19 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialPensia comunitara pentru "capsunarii" romani: Pana la 1.000 de euro pe luna

Pensia comunitara pentru „capsunarii” romani: Pana la 1.000 de euro pe luna

Romanii care muncesc legal in strainatate isi pot rotunji pensiile chiar pana la valori de 1000 de euro pe luna datorita contributiei la sistemele de asigurari sociale din statele unde au lucrat.
Vechile state ale UE ofera romanilor care au platit asigurari sociale pe teritoriul lor cel putin 5 ani pensii mai mari decat cele acordate de statul roman pentru munca de-o viata in tara. De pilda, un iesean "migrator" care a lucrat in tara peste 36 de ani, dintre care 20 de ani la grupa a doua de munca, a primit 499 de lei pensie, iar dupa 5 ani, 3 luni si 10 zile de lucru in Italia pensia sa este de 573 de lei, a explicat Adriana Grecu, directorul Casei Judetene de Pensii Iasi. Evident, daca perioada muncita in strainatate este de peste 10-15 ani, pensia comunitara poate ajunge si la 1.000 de euro.

Oficialii Casei Nationale de Pensii sustin ca numarul celor care solicita pensie comunitara dupa ce au muncit in Germania, Italia sau Spania a ajuns deja la 4.000 si creste continuu, deoarece multi dintre lucratori implinesc varsta de pensionare. "La calculul pensiei, noi aplicam doua principii: principiul totalizarii perioadei de asigurare in statele membre in care persoana a lucrat si principiul proportionalitatii, adica o creditare cu un numar de puncte a perioadelor lucrate in Romania, respectiv in strainatate", spune Maria Luiza Socol Florescu, directorul pentru relatii internationale al Casei Nationale de Pensii.

State mai dezvoltate ale UE ofera romanilor care au lucrat legal pe teritoriul lor cel putin 5 ani pensii mai mari decat cele acordate de statul roman pentru munca de-o viata in tara. Numarul persoanelor care au muncit in strainatate si solicita pensie comunitara a ajuns la 4.000, dar creste continuu, sustin oficialii Casei Nationale de Pensii. Desi nu exista o statistica referitoare la valoarea medie a pensiilor UE acordate "migratorilor", expertii sustin ca pensia ajunge la 500-600 de euro daca omul a lucrat mai multi ani in strainatate.
In judete, solicitarile de pensii comunitare vin pe banda rulanta. La Casa Judeteana de Pensii (CJP) Vaslui se prezinta lunar 20 de persoane care cer astfel de pensii. O pensie UE poate ajunge, in medie, la 500-600 de euro pe luna, in functie de munca prestata si de anii de cotizare, admit oficialii institutiei.

In acest moment legislatia pensiilor este stufoasa, iar intre institutiile romanesti si cele straine se poarta corespondente. "Avem multe cereri de la lucratorii din Germania, dar sosesc si cereri din Italia si Spania. Pentru ca actele sunt in limba tarii respective, avem contract de traduceri cu o firma, astfel incat toate actele sunt traduse", arata Emil Banceanu, directorul executiv al CJP Vaslui. si CJP Iasi a inregistrat 56 de cereri pentru pensii UE. "Sunt oameni care au lucrat si in trei-patru tari. Daca persoana are resedinta in Romania, atunci face cererea de pensie in tara. Noi solicitam din tarile unde a lucrat stagiul de cotizare, iar persoana va avea doua pensii calculate: una pentru perioada de lucru din tara si una din strainatate, numita comunitara. Legea spune ca pensionarului i se va achita cea mai avantajoasa pensie", a declarat Adriana Grecu, directorul CJP Iasi.

