Peste un milion de români romano-catolici sărbătoresc, luni, 28 martie, a doua zi de Paşte. Între obiceiurile practicate de catolici în această zi se numără stropitul fetelor nemăritate și întrecerea ouălelor.
În România, există obiceiul stropitului fetelor nemăritate în a doua zi de Paște. Se pare că acest obicei a fost preluat de la germani, care îl practică în amintirea zeiţei fertilităţii şi a primăverii, care se numea Ostera. Încă din precreştinism apa este simbolul purificării, iar pentru că ea provenea din fântâni, în unele regiuni există obiceiul de le împodobi cu ouă roşii. Astăzi, fetele nu mai sunt stropite cu apă rece din fântâni, ci cu parfum, iar obiceiul se păstrează în multe ţări.
În Italia, în a doua zi de Paşte, este o competiţie, Palio dell’Uovo, în care ouăle sunt vedetele jocului şi are loc un dans special. La Milano se mănâncă prăjituri în formă de porumbel, pentru a comemora victoria de la Legnano, unde, potrivit legendei, milanezii au ştiut că vor învinge pentru că au văzut trei porumbei zburând deasupra bisericii.
În Olanda, copiii caută ouăle colorate ascunse în jurul casei sau în grădină, iar cei mari fac întreceri de spart ouă, numite eiertikken.
În SUA, la Casa Albă are loc tradiţionala cursă cu ouă, "Easter Egg Roll". Ediţia din acest an a cursei cu ouă va pune la dispoziţia participanţilor cinci ouă-suvenir, al căror design a fost semnat de artistul grafic Joy Cho. Setul include patru ouă colorate cu semnăturile preşedintelui şi ale primei doamne şi un ou aurit "Bo şi Sunny" (câinii cuplului prezidenţial, n.red.), cu "semnăturile"şi "urmele de labe" ale celor doi câini.
Concursul de rostogolit ouă din a doua zi de Paşti este o tradiţie păstrată de multe familii din Washington. Potrivit unor istorici, soţia preşedintelui american James Madison, Dolley, a sugerat prima dată un astfel de concurs public, în timp ce alţi istorici vorbesc despre întrecerile informale de rostogolit ouă de la Casa Albă, care ar data din timpul preşedintelui Lincoln.