-1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialPrimarul din Brăila, reţinut de DNA, într-un dosar de fraudare a fondurilor...

Primarul din Brăila, reţinut de DNA, într-un dosar de fraudare a fondurilor europene. Prejudiciul: 10 milioane euro

UPDATE 19.45: Primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu, şi fostul director economic în Primăria Brăila, Stoica Anghelescu, au fost reţinuţi miercuri seara pe bază de ordonanţă de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi, pentru fapte de corupţie. 

Inculpații Simionescu Aurel Gabriel și Anghelescu Stoica urmează să fie prezentați Tribunalului Galați cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Primarul din Brăila a fost dus la audieri, la DNA Galați, și a declarat că nu ştie despre ce este vorba. „Mi-au fost cerute mai multe documente', a declarat primarul, citat de Agerpres. 

La data de 22 iulie 2009, în contextul derulării Programului Operațional Regional, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) în proporție de 85% (ce privea sprijinirea unei dezvoltări economice și sociale durabile și echilibrată teritorial, a tuturor Regiunilor României), Primăria municipiului Brăila a încheiat cu instituțiile abilitate un contract de finanțare ce avea ca obiect „Modernizare Bulevardul Dorobanților, municipiul Brăila”.

În cursul anului 2010, inculpatul Simionescu Aurel Gabriel, în calitate de ordonator principal de credite și responsabil de controlul financiar preventiv, beneficiind de sprijinul inculpatului Anghelescu Stoica, în calitate de director executiv al Direcției Finanțelor Publice Locale din cadrul Primăriei municipiului Brăila, a schimbat, cu intenție, fără respectarea prevederilor legale, destinația sumei de 2.642.179,91 lei, ce reprezintă o parte din cei 15.703.464 lei primiți ca primă tranșă de prefinanțare din fonduri europene, în cadrul proiectului menționat mai sus.

Această sumă de bani a fost folosită în alte scopuri decât pentru cheltuieli eligibile în cadrul proiectului respectiv („Învățământ”, „Locuințe, servicii dezvoltare publică” etc.).

Din probatoriul existent la dosarul cauzei a rezultat că modalitatea de fraudare a procedurilor de atribuire a unor contracte de prestări servicii ori execuție lucrări la nivelul autorităților publice locale a fost aceea ca anumite firme agreate, în conivență cu reprezentanții și funcționarii din cadrul autorităților publice locale, fie să ofere prețul cel mai mic/cea mai bună ofertă economică, fie să îndeplinească “anumite” condiții (tehnice, profesionale, etc.) apreciate ca esențiale de către membrii comisiilor de analizare și evaluare a ofertelor, condiții care, bineînțeles, erau stabilite în mod evident în scopul arătat mai sus.

Această situație a condus ca, în timp, anumite societăți comerciale să dețină monopolul lucrărilor licitate de autoritățile publice locale din municipiul Brăila, respectiv Consiliul Județean Brăila și Primăria municipiului Brăila. Astfel, aceste firme au câștigat marea majoritate a contractelor de achiziție publică pe plan local și județean.
În acest context, la data de 22 decembrie 2010, Primăria Municipiului Brăila a încheiat cu o asociere de firme un contract de achiziție publică, în condițiile în care oferta financiară a acesteia a fost mai mare decât cea clasată pe locul al doilea, care ar fi trebuit să fie desemnată câștigătoare.
Prin încheierea acestui contract, inculpații Simionescu Aurel Gabriel și Anghelescu Stoica și-au îndeplinit cu intenție, în mod defectuos, atribuțiile de serviciu ce derivau atât din calitatea de ordonator principal de credite și responsabil de controlul financiar preventiv, cât și din calitatea de responsabil cu viza de control financiar preventiv și președinte, cu drept de vot, al comisiei de evaluare ofertelor.

Acest lucru a fost posibil prin stabilirea unor criterii vădit discriminatorii de calificare și de selecție a ofertelor, în procedura de atribuire a contractului de lucrări menționat, organizată și în anul 2009 (procedură anulată prin decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor).

Concret, cei doi inculpați au avizat și aprobat documentația de atribuire a contractului respectiv către asocierea de firme care propusese suma de 99.992.906,29 lei pentru executarea lucrărilor, cauzând prin aceasta, vătămarea intereselor legitime ale ofertantului clasat pe locul al 2-lea, care a acumulat cel mai mare punctaj în urma aplicării algoritmului de calcul în evaluarea ofertelor și care ofertase pentru lucrări suma de 65.648.502,88 lei.

Prin acțiunile inculpaților Simionescu Aurel Gabriel și Anghelescu Stoica a fost produs Primăriei Brăila un prejudiciu de 39.829.735,31 lei, din care 24.985.162,27 lei reprezentând finanțare nerambursabilă primită de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței în cadrul Fondului European de Dezvoltare Regională și 14.844.572,66 lei prejudiciu adus bugetului local al municipiului Brăila.

Procurorii anticorupție au efectuat, miercuri dimineață, percheziții la Primăria Brăila, într-un dosar de fraudare a fondurilor europene, cu un prejudiciu estimat la 10 milioane de euro. 

Primarul Aurel Simionescu și un director economic sunt vizați de percheziții, conform unor surse judiciare. 

Frauda s-ar fi făcut la modernizarea bulevardului Dorobanți, iar contractele datează din 2010. 

Pentru fraudarea procedurilor de atribuire a licitaţiilor publice, reprezentanţii firmelor agreate au decis, în complicitate cu unii angajaţi din administraţia locală, fie să ofere preţul cel mai mic, fie să se încadreze în anumite criterii tehnice considerate esenţiale pentru realizarea proiectelor vizate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă