2.1 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialPensii private obligatorii pentru salariatii de pana la 35 de ani

Pensii private obligatorii pentru salariatii de pana la 35 de ani

Numarul celor care pot adera la fondurile de pensii administrate privat va creste, in conditiile in care Guvernul a modificat proiectul Legii de completare a Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat. Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a anuntat deja ca sumele gestionate de fondurile private de pensii s-ar putea ridica la 20 de miliarde de euro, bani care vor fi putea fi investiti in titluri de stat autohtone si europene.

„Pensiile facultative si cele administrate privat vor face ca viitorii pensionari din Romania sa poata sa ajunga la peste 80% din castigurile realizate in perioada de activitate”, a aratat Barbu. Guvernul a majorat, recent, numarul persoanelor care pot adera la fonduri de pensii administrate privat.

Pensii facultative pentru cei de peste 45 de ani

Numarul celor care pot adera la fonduri de pensii administrate privat va creste, in conditiile in care Executivul a modificat proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, a anuntat ministrul Barbu. Potrivit noilor reglementari, persoanele in varsta de pana la 35 de ani, asigurate in sistemul public de pensii, vor adera obligatoriu la un fond de pensii administrat privat. Pentru persoanele in varsta de pana la 45 de ani care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public, contributia la un fond de pensii administrat privat ramane facultativa. Actul normativ modifica vechile dispozitii legislative, in scopul asigurarii unui mecanism viabil de functionare a fondurilor de pensii private. Noile reglementari prezinta mai clar etapele de autorizare si functionare, precum si mecanismul de administrare a fondurilor de pensii, redefineste clasele si plafoanele de investire in vederea eliminarii barierelor din calea liberei circulatii a capitalurilor. Astfel, administratorii fondurilor vor putea investi banii nu numai in titluri de stat autohtone, emise de Ministerul Finantelor, ci si in titluri de stat europene, in procent de pana la 70% din valoarea totala a activelor fondului.

Facilitati pentru administratorii fondurilor

Prin noul proiect de lege sunt relaxate cerintele de capital social pentru administratorii fondurilor de pensii de la 5 milioane de euro la 4 milioane de euro. „Aceasta decizie a fost luata pentru a incuraja administratorii care preiau aceste fonduri de pensii”, a afirmat ministrul Gheorghe Barbu.
Fondul de garantare este definit, organizat si structurat astfel incat sa acopere riscul administrarii fondurilor de pensii facultative si a celor obligatorii. Valoarea finala care revine fiecarei persoane care a contribuit la un fond de pensii administrat privat nu poate fi mai mica decat contributia totala, a mai precizat ministrul Muncii: „Suma totala cuvenita pentru pensia privata nu poate fi mai mica decat valoarea contributiilor platite, diminuate cu penalitatile de transfer si comisioanele legale”.
In acest sens, proiectul de lege privind pensiile obligatorii propune un sistem de garantii relative si absolute. Printre garantiile relative se numara: instituirea fondului de garantare, constituit din contributia administratorilor; constituirea provizioanelor tehnice; crearea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP); reguli precise privind asigurarea calitatii administratorilor (pot administra fondurile de pensii numai societati de pensii special constituite si autorizate de CSSPP); controlul asigurat de catre depozitar (persoana juridica separata de administrator); auditarea activitatii anuale a administratorului de catre un auditor independent avizat de Comisie. Instituirea unor reguli pentru garantarea absoluta a pensiei obligatorii administrate privat se justifica prin faptul ca banii constituiti in contributia la fondurile private de pensii provin din contributia de asigurari sociale constituite pentru sistemul public.

Autorizarea societatilor, in 2007

Proiectul de lege va fi trimis Parlamentului spre dezbatere si adoptare. Autorizarea societatilor de pensii se preconizeaza ca va incepe anul viitor, dupa elaborarea normelor de aplicare a prezentei legi, de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. O alta modificare inclusa in actul normativ va permite administratorilor sa deruleze ambele tipuri de fonduri de pensii, atat cele facultative, cat si cele obligatorii. Proiectul de Lege a fost elaborat de un grup de specialisti ai Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Bancii Nationale a Romaniei, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si ai Ministerului Finantelor.

Cele mai citite

Ajunul Bobotezei: Tradiții și superstiții pentru noroc și dragoste

Fetele tinere și necăsătorite, în special, urmează ritualuri pentru a-și afla ursitul Ziua de 5 ianuarie, Ajunul Bobotezei, aduce cu sine o serie de tradiții...

Taxa pe stâlp reintrodusă de Guvern: Impact economic și costuri pentru consumatori

Reintroducerea taxei pe stâlp este estimată să aducă la bugetul de stat între 2 și 3 miliarde de lei anual Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe...

Zelenski: „Armata rusă a pierdut un batalion de infanterie nord-coreeni și parașutiști ruși”

Potrivit evaluărilor ucrainene și occidentale, aproximativ 11.000 de soldați nord-coreeni sunt desfășurați în regiunea Kursk. Desfășurarea vine după ce forțele ucrainene au lansat o incursiune...
Ultima oră
Pe aceeași temă