3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialPatriarhul Teoctist a incetat din viata

Patriarhul Teoctist a incetat din viata

Patriarhul Teoctist a incetat din viata astazi, la varsta de 92 de ani, dupa ce a fost operat, endoscopic, de adenom de prostata, la Spitalul Fundeni, de catre prof. Ionel Sinescu, transmite Antena 3, care citeaza agentia Mediafax. Potrivit sursei citate, Patriarhul a suferit un stop cardiac dupa operatie si nu a mai raspuns la resuscitare.

Decesul a fost consemnat la ora 17.00 de medicii prof. dr. Ionel Sinescu, seful Centrului de Chirurgie Urologica, prof. dr. Dan Tulbure, seful Centrului Anestezie Terapie Intensiva si dr. Constantin Popa, managerul Institutului Clinic Fundeni.

Trupul neinsufletit al Patriarhului Teoctist va fi depus marti la Patriarhie si tot marti se vor stabili datele privind slujba de inmormantare a Preafericitului Teoctist.

 

Patriarhul Teoctist Arapasu (din botez Toader Arapasu) s-a nascut la data de 7 februarie 1915 in satul Tocileni (jud. Botosani), din parintii Dumitru si Marghioala Arapasu, ca al zecelea din cei unsprezece copii ai acestora. A urmat scoala primara din satul natal (1921-1927). A intrat de tanar ca frate, la Schitul Sihastria Voronei (jud. Botosani), apartinand de Manastirea Vorona, aflata in apropierea tinuturilor natale in anul 1928. A urmat vreme de un an cursurile Seminarului Teologic de la Manastirea Neamt (1931-1932), pe care le-a continuat apoi la Manastirea Cernica (1932-1940).

A fost uns in monahism la 6 august 1935 la Manastirea Bistrita (jud. Neamt), sub numele de Teoctist. La 4 ianuarie 1937, Mitropolitul Pimen Georgescu al Moldovei aproba hirotonia monahului Teoctist in treapta de ierodiacon. A fost hirotonit de catre arhiereul Ilarion Bacaoanul, in biserica Precista din Roman, pe seama Manastirii Bistrita. In anul 1940 s-a inscris la Facultatea de Teologie din Bucuresti, pe care a absolvit-o in anul 1945, primind calificativul Magna cum laude pentru lucrarea sustinuta in cadrul Catedrei de Liturgica, sub conducerea Pr. Prof. Dr. Petre Vintilescu. In acest timp a indeplinit diferite functii in cadrul Arhiepiscopiei Bucuresti si diacon la Patriarhia Romana.

In anul 1948 Justinian Marina avea sa fie instalat in scaunul de Patriarh al Romaniei. In perioada 1948-1950, PC Arhimandrit Teoctist Arapasu detine functia de Vicar Administrativ al Arhiepiscopiei Iasilor. La scurt timp dupa aceasta, la 28 februarie 1950, Arhimandritul Teoctist Arapasu a fost ales de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, la propunerea Patriarhului Justinian, in rangul de episcop-vicar patriarhal, cu titlul de "Botosaneanul". A fost hirotonit in treapta arhieriei la 5 martie 1950, in Catedrala "Sfantul Spiridon-Nou" din Bucuresti, de catre Patriarhul Justinian, mitropolitul Firmilian Marin al Olteniei si episcopul Chesarie Paunescu al Dunarii de Jos.

In aceasta calitate de episcop-vicar patriarhal, PS Teoctist a fost secretar al Sfantului Sinod, rector al Institutului Teologic Universitar din Bucuresti (1950-1954) si a condus diferite sectoare din cadrul Administratiei Patriarhale. In perioada 1954-1962, a condus cancelaria Arhiepiscopiei Bucurestilor.

La 28 iulie 1962 este ales de catre Colegiul Electoral Bisericesc in postul de Episcop al Aradului, iar la 16 septembrie 1962 este inscaunat episcop la Arad, pastorind acolo timp de 10 ani. In aceasta calitate, a avut sub jurisdictie Vicariatul de la Gyula si doua protopopiate din Banatul Sarbesc. In aprilie 1963, Congresul Episcopiei Ortodoxe Romane din America l-a ales in postul de Episcop de Detroit (S.U.A.), iar Sfantul Sinod a aprobat alegerea si i-a acordat rangul de Arhiepiscop. Din cauza neacordarii vizei, n-a putut lua in primire conducerea efectiva a Episcopiei Ortodoxe Romane din Statele Unite ale Americii si Canada. De asemenea, in perioada decembrie 1969-decembrie 1970, PS Teoctist a indeplinit functia de loctiitor de episcop al Oradiei.