 

Ea recunoaste ca pensiile noastre sunt inferioare celor din Vest: dupa cinci ani de lucru in Italia, un om obtine o pensie mai mare decat dupa munca de-o viata din Romania. De pilda, un iesean care a muncit in tara peste 36 de ani, dintre care 20 de ani la grupa a doua, a primit 499 de lei pensie, iar dupa 5 ani, 3 luni si 10 zile de lucru in Italia, pensia sa este de 573 de lei. "El va primi 573 de lei, cea mai avantajoasa suma", a explicat Adriana Grecu. Daca perioada lucrata in strainatate este mai mare, de 10-15 ani, suma creste considerabil, ajungand si pana la 1000 de euro
Cei mai multi solicitanti de pensii comunitare din judetul Covasna domiciliaza acum in alt stat (380 din 400). Kollo Piroska, purtator de cuvant la CJP Covasna, a explicat ca acesti oameni – profesori, medici, ingineri – au plecat in anii ’80-’90 in Germania, Austria, Suedia sau Franta. In judetul Maramures sunt unele probleme, in sensul ca 90 de persoane primesc doar pensie nationala, dosarele lor fiind respinse de statele unde ei sustin ca ar fi lucrat. De anul trecut, au fost depuse circa 480 de cereri de pensie comunitara; 174 de dosare se afla in lucru, asteptand completari din statele UE.

 

Directorul adjunct al CJP Maramures, Vasile Ghise, a declarat ca au primit astfel de pensii lucratori din Germania si Ungaria. Deja 171 de persoane au fost introduse in sistemul de aplicatie Mercur, pentru primirea pensiei comunitare. si la Tulcea exista 45 de cereri pentru pensie UE; 27 dintre solicitanti s-au stabilit in Spania, Italia, Grecia si Germania. Functionarii CJP spun ca rezolvarea cererilor este dificila pentru ca informatiile furnizate de solicitant trebuie confirmate de insti-tutiile abilitate din tarile in care acesta pretinde ca a fost angajat, insa pana acum nu au fost cazuri in care sa fie descoperite neconcordante intre declaratii si actele oficiale sosite in Romania. Cuantumul pensiilor comunitare acordate la Tulcea este mic, pentru ca tulcenii au lucrat legal in tarile UE doar cativa ani. La Bacau insa, CJP a primit numai in prima luna a acestui an 109 cereri de plata a pensiilor in strainatate, precum si 200 de solicitari pentru confirmarea vechimii in munca.

"S-au emis pana acum 39 de decizii, cele mai multe pentru cereri din Italia", a aratat directorul CJP Liviu Cretu. si in Hunedoara 2.000 de persoane au cerut validarea stagiului de cotizare din Romania, pentru a fi corelat cu cel din strainatate. Directorul CJP, Ionel Ciobanu, spune ca multi solicitanti au cotizat la fondurile de pensii din Ungaria, Germania si Grecia.

Algoritm de calcul
"La calculul pensiei, noi aplicam doua principii: principiul totalizarii perioadei de asigurare in statele membre in care persoana a lucrat si principiul proportionalitatii, adica o creditare cu un numar de puncte a perioadelor lucrate in Romania, respectiv in strainatate", spune Maria Luiza Socol Florescu, directorul pentru relatii internationale al Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS). In final se ajunge ca beneficiarului sa-i intre in contul bancar o pensie nationala, cea din partea statului roman, si o pensie platita de statul ori de statele UE in care a lucrat. "Sunt foarte multe persoane care lucreaza in Spania sau in Italia si vor solicita pensii comunitare in urmatorii ani ori in tara, ori in strainatate. Daca drepturile se stabilesc de catre casele de pensii din strainatate, atunci ele vor lua in calcul si perioadele de asigurare din Romania", sustine oficialul CNPAS.

 

Material realizat cu sprijinul Departamentului Corespondenti

Cele mai citite

Aproape 3.000 de cetăţeni străini au încercat să treacă ilegal frontiera în primele 8 luni

Cele mai tranzitate frontiere au fost cea cu Ungaria, peste 12 milioane de persoane și cu Bulgaria, aproape 7 milioane de persoane O analiză a...

Zelenski țintește NATO, UE și puterea armelor

Kievul rămâne secret cu privire la conținutul unui „plan de victorie”, pe care Zelenski vrea să-l discute întâi cu Joe Biden, săptămâna viitoare Pe lângă invitația...

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...
Ultima oră
Pe aceeași temă