Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va elabora un ordin privind produsele traditionale si ecologice in perioada imediat urmatoare, ordin in care se vor regasi si normele sanitar-veterinare. Presedintele ANSVSA, Radu Roatis, a spus ca important in cazul unui produs obtinut traditional nu este continutul retetei, importante sunt igiena si trasabilitatea pana la consumator, pentru ca, in cazul unei toxiinfectii alimentare, sa se poata stabili originea acestuia. "Eu nu-i solicit secretul retetei, ci sa aiba apa calda sau rece, sa aiba o podea salubra si tot ceea ce face sa fie igienizat. Pe mine ma intereseaza sa fie produs, manipulat si transportat in conditii de igiena. El se poate regasi oriunde. Daca produce un anume aliment traditional in conditii de igiena si respecta trasabilitatea, pe mine nu ma intereseaza ca il vinde la Sibiu sau la Constanta", a declarat Roatis.
Radu Roatis, a mai declarat ca intentioneaza sa solicite sprijinul Bisericii Ortodoxe Romane in vederea promovarii regulilor europene privind sacrificarea si bunastarea animalelor. Radu Roatis a spus ca autoritatile romane au depus la Comisia Europeana un plan, care a si fost acceptat, pentru urmatorii trei ani, referitor la sacrificarea animalelor. "Acest plan are componente informationale si de comunicare. La finele celor trei ani, se vor vedea efectele implementarii a ceea ce inseamna legislatia europeana.
Cei care trebuie sa respecte nomele de sacrificare, conform regulilor europene, sunt proprietarii animalelor. Planul face referire nu numai la partea de sacrificare, ci si la partea de bunastare a animalelor, la partea de supraveghere a lor", a declarat presedintele ANSVSA. Roatis a mentionat ca in Bucuresti va fi demarat un proiect de promovare in scoli si ca va solicita Bisericii Ortodoxe Romane sa se implice in mediatizarea acestuia in biserici. Radu Roatis mai spus ca persoanele care taie mielul de Pasti in gospodaria proprie, pentru consumul familiei, "pot sa o faca fara nici cea mai mica temere", dar a precizat ca in cazul cetatenilor care vor sa cumpere miei taiati din piata autoritatile locale trebuie sa puna la dispozitie spatii amenajate, cu apa calda, apa rece si canalizare.