4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialParodie judiciară la Caracal: scăpat chiar de autorităţi, deşi a ucis un...

Parodie judiciară la Caracal: scăpat chiar de autorităţi, deşi a ucis un om

Tribunalul Bucureşti dezvăluie schema prin care poliţiştii şi procurorii din Olt au lăsat în libertate un interlop, după ce acesta l-a bătut bestial pe un şofer pe motiv că i-a zgâriat uşor maşina.

După ce a omorât în bătaie un bărbat de 66 de ani, pentru că l-a tamponat uşor în trafic, un interlop din Caracal a fost lăsat în libertate de poliţiştii din localitate şi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt. Agresorul,  Marius Duţă, a fost arestat abia după ce dosarul de omor a ajuns de la Caracal în Capitală. Cum s-a transformat ceea ce ar fi trebuit să devină o anchetă pentru crimă într-o parodie judiciară jucată în Olt? Scenariul este scos acum la lumină de o motivare semnată de judecătorul Dorel Matei de la Tribunalul Bucureşi, magistratul care a decis, în final, arestarea interlopului.

„Un act procedural inutil”

Uciderea lui Marcu Oprea, în vârstă de 66 de ani, are la bază un incident stupid. Pe 8 februarie, două maşini se ciocnesc uşor în traficul relaxat din Caracal. Un autoturism este condus de domnul Oprea, celălalt de taximetristul Duţă. Chiar şi aşa, ziua nu părea să anunţe nimic deosebit pentru bărbatul de 66 de ani. Atât că, dintr-o imprudenţă care în final îl va costa viaţa, Marcu Oprea atinge cu autovehiculul său oglinda retrovizoare din lateral-stânga a taxiului condus de Duţă. Urmează o scenă demnă de filmele cu mafioţi sicilieni, în care bătrânul devine sacul de box al interlopului.  Nervii acestuia din urmă se convertesc rapid într-o ploaie de lovituri care îl bagă în spital pe şoferul ghinionist.  Asta, pe 8 februarie. Zece zile mai târziu, pe data de 18, Marcu Oprea este declarat mort de medicii care nu mai pot face nimic ca să-l ajute.

Accidentul uşor şi altercaţia soldată cu moartea domnului Oprea sunt tranşate de organele de anchetă din Caracal cu operativitatea cu care un sudor gestionează o complexă anchetă penală. Potrivit documentului consultat de RL, ancheta nu a luat în considerare cel puţin doi martori esenţiali. La bătaia administrată în plină stradă de Marius Duţu lui Marcu Oprea a asistat şi o femeie. Potrivit Tribunalului Bucureşti, aceasta i-ar fi cerut în mod repetat agresorului să înceteze să-l mai lovească pe bătrân. Totuşi, relevă motivarea judecătorului Matei, procurorii din Olt nu au audiat acest martor important. După cum – arată aceeaşi sursă – neaudiat a rămas şi pedagogul unui internat din zonă.

De aici interlopul Duţă ar fi recrutat trei elevi minori pentru a-i servi drept martori mincinoşi. Acest lucru a fost recunoscut chiar de către cei trei tineri, care le-au declarat anchetatorilor că au fost influenţaţi. Din motivarea redactată de judecătorul Dorel Matei rezultă că pedagogul, a cărui versiune nu fusese ascultată, era la acel moment la curent cu discuţiile dintre tinerii din internat şi interlopul Marius Duţă.

„Există oricând posibilitatea să mai omoare”

Potrivit Tribunalului Bucureşti, nici poliţiştii din Caracal nu s-au mişcat mai bine. Din dosarul accidentului rutier, care a declanşat drama familiei Oprea,  lipsesc  multe expertize tehnice. În schimb, există un proces-verbal întocmit cu „maximă superficialitate”. Iar documentul prezintă şi o răsturnare subită de situaţie: de fapt, victima agresiunii ar fi fost interlopul Duţă, nu Marcu Oprea. „(Procesul-verbal respectiv – n.r.) este un act procedural inutil, nu arată unde a fost încheiat, dacă poliţiştii au perceput ceva personal din desfăşurarea faptelor, dacă au identificat vreun martor la locul faptei, dacă au luat vreo măsură de prezervare a unei probe etc.”

Cât despre judecarea în stare de libertate a interlopului Marius Duţă, Tribunalul Bucureşti critică din nou, indirect, activitatea Parchetului din Olt. Există „oricând posibilitatea să-i mai lovească cineva oglinda taxiului, să-i fie zgâriată bara de protecţie sau chiar să-i fie fisurat parbrizul, elemente ce pot duce oricând, ca în cauza de faţă, la omorârea în  bătaie a autorilor”. În faţa acestei realităţi, judecătorul mai arată explicit că Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii ar putea fi îndreptăţită să ancheteze modul în care procurorii din Olt şi-au făcut treaba şi că „Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu va putea prelua la nesfârşit în anchetă dosare de pe întreg teritoriul ţării unde cauzele sunt tergiversate sau tratate fără nici o fermitate, dacă nu se fac verificări temeinice şi nu sunt luate măsuri acolo unde s-au constatat abateri disciplinare”. 

Cele mai citite

Zelenski afirmă că Ucraina are nevoie de garanții de securitate europene și americane

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut joi țărilor europene să ofere garanții de securitate pentru Ucraina după încheierea războiului cu Rusia, subliniind însă că...

Dan Șucu, omul momentului în Italia! „Un model de afaceri și un pariu pentru stabilitatea Genoei”

Primul investitor român la un club din Serie A impresionează presa italiană prin povestea sa de succes și viziunea pentru viitorul Genoei. Dan Șucu, cunoscut...

Ciprian Ciucu, lămuriri în plin scandal politic: Nu am spus niciodată că îmi e silă să stau la masă cu PSD

„ Eu nu am spus niciodată că îmi e silă să stau la masă cu PSD. Cu referire la expresia <a te murdări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă