0.2 C
București
marți, 31 decembrie 2024
AcasăSpecialReacţiile lui Ponta şi Constantin după percheziţiile DNA de la Ministerul Agriculturii

Reacţiile lui Ponta şi Constantin după percheziţiile DNA de la Ministerul Agriculturii

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a confirmat percheziile DNA la ministerul pe care îl conduce, însă spune că mandatul de percheziţie se aplică doar unui birou din cadrul Ministerului Agriculturii. "Există un mandat pentru a percheziţiona un birou din cadrul Ministerului Agriculturii", a declarat ministrul Constantin, la insistenţele presei, în cadrul unei conferinţe în care a prezentat bilanţul atragerii fondurilor europene la ministerul pe care îl conduce.

Constantin a precizat că el nu a fost chemat la DNA în acest caz şi, de fapt, nu a fost citat niciodată la acest Parchet.

La rândul său, premierul Victor Ponta nu a dorit iniţial să răspundă întrebărilor presei cu privire la acest caz. "Le comentează la minister, mergeţi si descidenţi cu dânsul acolo şi comentaţi. Acum, suntem la Guvern, da?", a spus premierul Ponta în primă fază, potrivit mediafax..

Ulterior, după ce ministru a vorbit despre acest caz, Ponta a adăugat că este vorba de "un fost secretar de stat" şi a precizat că nu poate solicita Corpului de Control al Guvernului să investigheze cazul, deoarece este demarată deja o acţiune penală.

Direcţia Naţională Anticorupţie arată, într-un comunicat de presă, că se fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, comise în perioada octombrie-decembrie 2014. Anchetatorii fac nouă percheziţii în București și județele Mureș, Brașov și Prahova, din care una este sediul unei instituții publice, iar restul sunt sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane, a precizat DNA.

Surse judiciare au declarat opentru România Liberă că au loc percheziţii la Ministerul Agriculturii.

Faptele cercetate sunt de luare de mită şi de spălare de bani şi ar avea legătură cu atribuirea unor contracte fictive privind Târgul "Indagra" organizat în noiembrie 2014, prejudiciul produs Ministerului Agriculturii fiind estimat la 400.000 de euro, au arătat sursele citate.

Fostul secretar de stat Nagy Peter Tamas (UDMR) şi secretarul general Virgil Găman ar fi implicaţi în acest caz, cei doi urmând să fie duși  la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru audieri. Ei sunt inculpați și riscă reținearea, spun surse judiciare.

Modalitatea de luare a mitei ar fi constat în încheierea unor contracte fictive cu firme agreate de cei doi. Din suma de peste 400.000 de euro alocată prin contracte atribuite unor societăţi, 40.000 de euro ar fi fost trecuţi, prin firme interpuse, pentru a ajunge, în final la Nagy Tamas şi Virgil Găman. Din cei 40.000 de euro, o parte ar fi trebui să ajungă la o altă persoană, au mai spus sursele citate, fără a preciza cine este această persoană.

Procurorii sunt sprijiniţi în această cauză de Serviciul Român de Informații şi Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.

Cele mai citite

Care ar fi prima ipoteză a prăbușirii avionului Jeju Air 2216 în Coreea de Sud

Continuă investigaţiile pe Aeroportul Internațional Muan, din Coreea de Sud, după catastrofă aviatică în care au pierit 179 de oameni. Încă nu se știe ce...

Cererile de recuzare ale judecătoarei din dosarul lui Călin Georgescu au fost respinse

Un complet de la Curtea de Apel Bucureşti a respins luni, ca neîntemeiate, cererile avocaţilor lui Călin Georgescu de recuzare a judecătoarei care se...

Părinții băiatului sârb care a ucis 10 persoane într-un atac la o școală au fost condamnați și închiși

Părinții unui băiat în vârstă de 13 ani din Belgrad au fost închiși, după ce acesta a împușcat mortal nouă elevi și un agent...
Ultima oră
Pe aceeași temă