1.9 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialPatronul FC Arges si seful arbitrilor din Romania, arestati pentru 29 de...

Patronul FC Arges si seful arbitrilor din Romania, arestati pentru 29 de zile

Cornel Penescu, patronul echipei FC Arges, a primit mandat de arestare pe 29 de zile, fiind acuzat de dare de mita. Presedintele Comisiei Centrale de Arbitri, Gheorghe Constantin, a primit si el mandat de arestare, fiind acuzat de luare de mita. Liviu Facaleata, care se ocupa de magazinele fratilor Penescu, si fostul director al OPC Arges Cristian Libertatu, au fost si ei arestati preventiv, marti, pentru 29 de zile.
 

Miliardarul Cornel Penescu, patronul clubului FC Arges, a fost arestat pentru ca ar fi mituit mai multi arbitri cu aproximativ 125.000 de euro. Ancheta procurorilor anticoruptie ar viza si modul in care unele personaje din fotbal castiga bani la casele de pariuri prin masluirea unor meciuri. "Cooperativa", asa cum a fost poreclit sistemul de aranjamente ale meciurilor din Liga I, este intretinuta si de metoda desemnarii arbitrilor la meciuri, care pare croita sa invite la coruptie. Arbitrii nu sunt trasi la sorti, ci o comisie de opt oameni taie si spanzura, stabilind cine arbitreaza pe cine si facand schimbari de ultima ora. sefii ei, Gheorghe Constantin si Marcel Lica, au fost ieri luati la intrebari de procurori, iar biroul lui Constantin a fost sigilat, pentru a se ridica documente legate de desemnarile arbitrilor la meciurile echipei FC Arges.

Ei ar lucra la mai multe dosare penale privind acte de coruptie, operatiuni de spalare de bani si inselaciuni in lumea fotbalului. Pe langa mituirea arbitrilor, exista suspiciuni ca personaje din fotbal fac bani grei si spala bani prin casele de pariuri, unde isi bun banii pe rezultate stabilite dinainte. Acest lucru a fost confirmat de insusi presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu: "Urmeaza si alte arestari, pe linia pronosticurilor la casele de pariuri. Chiar in aceasta etapa mi-a ajuns la urechi ca un meci se va termina la trei goluri diferenta si asa a fost".
Procurorii DNA ar fi pornit ancheta anul trecut, in urma scandalului "Valiza", cand Gigi Becali a incercat sa mituiasca echipa Universitatea Cluj. De atunci, DNA a interceptat mai multe convorbiri telefonice care au scos la iveala coruptia din fotbal. 

"Cooperativa" din liga I de fotbal a fost luata cu asalt de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Patronul clubului FC Arges, miliardarul Cornel Penescu, a fost arestat pentru 24 de ore, pentru a da explicatii despre o eventuala mita de aproape 125.000 de euro care ar fi fost data arbitrilor Aurelian Bogaciu, Marcel Savaniu si Tiberiu Lajos. "Se vehiculeaza sume mici, intre 4.000 si 5.000 de dolari, dar repetate", a explicat Florentin Sorescu, unul dintre avocatii lui Penescu. Procurorii au la dispozitie interceptari telefonice care ar dovedi aceste acuzatii, iar partidele luate in vizor sunt cele ale FC Arges cu Universitatea Craiova, Gloria Bistrita si FC Brasov. In ancheta ar fi vizati insa mai multi arbitri si patroni de cluburi de fotbal. Presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Gheorghe Constantin, a fost retinut si el pentru declaratii, iar biroul sau a fost sigilat de procurori pentru a ridica aproximativ 250 de documente.

Conform unor surse judiciare, ancheta a fost inceputa anul trecut in urma scandalului "Valiza", in care Gigi Becali a fost acuzat ca a dat mita echipei Universitatea Cluj in meciul cu CFR Cluj. Procurorii DNA ar lucra la mai multe dosare penale privind acte de coruptie, operatiuni de spalare de bani si inselaciuni in lumea fotbalului. Ar exista trei directii de lucru: coruperea arbitrilor, spalarea de bani la casele de pariuri, unde diverse personaje din fotbal ar castiga bani grei in urma meciurilor aranjate, dar si imprumuturile si transferurile de jucatori facute doar pentru a inlesni vicierea rezultatelor din Liga I. Coruptia din Liga I si masluirea unor meciuri nu au loc doar de dragul rezultatelor si al punctelor in clasament, ci si pentru ca niste personaje castiga bani direct in urma acestui sistem: pariaza sume importante pe rezultate dinainte stabilite si greu de prevazut de lumea de rand.

 

Acest lucru a fost confirmat de insusi presedintele Federatiei Romane de Fotbal (FRF), Mircea Sandu: "Urmeaza si alte arestari, pe linia pronosticurilor la casele de pariuri. Chiar in aceasta etapa mi-a ajuns la urechi ca un meci se va termina la trei goluri diferenta, si asa a fost". Sistemul de desemnare a arbitrilor la meciurile de fotbal pare facut sa favorizeze aceasta situatie. Arbitrii nu sunt desemnati prin tragere la sorti, ci in urma deciziei CCA, formata din opt oameni, fosti arbitri: presedintele Gheorghe Constantin, vicepresedintele Marcel Lica, vicepresedintele Nicolae Grigorescu si membrii Constantin Gheorghe, Ioan Igna, Dan Petrescu, Vasile Avram si Constantin Stefan. Ieri dimineata au avut loc mai multe perchezitii atat la Pitesti, cat si la Bucuresti. Procurorii au perchezitionat firma fratilor Cornel si Ilie Penescu, PIC, precum si sediul clubului FC Arges, in cautarea unor documente care sa arate modul in care banii destinati arbitrilor se regasesc in registrele financiare ale societatii si clubului.

 

In acelasi timp, la Bucuresti, procurorii anticoruptie au mers la Comisia Centrala a Arbitrilor, unde au sigilat biroul presedintelui Gheorghe Constantin si au verificat toate documentele privind desemnarile de arbitri la meciurile suspectate si eventualele schimbari de ultima ora ale unor arbitri desemnati. Mircea Sandu a explicat ca procurorii au cerut date despre activitatea lui Gheorghe Constantin si a lui Marcel Lica, vicepresedintele CCA. "Nu este o situatie placuta pentru FRF. E o situatie delicata pe care am criticat-o de mult timp – incercarea de a obtine rezultate nemeritate prin alte forme decat cele sportive", a spus Sandu. In ciuda acuzatiilor de "patronaj" asupra sistemului corupt din fotbal, ce i s-au adus de-a lungul vremii, Mircea Sandu a sustinut si ieri ca nu are nici o legatura cu masluirea meciurilor, arbitrii fiind un corp autonom care da socoteala FRF doar prin presedintele CCA.

Cu toate acestea, fostul presedinte al CCA Ion Craciunescu a avertizat: "Lucrurile sunt mult mai grave decat par la prima vedere. O sa vedem si cine e in spatele arbitrilor, o sa aflam si de conducatorii din FRF. Daca Gheorghe Constantin va fi gasit vinovat, atunci trebuie acuzati si cei de deasupra sa, cum ar fi Mircea Sandu".

» ITALIA SI POLONIA
Italia si Polonia au deschis "Cutia Pandorei" in materie de anchete impotriva fotbalului. Cele mai grave sanctiuni au fost cele dictate impotriva multiplei campioane a Italiei, Juventus Torino, care a fost retrogradata in Liga a II-a pentru ca ar fi mituit arbitrii prin intermediul presedintelui sau, Luciano Moggi, un adevarat "Guru" al fotbalului italian pana la data declansarii investigatiilor. Alte echipe, printre care AC Milan, Fiorentina, Lazio sau Reggiana, au primit multe puncte de suspendare, care le-au compromis cel putin un sezon. Dupa acest scandal, numarul suporterilor "Batranei doamne" Juve a scazut de la 8,4 la 7 milioane de fani.
La fel de rasunator a fost si scandalul similar din Polonia, unde tot arbitrajul a fost in prim-plan. Numele echipelor mari retrogradate a fost, in acest caz, si mai mare, formatii precum Zaglebie Lubin si Widzew Lodz ajungand in esalonul secund. Au fost arestati arbitri, oficiali ai fotbalului, iar unii jucatori ai nationalei acestei tari au ajuns sa evolueze in Liga secunda.

Cele mai citite

Mii de susținători ai fostului președinte Evo Morales au ajuns în capitala Boliviei, La Paz

Mai multe mii de susținători ai fostului președinte bolivian Evo Morales, care au început vineri un marș pentru a protesta față de criza economică...

Mii de susținători ai fostului președinte Evo Morales au ajuns în capitala Boliviei, La Paz

Mai multe mii de susținători ai fostului președinte bolivian Evo Morales, care au început vineri un marș pentru a protesta față de criza economică...

Firmele mici trebuie să se adapteze rapid la interacțiunile fiscale cu ANAF

De la 1 ianuarie 2025, contribuabilii mici din România sunt obligați să transmită fișierul standard de control fiscal (SAF-T) Fișierul standard de control fiscal SAF-T...
Ultima oră
Pe aceeași temă