Omul de afaceri Nicolae Cristea, patronul Carmes Alba, vizat în dosarul de evaziune în care au loc, miercuri, mai multe percheziţii, este judecat şi într-un dosar de fraude cu fonduri europene, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax.
Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei, anchetatorii fac, miercuri, percheziţii la sediul SC Carmes Alba SRL Mesentea, al cărei patron este omul de afaceri Nicolae Cristea, de unde au ridicat mai multe documente.
Firma din Alba ar fi vizată, alături de mai multe persoane, într-un dosar de evaziune fiscală, prin care ar fi produs un prejudiciu de două milioane euro, după ce au cumpărat animale vii prin firme-fantomă care au ajuns în abatoare, iar carnea a fost vândută „la negru”.
De asemenea, conform surselor citate, omul de afaceri Nicolae Cristea urmează să fie dus pentru audieri la Bucureşti, alături de alte persoane cercetate în acest caz.
Patronul companiei Carmes Alba, Nicolae Cristea, este, în prezent, judecat şi într-un alt dosar, în care este acuzat de fraude cu fonduri europene, prejudiciul fiind de peste două milioane de euro.
Cristea a fost trimis în judecată, în 2012, de DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia, pentru fraudă cu fonduri europene, fiind acuzat că, în calitate de administrator al SC Carmes Alba SRL, un abator construit din fonduri UE în localitatea Mesentea, din judeţul Alba, ar fi folosit documente false, incomplete sau inexacte pentru diferite achiziţii realizate în cadrul proiectului european.
Omul de afaceri a fost achitat în primă instanţă de Tribunalul Alba, însă decizia nu este definitivă şi dosarul se judecă, în prezent, la Curtea de Apel Alba Iulia.
Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că dosarul este încă pe rolul instanţei şi are următorul termen de judecată în 4 noiembrie 2015.
Miercuri, poliţiştii fac percheziţii, în Alba şi în Bucureşti, la o firmă şi la şapte persoane suspectate de evaziune, prin care au produs un prejudiciu de două milioane euro, după ce au cumpărat animale vii prin firme „fantomă”, care au ajuns în abatoarele societăţii şi au fost vândute „la negru”.
Percheziţiile sunt făcute de polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, la 11 adrese, fiind ridicate documente de la sediul şi punctele de lucru ale societăţii comerciale din domeniul comerțului cu carne, suspectată de evaziune fiscală şi spălare de bani.
Cele şapte persoane la locuinţele cărora au loc percheziţii vor fi duse la audieri, urmând ca anchetatorii să stabilească dacă vor fi luate în cazul acestora măsuri preventive, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.
Anchetatorii au stabilit, în urma cercetărilor, că în perioada ianuarie 2013 – martie 2015, suspecţii ar fi făcut mai multe achiziţii intracomunitare de animale vii, prin intermediul unor societăţi de tip „fantomă”, care nu ar fi fost declarate în totalitate şi pentru care nu ar fi fost achitate obligaţiile fiscale datorate bugetului de stat.
„Materia primă (în special, porci vii) ar fi ajuns în final în abatoarele unei societăţi din judeţul Alba, specializată în procesarea şi comercializarea produselor şi preparatelor din carne, produsele finite fiind ulterior comercializate «la negru», prin intermediul magazinelor proprii de prezentare şi desfacere. Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracțională este de aproximativ 2.000.000 de euro”, a precizat sursa citată.
Cercetările sunt efectuate într-un dosar penal instrumentat de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub supravegherea Parchetului Curţii de Apel Bucureşti. Ancheta a fost făcută cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliția Română. La acțiune participă și polițiști de la inspectoratele de poliție din județele Alba, Hunedoara şi Sibiu.