8 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăSpecialOstaticii in Egipt, amenintati cu moartea

Ostaticii in Egipt, amenintati cu moartea

Cele 19 persoane luate ostatice in Egipt au fost localizate la granita cu Sudanul, cu toate ca rapitorii ar fi amenintat, potrivit unor surse oficiale de la Cairo, ca, in eventualitatea continuarii cautarilor, viata acestora va fi pusa in pericol.

Rapitorii celor 19 persoane au amenintat ieri ca ii vor ucide pe toti ostaticii daca se vor continua incercarile de a-i localiza prin mijloace aeriene, a declarat, potrivit agentiei Reuters, un oficial egiptean care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Oficialul a spus ca patronul agentiei de turism care a organizat excursia si care se afla printre cei rapiti a sunat-o pe sotia sa, cetatean german, si i-a spus despre amenintare. Aceasta ar fi informat ulterior autoritatile egiptene, iar apelurile telefonice au fost localizate in Sudan, in zona granitei cu Egipt si Libia.

Informatiile privind amenintarea cu moartea nu au fost confirmate oficial de autoritatile de la Cairo. Subsecretarul de stat in Ministerul sudanez al Afacerilor Externe, Boutros Sadiq, a declarat ieri ca cei 19 se afla in regiunea Gebel Ouenat, situata la granita dintre Sudan si Libia, pozitia lor fiind stabilita de autoritatile egiptene si de cele sudaneze, potrivit AFP.

Cu toate ca grupul a fost localizat, oficialul sudanez a spus ca nu se va intreprinde nici o operatiune care ar putea sa puna in pericol viata ostaticilor. In acelasi timp, fortele sudaneze asediaza regiunea unde se afla cei 19 ostatici, potrivit unui director al Ministerului sudanez de Externe, citat de AFP. Negocierile s-ar desfasura deocamdata doar prin intermediul patronului agentiei de turism care isi suna sotia, aflata la Cairo, de doua ori pe zi pentru a comunica dorintele rapitorilor, ne-au spus  surse demne de incredere. Sotia patronului agentiei de turism este asistata, la fiecare apel, de echipele de negociatori. 

Ministerul egiptean al Afacerilor Externe afirma ca nu se stie inca nimic despre identitatea celor patru rapitori, insa sustine ca starea de sanatate a ostaticilor este buna. De asemenea, banditii nu au revendicari politice, insa vor in schimbul eliberarii ostaticilor suma de sase milioane de euro. Surse din domeniul securitatii egiptene declara astfel ca atacatorii urmaresc numai rascumpararea si ca nu este nici un semn ca s-ar afla printre acestia fundamentalisti islamici.

Unsprezece turisti europeni – cinci italieni, cinci germani si o romanca –, precum si opt insotitori egipteni (trei ghizi, patru soferi si un bodyguard, de profesie granicer, insarcinat cu protectia grupului)  au fost capturati vineri de patru raufacatori in sud-vestul Egiptului, in timp ce se indreptau spre zona pesterilor, dintre care cea mai cunoscuta este Pestera Inotatorilor, imortalizata si in filmul "Pacientul englez". Potrivit unor surse de la Ambasada Egiptului din Bucuresti, grupul ar fi inclus, pe langa turistii europeni, numai patru egipteni. Autoritatile de la Cairo ar fi descoperit cele patru autovehicule cu care se deplasa grupul in Egipt, insa investigatiile au aratat ca au fost mutati in Sudan. Potrivit postului de televiziune SkyNews, care citeaza surse egiptene din domeniul securitatii, cei 11 turisti europeni tocmai se pregateau sa campeze in apropierea granitei cu Sudanul cand rapitori inarmati si-au facut aparitia.

 

Potrivit aceleiasi agentii, unul dintre italieni ar fi reusit sa isi sune sotia, careia i-ar fi spus ca rapitorii par a fi "africani" in aparenta. Pe de alta parte, autoritatile locale egiptene au declarat ca turistii rapiti ar fi traversat in mod accidental granita in Sudan, unde ar fi fost jefuiti de membrii unui trib nomad sudanez, cunoscut sub numele Tubbu, potrivit editiei electronice a cotidianului german Der Spiegel.
Operatiunea de salvare este condusa de autoritatile germane, care ar avea cele mai multe resurse in Egipt, dar autoritatile romane si cele italiene sunt in permanenta informate de evolutia discutiilor. Implicate sunt si autoritatile egiptene, care ar fi suplimentat numarul ofiterilor de informatii in Sudan pentru a colabora cu autoritatile sudaneze pentru a ajuta la eliberarea ostaticilor. Mai mult, ieri, ambasadorul Romaniei la Cairo, Gheorghe Dumitru, a declarat ca situatia ostaticilor este "neschimbata" si ca Romania nu a demarat "nici o negociere cu rapitorii".
Surse demne de incredere, care vor sa-si pastreze anonimatul, sustin ca oficialii romani regreta incidentul de luni in care consulul Romaniei la Cairo a declarat la Realitatea TV ca printre cei rapiti se afla si o tanara, cetatean roman, in varsta de 33 de ani, deoarece acesta ar fi trebuit sa astepte unda verde din partea Ministerului Afacerilor Externe de la Bucuresti inainte sa vorbeasca public.

» Excursii exotice
Oana Irina Kalis, romanca rapita in Egipt, este o doctorita in varsta de 33 de ani, nascuta la Iasi si stabilita in Germania. Ea ar fi cumparat, impreuna cu sotul ei, cetatean german, o excursie de tip safari de la un operator local. Potrivit ziarului Ieseanul, Irina Oana Kalis este pasionata de excursii exotice, iar parintii stau cu grija de fiecare data cand tanara pleaca in zone periculoase de pe glob. Parintii iesencei rapite in Egipt s-au ferit ieri sa le dea vreo declaratie ziaristilor despre fiica lor. Din spusele vecinilor si ale unor prieteni de familie, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, Liviu Constantiniu, tatal medicului iesean, a fost sfatuit de reprezentantii Ministerului de Externe sa nu faca vreo declaratie de presa pentru a nu fi rastalmacita de rebelii sudanezi sau egipteni care i-au rapit fiica. 

Cele mai citite

SUA deschide anchetă privind deconspirarea unor planuri secrete ale Israelului împotriva Iranului

Scurgerea este „profund îngrijorătoare”, a declarat un oficial american pentru CNN Documentele, datate 15 și 16 octombrie, au început să circule online vineri, după ce...

Bursa de la București a scăzut în fiecare zi a săptămânii

Indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti a înregistrat a cincea sesiune consecutivă de scăderi în 7 zile Dinamica indicelui a fost determinată...

Previziuni: Majorarea cotei unice la 16% în 2025 și TVA de 21% în 2026

Specialistul în fiscalitate, Gabriel Biriș, afirmă că în Planul fiscal se vede "o majorare ciudată" la TVA, începând din 2026. Planul Fiscal Structural pe Termen...
Ultima oră
Pe aceeași temă