La 28 ianuarie 1973 a fost ales in rangul de arhiepiscop al Craiovei si mitropolit al Olteniei, fiind inscaunat la 25 februarie 1973 de catre Patriarhul Justinian in Catedrala Mitropolitana din Craiova. La 25 septembrie 1977 este ales in rangul de arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Sucevei, fiind inscaunat la 9 octombrie 1977 in Catedrala Mitropolitana din Iasi. De asemenea, in perioada iulie 1980-ianuarie 1982, indeplineste si functia de loctiitor de mitropolit al Ardealului.

Dupa moartea Patriarhului Iustin Moisescu la 31 iulie 1986, IPS Mitropolit Teoctist a devenit loctiitor de patriarh. La 9 noiembrie 1986 este ales in urma votului Colegiului Electoral Bisericesc ca arhiepiscop al Bucurestilor, mitropolit al Ungrovlahiei si patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, fiind intronizat la 16 noiembrie 1986 in Catedrala Patriarhala din Bucuresti de catre mitropolitii tarii, Antonie al Transilvaniei, Nestor al Olteniei si Nicolae al Banatului, in prezenta membrilor Sfantului Sinod, a patriarhilor Ierusalimului si Bulgariei, a reprezentantilor tuturor Bisericilor Ortodoxe, ai Bisericii Romano-Catolice, ai Bisericilor Protestante si a reprezentantilor forurilor de Stat.

In perioada noiembrie 1986-iunie 1990, PF Teoctist a suplinit postul vacant de mitropolit al Moldovei si Sucevei, ca loctiitor de mitropolit, intrucat nu se obtinuse aprobarea de ocupare a scaunului ramas vacant.

Dupa moartea Patriarhului Iustin Moisescu la 31 iulie 1986, IPS Mitropolit Teoctist a devenit loctiitor de patriarh. La 9 noiembrie 1986 este ales in urma votului Colegiului Electoral Bisericesc ca arhiepiscop al Bucurestilor, mitropolit al Ungrovlahiei si patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, fiind intronizat la 16 noiembrie 1986 in Catedrala Patriarhala din Bucuresti de catre mitropolitii tarii, Antonie al Transilvaniei, Nestor al Olteniei si Nicolae al Banatului, in prezenta membrilor Sfantului Sinod, a patriarhilor Ierusalimului si Bulgariei, a reprezentantilor tuturor Bisericilor Ortodoxe, ai Bisericii Romano-Catolice, ai Bisericilor Protestante si a reprezentantilor forurilor de Stat.

In perioada noiembrie 1986-iunie 1990, PF Teoctist a suplinit postul vacant de mitropolit al Moldovei si Sucevei, ca loctiitor de mitropolit, intrucat nu se obtinuse aprobarea de ocupare a scaunului ramas vacant.
La 1 martie 1945 a fost transferat, la cererea sa, la Centrul eparhial Iasi. Este hirotonit ieromonah la 25 martie 1945 de catre PS Valeriu Moglan Botosaneanul, arhiereu-vicar al Mitropoliei Moldovei. Este hirotesit arhimandrit in anul 1946. Intre anii 1946-1947 a studiat la Facultatea de Litere si Filosofie din cadrul Universitatii din Iasi. La Iasi, activeaza in calitate de preot slujitor (1945), apoi Mare Eclesiarh la Catedrala Mitropolitana din Iasi si Exarh al manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor (1946-1948).

La inceputul anului 1947 Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane i-a retras rangul de arhimandrit, din cauza pozitiei sale procomuniste. Decizia Sfantului Sinod este publicata in periodicul oficial al Patriarhiei Romane, revista "Biserica Ortodoxa Romana", nr. 1-3 din ianuarie-martie 1947. Teoctist Arapasu s-a asociat cu arhiereul-vicar Justinian Marina, prelat perceput de asemenea ca procomunist, care-si submina superiorul, mitropolitul Irineu Mihalcescu al Moldovei, prin atacuri in presa cotidiana. Autoritatile comuniste au organizat in paralel scoaterea lui Irineu Mihalcescu din scaunul de mitropolit si inlocuirea sa cu Justinian Marina, fapt care a facilitat ascensiunea lui Teoctist Arapasu, apropiatului sau.

Teoctist a fost ales, in urma votului Colegiului Electoral Bisericesc, ca arhiepiscop al Bucurestilor, mitropolit al Ungrovlahiei si patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, la 9 noiembrie 1986.

A fost acuzat pentru obedienta sa fata de autoritatile comuniste, fapt care a culminat cu aprobarea demolarii a 26 de biserici istorice din Bucuresti. A adresat numeroase telegrame de felicitare dictatorului Nicolae Ceausescu, caruia i-a facut cadou vechi tiparituri si obiecte de patrimoniu.

Dupa Revolutia din decembrie 1989, intelegand contestatiile de ordin politic, in legatura cu demolarea unor biserici in Bucuresti de catre regimul de dictatura, la sedinta Sfantului Sinod din 10 ianuarie 1990 Patriarhul Teoctist a cerut in scris retragerea din slujirea sa, in semn de pocainta. El s-a refugiat apoi la Manastirea Sinaia. In sedinta sa din 10 ianuarie 1990, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a acceptat demisia Patriarhului Teoctist. Primind cereri din toata tara din partea credinciosilor, a clerului de la parohii si manastiri, pentru revenirea Patriarhului, precum si a unor scrisori din partea Patriarhilor Bisericilor Ortodoxe locale, Sfantul Sinod in sedinta sa din aprilie a hotarat chemarea Patriarhului la locul sau prin revocarea deciziei de acceptare a demisiei patriarhului Teoctist. Dand ascultare Sfantului Sinod, Patriarhul Teoctist si-a reluat slujirea sa pentru care a fost ales in noiembrie 1986.

 

Activitatea publicistica a patriarhului Teoctist include o monografie inchinata Mitropolitului Iacob Putneanul, o editare a Liturghierului Romanesc de la 1679 al Mitropolitului Dosoftei. De asemenea, este autorul a 18 volume de predici, omilii, studii reunite in colectia "Pe treptele slujirii crestine".

In cele doua decenii de patriarhat ale PF Teoctist au fost infiintate 12 noi eparhii in tara, a fost reactivata Mitropolia Basarabiei, s-a infiintat Mitropolia Ortodoxa Romana pentru Europa Centrala si de Nord, respectiv Occidentala si Meridionala, precum si Episcopia Ortodoxa Romana pentru romanii din Ungaria si Serbia. De asememea, au fost infiintate sau reactivate aproape 400 de manastiri, s-au construit peste 2.000 de noi lacasuri de cult si s-a realizat reintegrarea invatamantului teologic preuniversitar si universitar in invatamantul public, concomitent cu introducerea predarii religiei in scolile publice si reintroducerea asistentei religioase in armata, spitale, penitenciare.
Totodata, sub patronajul Bisericii Ortodoxe Romaneau fost infiintate peste 230 de institutii sociale pentru toate categoriile defavorizate. Au fost organizate campanii umanitare la nivel national pentru ajutor de prima necesitate in cazul unor calamitati naturale, dar si programe in parteneriat cu autoritatile centrale si locale si cu organizatii nonguvernamentale privind combaterea saraciei, violentei domestice, traficului de fiinte umane, consumului de droguri, prevenirii HIV/SIDA si cancerului, actiuni de integrare sociala.

In plus, in cei 20 de ani de la numirea ca Patriarh a PS Teoctist, a avut loc consolidarea relatiilor fratesti cu toate Bisericile Ortodoxe, a relatiilor ecumenice cu Biserica Romano-Catolica (de referinta fiind intalnirile Parintelui Patriarh Teoctist cu Papa Ioan Paul al II-lea in 1989, 1999, 1992) si Bisericile Protestante, cu celelalte culte si organisme ecumenice, fiind deschise reprezentante ale Bisericii Ortodoxe Romane pe langa Uniunea Europeana, la Bruxelles.

 

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, afirma ca trecerea la cele vesnice a Patriarhului Teoctist survine intr-un moment neasteptat, cand Biserica Ortodoxa Romana isi definea identitatea proprie in cadrul unei Europe Unite, relateaza Rompres.
"Prea Fericitul Teoctist era varstnic, dar tanar la suflet, asa cum il cunosteam cu totii, si in acest fel a reusit sa aduca o inraurire noua Bisericii noastre stramosesti, pe care a pastorit-o, sa o repuna in drepturile ei depline, sa-i redea demnitatea si sa o faca sa se manifeste in toata splendoarea si plenitudinea in toate, atat in plan spiritual, cat si social-educativ, ca institutie misionara si caritabila. Trecerea sa la cele vesnice marcheaza, pentru moment, clipe grele pentru Biserica, el fiind cel care a mentinut echilbrul cu demnitate si cumpatare intr-o perioada extrem de grea, marcata de vicisitudini si de mari lipsuri si amenintari', a declarat, pentru Rompres, IPS Teodosie.

Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae, este ravasit de vestea mortii Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, Teoctist, transmite Rompres.
"E o veste care m-a coplesit si imi este tare greu sa vorbesc acum. Va rog sa ma iertati! Sa-l odihneasca Dumnezeu in pace!".
Clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din Timis au inceput sa bata luni dupa-amiaza dupa aflarea vestii mortii Prea Fericitului Teoctist.

Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Bartolomeu Anania, a fost consternat la aflarea vestii mortii Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane.
Inaltul ierarh, aflat la manastirea Nicula, a declarat ca moartea unui patriarh este o imensa pierdere pentru orice biserica.
Bartolomeu Anania il cunostea pe Parintele Teoctist de foarte multi ani, inca din adolescenta, cand amandoi au slujit la manastirea Antim.
Mitropolitul a spus ca avea o legatura frateasca si colegiala cu conducatorul Bisericii Ortodoxe Romane, cu care vorbea foarte des la telefon pentru a se consulta in diferite probleme.
'Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-l fericeasca', a spus mitropolitul.
Bartolomeu Anania este membru al Sfantului Sinod.

Mitropolitul Olteniei, IPS Teofan Savu, a declarat ca moartea Patriarhului Teoctist Arapasu reprezinta o mare pierdere pentru Biserica Ortodoxa, transmite Mediafax.
Inalt Prea Sfintitul Teofan Savu, arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei, a aflat vestea mortii Patriarhului Teoctist Arapasu in timp ce se afla intr-o vizita la schitul Cioclovina (Gorj).
Intr-o scurta declaratie, IPS Teofan a afirmat: "moartea Prea Fericirii Sale reprezinta o pierdere grea pentru Biserica Ortodoxa si deopotriva pentru mine personal".
Mitropolitul Olteniei a plecat direct la Bucuresti, la Patriarhie, urmand a participa la organizarea funerarilor.

 

Mesajul presedintelui Basescu

 

"Presedintele Romaniei a aflat cu adanca tristete vestea trecerii la Domnul a Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, care a calauzit Biserica Ortodoxa Romana vreme de peste 20 de ani. Cu echilibru si intelepciune parinteasca, Prea Fericirea Sa a strabatut grelele incercari ale istoriei recente a Bisericii, luand mereu asupra sa grijile, durerea si fragilitatea umana pe care un regim opresiv le-a provocat. Intalnirea cu Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea, de care l-a legat o profunda afectiune spirituala, va ramane un moment plin de speranta in istoria universala a crestinismului. Prima vizita a unui papa intr-o tara majoritar ortodoxa, precum si eforturile Bisericii Ortodoxe Romane de a raspunde provocarilor unui nou ciclu istoric deschis dupa Revolutia din 1989, vor fi legate mereu de numele sau. In aceste momente, Presedintele Traian Basescu este alaturi de crestinii ortodocsi din Romania care au avut mereu in Prea Fericirea Sa un parinte a carui simplitate si caldura umana l-au insotit pe cea mai inalta treapta a demnitatii ierarhice la care a fost chemat.

