UPDATE. 22 de persoane, între care cetăţeni din Pakistan, Camerun, Congo şi Afganistan, au fost duse la DIICOT Timişoara, în urma percheziţiilor care au avut loc luni într-un dosar de trafic de migranţi, unsprezece dintre ele fiind suspectate că făceau parte din gruparea infracţională, informează Mediafax.
–
Poliția de la Combaterea Criminalității Organizate și DIICOT face, luni, mai multe percheziții în București și în județele Timiș și Alba, pentru spargerea unei grupări specializate în traficul de migranți, din care făceau parte cetățeni români și pakistanezi, clienții fiind racolați din centre pentru refugiați, afirmă surse judiciare, citate de Mediafax.
Conform surselor judiciare citate, rețeaua, care avea legături cu grupări similare din Grecia și Bulgaria, a fost monitorizată de polițiștii de frontieră și de procurorii DIICOT timp de un an.
Duminică, polițiștii de frontieră din județul Timiș, alături de procurori de la DIICOT, au acționat în momentul în care se pregătea scoaterea ilegală din țară a unor migranți. Astfel, au fost depistați 16 cetățeni afro-asiatici care ar fi urmat să fie transportați peste graniță, pentru a ajunge într-o țară din spațiul Schengen, precum și doi cetățeni români, coordonatori ai grupului de migranți.
Surse judiciare spun că migranții și călăuzele acestora au fost audiați în noaptea de duminică spre luni de procurorii DIICOT, iar luni dimineață au loc alte percheziții în același dosar, la adrese din Timiș, Alba și București.
Potrivit surselor citate, cei care urmau să fie trecuți granița trebuiau să achite rețelei sume cuprinse între 1.400-1.600 de euro de persoană. După ce era achitată suma, migranții erau transportați la Timișoara, unde erau cazați, pentru câteva zile, în case de la periferia orașului, apoi erau duși în zona localității Beba Veche din județul Timiș, unde erau îndrumați peste fâșia verde. Migranții erau apoi recuperați în Ungaria.
În acest caz alte opt persoane urmează să fie audiate, luni, de procurorii DIICOT Timișoara, fiind vorba despre cinci români și trei pakistanezi, membri ai grupării specializate în traficul de migranți.
Surse judiciare spun că gruparea de trafic de migranți este una din cele mai puternice care acționau în România, fiind formată inclusiv din cetățeni pakistanezi, care se ocupau de racolarea clienților din centre pentru refugiați, aceştia având legături și în centre din Grecia sau Bulgaria.