Peste 200.000 de persoane s-au închinat la moaştele Sfintei Parascheva, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, în cele şase zile de pelerinaj, racla fiind introdusă, duminică seară, în lăcaşul de cult, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Duminică seară, în jurul orei 21.00, racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost reintrodusă în Catedrala Mitropolitană, după ce timp de şase zile aceasta a fost expusă pe esplanada din faţa catedralei, spre închinare pelerinilor.
Cu acest prilej, a fost săvârşită o slujbă oficiată de mai mulţi preoţi, la acest moment asistând câteva sute de persoane.
Potrivit maiorului Marius Ţăranu, ofiţer relaţii publice în cadrul Jandarmeriei Iaşi, în cele şase zile de pelerinaj pe la moaşte au trecut în total peste 200.000 de persoane, rândul pelerinilor atingând la un moment dat 3,5 kilometri.
„Pelerinajul s-a finalizat, racla fiind introdusă în catedrală. Câteva zeci de persoane stau la rând în lăcaşul de cult pentru a se închina la sfintele moaşte. În ultimele 24 de ore nu s-au înregistrat incidente. Astăzi (duminică – n.r.), rândul pelerinilor a măsurat şi un kilometru. La prânz, la coadă erau 5.000 de persoane, însă spre seară numărul credincioşilor a scăzut semnificativ”, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX maiorul Marius Ţăranu.
Moaştele Sfintei Parascheva au fost scoase marţi din Catedrala Mitropolitană din Iaşi, fiind aşezate într-un baldachin special amenajat pe esplanada lăcaşului de cult.
Vineri, câteva mii de credincioşi au asistat la Sfânta Liturghie, oficiată de 44 de preoţi din ţară şi strănătate, în frunte cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
La Iaşi au fost aduse din Grecia şi moaştele Sfântului Policarp, care au fost aşezate, în aer liber, lângă moaştele Sfintei Parascheva. Acestea au fost expuse în curtea Catedralei până sâmbătă după-amiază. Delegaţia din Grecia care a însoţit moaştele a părăsit Iaşiul sâmbătă seară, cu avion special.
Potrivit Jandarmeriei, instituţie care a asigurat ordinea publică în zona Catedralei Mitropolitane, de la începutul manifestărilor cu caracter religios de la Iaşi au fost aplicate peste 30 de amenzi, în valoare totală de aproximativ 7.500 de lei, pentru furt, tulburarea liniştii publice sau comercializarea de produse fără autorizaţie.
Pelerinajul de la Iaşi este considerat cel mare din România şi are loc în fiecare an, în luna octombrie.