 

Mesajul Regelui Mihai I

Regele Mihai I a adus, luni, un omagiu personalitatii Patriarhului Teoctist, la aflarea mortii acestuia, si a atras atentia, asupra ''importantei pe care credinta stramoseasca o are in Romania de astazi'', transmite Rompres.
'A plecat astazi la cele vesnice al cincilea patriarh al Bisericii noastre. Cu adanca parere de rau pentru pierderea pe care o incearca intreaga Biserica Ortodoxa Romana si milioanele de crestini romani, aduc omagiu memoriei Patriarhului de astazi, rugand Domnul sa-i aseze sufletul in pace, alaturi de predecesorii lui Miron, Nicodim, Iustinian si Iustin. Am fost contemporanul tuturor acestor lideri crestini ai neamului nostru. Fiecare dintre ei a avut de tinut piept unor vremuri unele mai grele decat celelalte. Ca si Biserica Ortodoxa, Casa Regala a avut, in ultima jumatate a secolului trecut, durerea de a nu putea opri sfaramarea mandriei si identitatii nationale''.
In comunicatul Biroului de Presa al Regelui Mihai I se arata ca familia regala este alaturi de toti cei care varsa o lacrima pentru parintele Patriarh si ''cere luare aminte la importanta pe care credinta stramoseasca o are in Romania de astazi''.

 

Mesaj al Casei Regale

"Prin trecerea la cele vesnice a Patriarhului s-a stins, in Romania, un lider. Al cincilea patriarh al tarii noastre a avut un destin greu, sinuos, plin de capcane si de ambiguitati, precum a avut intreaga natiune, in ultimele decenii. Parintele Patriarh a fost un lider de pret fiindca puterea sa se compunea din generozitate, din loialitate, din spirit de raspundere si din singuratate", se arata intr-un comunicat transmis de Casa Regala, citat de Rompres.
Sursa citata reaminteste de prima intalnire a Patriarhului Teoctist cu Regele Mihai, cand Prea fericitul a vorbit despre a doua intoarcere a lui Iisus, 'stiind prea bine ce insemnau cuvintele lui pentru viitor'.
'La intrarea in Palatul Patriarhal, el s-a adresat Majestatii Sale: Binecuvantat este cel ce vine in numele Domnului! In lumea romaneasca postdecembrista, plina de ambiguitati si de incertitudini, o lume in care substanta puterii, precum si onorabilitatea si reprezentativitatea ei s-au alterat, liderii credintei, coroanei si ai identitatii nationale sunt lideri de pret. Plecarea Parintelui Patriarh Teoctist lasa un adanc gol sufletesc si spiritual. Fie-i tarana usoara!', se mentioneaza in comunicat.

 

Mesajul premierului Tariceanu

"Prin trecerea la cele vesnice a Patriarhului Teoctist Romania a pierdut una dintre personalitatile sale luminoase, un om de mare intelepciune care a pus intotdeauna tara si Biserica mai presus de orice interes personal", a afirmat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu.
Seful Executivului a transmis luni un mesaj de condoleante in care si-a exprimat profundul regret fata de moartea Intai Statatorului Bisericii Ortodoxe Romane.
'Dincolo de personalitatea sa speciala ca Intai Statator al Bisericii noastre nationale, sunt profund marcat de cuvintele sale blajine si atat de intelepte, de spiritul sau care i-a inspirat ani de-a randul pe romani. Am avut privilegiul de a-l intalni si de a discuta cu Parintele Patriarh. Intelept, sfatos, cu un simt de observatie extraordinar, am gasit de fiecare data in privirea sa afectiunea si dorinta de a face bine semenilor sai. Am invatat din indemnurile sale cat de importanta este apropierea sufleteasca de oameni, mai ales de cei nevoiasi. Fiecare intalnire cu Parintele Patriarh a insemnat un indemn de a ne respecta si de a ne ajuta aproapele nostru, de a respecta si sprijini cu toata daruirea pe toti romanii. Vom pastra acest indemn ca o taina spirituala de mare pret', a evocat premierul Tariceanu personalitatea Prea Fericitului Teoctist.

Seful Executivului a subliniat ca impartaseste tristetea imensa a poporului roman din aceste zile si va pastra vie amintirea vietii exemplare a Parintelui Patriarh.
In numele Guvernului Romaniei, premierul Tariceanu a exprimat profundul sau regret pentru imensa pierdere a Bisericii Ortodoxe Romane si a milioanelor de credinciosi crestini ortodocsi.
'Vom fi cu totii alaturi in aceste clipe de tristete. Pentru ziua funeraliilor, ce va fi decisa de ierarhii Bisericii Ortodoxe Romane, ne vom reculege cu totii cu piosenie ca zi de Doliu National. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!', a spus primul-ministru.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...
Ultima oră
Pe aceeași temă