași partid.

La un an de la tragedie, 5.000 de oameni – printre ei, supraviețuitori și rude ale celor uciși de incendiu – au ieșit din nou în stradă, ieri, într-un marş al tăcerii care a pornit din Piața Universității și s-a încheiat în fața clubului Colectiv, unde au aprins lumânări și au depus flori și fotografii ale celor dispăruți.

Tot acolo, în fața clubului, a fost dezvelit monumentul ridicat în amintirea celor 64 de tineri decedați. Monumentul este compus dintr-un soclu în formă de semisferă, făcut dintr-un bloc de piatră, și o sculptură din bronz, cu înălțimea de 1,60 metri.

Iohannis caută vinovații

Și președintele Klaus Iohannis a fost ieri la clubul Colectiv. A depus o coroană de flori, apoi a participat la slujba de pomenire organizată la biserica din Cotroceni. „Acum, după un an de zile, tragem linie, vedem că unele lucruri s-au schimbat în bine. Verificările sunt mai clare, mai dese, la astfel de locații unde se organizează evenimente. Alte lucruri încă nu s-au schimbat, după părerea mea, suficient de mult. Mi-aș dori ca după un an de zile să știm totuși cine s-a făcut vinovat de acest accident teribil“, a declarat Klaus Iohannis, în fața clubului Colectiv.

Președintele României a adăugat că politicienii care nu au înțeles mesajul de schimbare transmis de români după tragedia de acum un an vor fi „măturați“ de pe scena publică. „Clasa politică se schimbă încet, dar se schimbă. Aceste schimbări sunt inevitabile, iar cei care au înțeles mesajul românilor, mesajul României, după Colectiv vor avea probabil o poziție mai bună în alegeri, iar cei care nu au înțeles acest mesaj încet, dar sigur, vor fi măturați de pe scena publică“, a mai declarat Klaus Iohannis.

Mărturiile supraviețuitorilor

Dreptate. Asta cer toți supra­viețuitorii tragediei și rudele celor dispăruți, vor ca cei vino­vați să plătească. „În sistemul sanitar nu s-a schimbat nimic. În societate? A fost acel val pu­ternic de empatie cu victimele Colectiv, două, trei luni, însă în momentul de faţă, eu cred că e ca înainte, din păcate. Mai sunt mici grupuri. Suntem noi toţi, care eram şi înainte, care ne vedem acum la concerte, aceeaşi comunitate rock, underground, dar dacă e să ne referim al ni­vel general, naţional, nu. E ca înainte. Lumea preferă să dea un like pe Facebook“, a constatat Cristian Matei, unul dintre supraviețuitori.

O părere similară are și Lau­rențiu Istrate, tatăl lui Claudiu, răpus de bacteriile nosocomiale din spital, la 13 zile de la incendiu. „Așteptam să se găsească vinovații. Să fie o anchetă în care măcar noi, victimele, răniții și părinții să fim într-un fel sau altul implicați. Să fie, totuși, procese începute. Știu că sunt procese de lungă durată, dar după un an să nu ai un proces început mi se pare deja că ne ducem spre derizoriu. Mă așteptam să fie căutați vinovații până în vârful piramidei, chiar dacă este greu de stabilit cauzalitatea directă dintre crimă și poziția unui funcționar care nu a făcut nimic, sau care nu a făcut în mod intenționat“, a spus Laurențiu Istrate.

Pe 30 octombrie 2015, formația rock Goodbye to Gravity își lansa cel de-a doilea album, „Mantras of War“, printr-un concert în Colectiv. În urma incendiului care a izbucnit în clubul bucureștean și-au pierdut viața patru dintre cei cinci membri ai trupei, alături de jurnaliști și fani.  

Niciun vinovat după gratii

Procurorii au întocmit trei dosare penale în urma incendiului din clubul Colectiv. În primul dosar sunt inculpați cei trei patroni ai clubului, Alin George Anastasescu, Paul Gancea, Costin Mincu, și administratorul firmei de artificii, Daniela Niță.

Un alt dosar a fost constituit pe numele primarului Sectorului 4 de atunci, Cristian Popescu Piedone, iar ultimul dosar îi privește pe George Matei și Antonina Radu, cei doi pompieri care ar fi trebuit să controleze clubul Colectiv. În acest moment, în niciunul dintre aceste dosare nu a început judecata pe fond. De asemenea, niciunul dintre inculpați nu se află după gratii.

Cele mai citite

Rovinieta 2025: Costuri, valabilitate și modificări legislative

Proprietarii vehiculelor surprinse fără Rovinietă riscă sancțiuni, valoarea acestora fiind stabilită în funcție de tipul vehiculului și de durata utilizării ilegale a infrastructurii rutiere Începând...

Șumudică, impresionat de Ulsan Hyundai. „Tiki-taka și disciplină incredibilă”

Rapid București a pierdut meciul amical disputat în Dubai împotriva campioanei Coreei de Sud, Ulsan Hyundai, cu scorul de 1-2. Deși rezultatul nu a...

Jurgen Klopp își exprimă speranța că Mohamed Salah va rămâne la Liverpool

Jurgen Klopp, noul director mondial pentru fotbal al Red Bull, a declarat că își dorește ca Mohamed Salah să-și prelungească contractul cu Liverpool, subliniind...
Ultima oră
Pe aceeași temă