Creștini îl cinstesc, marți, pe Sfântul Dimitrie Basarabov. Moaştele Sfântului Cuvios, Ocrotitorul Bucureştilor, sunt păstrate în Catedrala Patriarhală, și sunt pregătite anual cu ocazia sărbătorii sale, de pe 27 octombrie, pentru a fi cinstite de miile de închinători care participă la pelerinajul din Capitală.
Sfântul Dimitrie s-a născut în satul Basarabov, în Sudul Dunării, într-o familie săracă. Educaţia creştină primită de la părinţi şi învăţăturile primite la slujbele duminicale, i-au influenţat destinul: era blând şi milostiv cu semenii săi. A fost păstor şi modestele venituri le împărţea cu săracii. A vieţuit într-o peşteră, şi, prin rugăciune şi post, a primit harul de a face minuni, potrivit creștinortodox.ro.
Minunile săvârșite de Sfântul Dimitrie cel Nou
Una dintre primele minuni săvârșite de Sfântul Dimitrie asupra Bucureștiului a fost scăparea acestuia de ciumă. Astfel, în anul 1814, orașul a fost cuprins de o epidemie de ciumă. Deoarece toți mai mulți oameni cădeau victime acestei boli, călugării de la Catedrală au scos moaștele Sfântului în procesiune. Aceștia au ocolit orașul și au făcut rugăciuni către Sfânt ca să oprească ciuma. Din acea zi, ciuma nu a mai făcut victime, potrivit creștinortodox.ro. De asemenea, Sfântul a mai alungat și o foamete din București, dar și o epidemie de holeră.
O altă minune atribuită Sfântului este scoaterea unei femei din comă. Sfântul s-ar fi arătat la patul unei femei aflate în comă, căreia doctorii nu i-au mai acordat nicio șansă, și a vindecat-o. De asemenea, tot Sfântul Dimitrie ar fi vindecat o femeie de cancer.
Poate cea mai faimoasă minune a Sfântului este faptul că a ”refuzat” să plece din București. Astfel, în anul 1918, când oraşul Bucureşti era ocupat de trupele germane, mai mulţi soldaţi bulgari au pătruns în catedrală, au luat racla cu Sfintele Moaşte şi, urcându-le într-o maşină, au pornit spre Dunăre, spre a le duce în Bulgaria. Însă, tot orașul a fost cuprins de o ceață nefirească, iar bulgarii nu au mai găsit drumul ca să iasă din oraș. Deoarece au ieșit foarte târziu, aceștia au fost prinși în apropiere de Călugăreni, iar Sfintele Moaște s-au întors la Catedrală.