Decizia Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) de a reactiva trei episcopii in Republica Moldova a starnit nemultumirea Bisericii Ruse, care catalogheaza demersul Patriarhiei de la Bucuresti drept o incercare de divizare a ortodoxiei.
Biserica Ortodoxa Rusa (BORus) considera initiativa BOR de reactivare a trei episcopii in Republica Moldova, considerat teritoriu canonic al Patriarhiei Moscovei, drept o amenintare la adresa unitatii lumii crestin-ortodoxe. Adjunctul sefului Departamentului pentru Relatii Externe al Patriarhiei de la Moscova, episcopul Mark de Egorievsk, a declarat recent pentru Tiraspol Times ca "Biserica din Romania este o «jucarie» in mainile politicienilor cu inclinatii nationaliste si este surprinzator ca Biserica Romana a apucat-o pe acest drum".
Mai mult, Vladimir, Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic BORus, califica demersul BOR ca pe un "amestec direct si agresiv in teritoriul canonic al altei entitati bisericesti" si cere revocarea deciziei pentru a evita confruntarile intre credinciosi si cler.
In replica, Patriarhia Romana socoteste ca episcopiile Balti, Basarabiei de Sud, precum si cea a Dubasarilor si a toata Transnistria, reactivate de Mitropolia autonoma a Basarabiei, au fost inregistrate oficial de Guvernul Republicii Moldova, reaparitia lor fiind in acord cu prevederile canonice si juridice. "Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (intrunit intre 22 si 24 octombrie – n.r.) nu a facut altceva decat sa ia act cu binecuvantare de recunoasterea juridica a respectivelor eparhii ale Mitropoliei Basarabiei de catre autoritatile de stat ale Republicii Moldova".