Mii de profesori pensionati din toata tara depun la inspectoratele scolare, in fiecare vara, cereri de intoarcere in invatamant, nevoia lor de a-si mari astfel veniturile salvand sistemul educational de la colaps. Anul acesta nu face exceptie.
Reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC) se asteapta ca numarul profesorilor pensionari reveniti la catedre pentru anul scolar 2008-2009 sa fie similar celui de anul trecut, cand peste 4.000 de cadre didactice retrase din invatamant au fost acceptate ca suplinitoare. Tot in 2007, aproape o mie de profesori aflati in prag de pensionare au solicitat prelungirea cu trei ani a activitatii de predare, conform legii.
Liderii sindicatelor din invatamant spun ca "educatia se afla in apogeul crizei de cadre didactice", criza pentru care se face vinovat exclusiv ministerul de resort. "Toamna de toamna, de vreo opt ani incoace, apelam la profesorii pensionari", ne-a explicat liderul Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Catalin Croitoru, care spune ca salariul unui debutant cu studii universitare, cam 700 de lei net, ii determina pe absolventi sa-si caute de lucru in cu totul alte domenii. "Daca nu-l intretine financiar familia, tanarul cadru didactic nu are asigurata subzistenta", subliniaza Croitoru.
Lipsa acuta de cadre didactice calificate s-a extins in ultimii ani, ne-a declarat liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea. In mediul rural sunt conditii precare de predare, primariile nu le pot asigura o locuinta tinerilor profesori detasati. "In multe cazuri nici macar nu le deconteaza, asa cum prevede legea, abonamentul pe care fac naveta. Mai nou, criza de cadre didactice s-a extins si in mediul urban", atrage atentia Cornea.
Catalin Croitoru a observat o alta tendinta care se tot accentueaza in ultimii ani: multi dintre profesorii cu experienta parasesc si ei sistemul de invatamant "pentru a se angaja la privati", ceea ce duce la imbatranirea fortei de munca. Este de inteles, spune liderul FEN, numai ca pe locurile ramase libere sau neocupate sunt angajati, in urma concursurilor, profesori suplinitori calificati sau nu. Tot ca suplinitori revin si cadrele didactice iesite la pensie.
"Se intorc pentru ca au nevoie de bani, au pensii foar-te mici", spune liderul FSLI, iar sistemul ii primeste pentru ca n-are incotro. Numarul profesorilor pensionati care au revenit in sistem pentru anul scolar 2008-2009 va fi cunoscut dupa data de 12 septembrie, cand la MEdC vor veni datele de la toate inspectoratele din tara, ne-a declarat Daniel Tomoni, director pentru Relatii Publice in MEdC.
» Mii de catedre neocupate
La Inspectoratul scolar Bistrita-Nasaud au fost inregistrate 280 de cereri ale pensionarilor care vor sa revina in invatamant. Alte mii de cereri au fost inregistrate in judetele Cluj, Prahova, Ma-ramures etc. In Bucuresti sunt 900 de ca-tedre neocupate, in Botosani 200, in Vaslui – in jur de 400, iar situatia este similara in toate judetele. Catedrele vacante, spun reprezentantii inspectoratelor, vor fi ocupate, in mare parte, de pensionari.