Federatiile nationale de pensionari au depus, miercuri, un amendament la proiectul Legii pensiilor, cerand ca punctul de pensie sa reprezinta 45% din salariul mediu si au amenintat ca daca actul normativ va fi adoptat in forma promovata de Guvern, vor iesi in strada pana la 500.000 de pensionari, scrie Mediafax.
Peste 200 de membri ai federatiilor de pensionari din Romania s-au intalnit, miercuri, la Senat pentru a discuta proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii, principalele lor nemultumuri vizand modul de calcul al punctului de pensie, dar si majorarea varstei de pensionare.
Acestia au criticat faptul ca niciun reprezentat al Guvernului nu a venit la discutiile organizate pe marginea proiectului de lege privind pensiile si au strigat in repetate randuri "Jos Guvernul", "Demisia", dar si "Jos Basescu".
Pensionarii considera ca proiectul de lege este "prost croit" si sustin ca vor iesi in strada daca va fi adoptat in forma promovata de Guvern, precum si ca vor sesiza organismele internationale asupra faptului ca le sunt incalcate drepturile.
Presedintele Federatiei Unirea, Dumitru Cojanu, a acuzat guvernantii ca mint atunci cand afirma ca bugetul de pensii este deficitar.
"Am constatat ca in perioada 2001-2008 in care s-a aplicat Legea 19 bugetul de pensii a fost excedentar. Ei spun ca din 2006 sunt pe deficient, dar acest lucru este fals. Pe 2006 bugetul de pensii a fost excedentar, avand in plus 1,783 miliarde de lei. Ne mint pe fata", a declarat Cojanu.
El a criticat si declaratiile demnitarilor despre mentinerea standardelor pensionarilor, precizand ca in fapt acestia vorbesc despre "mentinerea saraciei".
In opinia pensionarilor, problema pensiilor ar putea fi rezolvata prin recuperarea datoriilor existente la bugetul de asigurari sociale . Cojanu a afirmat ca datoriile angajatorilor la bugetul de asigurari sociale totalizeaza 22 de miliarde de euro si l-a acuzat pe premierul Emil Boc ca nu vorbeste niciodata despre acest lucru.
"Daca acesti bani intrau in bugetul de asigurari sociale, aveau bani si de pensii, si de salarii", a mai spus presedintele Federatiei Unirea.
Pensionarii considera ca efectele crizei sunt suportate efectiv de ei si sustin ca modul de calcul al punctului de pensie asa cum a fost stabilit in proiectul de act normativ ar duce la saracirea galopanta a pensionarilor.
"Salariul mediu pe economie va creste dupa iesirea din criza, iar inflatia va fi redusa, ceea ce inseamna ca va trage in jos si pensiile", a mai spus Dumitru Cojanu.
Vicepresedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor din Romania, Marin Iancu, a aratat ca modificarea modului de calcul al punctului de pensie nu este singura masura luata impotriva pensionarilor, precizand ca si cresterea preturilor, ca si introducerea coplatii pentru serviciile medicale considerate din ce in ce mai slabe duc la o situatie tot mai dificila pentru pensionari.
Presedintele Federatiei Nationale Omenia, Gheorghe Chioaru, a declarat ca 80 la suta din pensionari au pensii sub 1.000 de lei, iar 70 la suta dintre acestia au sub 550 de lei, venituri care nu le permit sa-si cumpere medicamente sau sa plateasca facturile la incalzire, iar acest fapt duce la dublarea numarului de decese in randul pensionarilor in timpul iernii.
In cadrul dezbaterilor din Senat pensionarii au mai cerut sa aiba un reprezentant in Parlamentul Romaniei.