3.5 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialPlaneta câinilor: În Constanța, haitele de animale flămânde și agresive fac legea

Planeta câinilor: În Constanța, haitele de animale flămânde și agresive fac legea

15 februarie 2016. Municipiul Constanța. O mașină circulă cu viteză mică pe strada Eduard Caudella. Brusc, de nicăieri apar patru maida­nezi care latră și o urmăresc pe o distanță de sute de metri. Pasagerii sunt norocoși, sunt apărați de tabla automobilului. Peste puțin timp, o femeie cu un căruț încearcă să treacă prin zonă. Animalele o latră agresiv, copilul plânge. Femeia reușește să plece fără să fie mușcată. Adăugați la aceste două exemple zecile de mii de excremente lăsate zilnic, pe trotuare și șosea, de câinii fără stăpân, după care nu strânge nimeni, dar și corul de lătrături care acompaniază somnul constănțenilor în fiecare noapte. Veți avea imaginea unui oraș ca în filmele SF, dominat de animale, în loc de oameni. Un fel de ”Planeta câinilor”.

Cum s-a ajuns aici

S-a ajuns (din nou) la aceas­tă situație din cauză că Primăria Constanța nu are un serviciu de ecarisaj de mai bine de un an. Pe 3 februarie 2016 a expirat contractul cu firma care se ocupa de ecarisaj, Puppu Vet, o firmă controversată. Atunci se vorbea despre crearea unui serviciu în cadrul primăriei care să se ocupe de problemă. Viceprimarul cu atribuții de primar, Decebal Făgădău, spunea, acum un an, că intenționează să organizeze o dezbatere publică cu iubitorii de animale, pentru a pune la punct organizarea şi funcţionarea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân din municipiul Constanţa prin gestiune directă.

„Am primit solicitări ca acest proiect să parcurgă etapa de transparenţă decizională. Am postat pe site regulamentul şi conţinutul hotărârii, pentru a le dezbate cu asociaţiile de profil, cu voluntarii şi cu iubitorii de animale. Nu ne dorim să mai avem o relaţie cu un terţ pentru a gestiona această problemă importantă a oraşului nostru. Ne dorim să o avem în interiorul aparatului administrativ şi să o gestionăm împreună cu voluntarii şi cu ONG-urile. După ce Consi­liul Local va parcurge această procedură de transparenţă decizională şi va aproba înfiinţarea serviciului propriu de gestionare a câinilor comunitari, ne vom apuca de treabă, vom renova spaţiile existente. Vrem să civilizăm această activitate, nu să vorbim despre ea de pe poziţii divergente”, spunea Decebal Făgădău. Se dorea, la acel moment, chiar organizarea unor campanii de promovare a adopțiilor și prevenire a abandonului.

O nouă amânare

În martie 2016, Consiliul Local Municipal a amânat discutarea regulamentului. „Este ultima oară când amân regulamentul câinilor fără stăpân. Cele mai numeroase luări de cuvânt înainte de începerea şedinţelor CLM au fost pe acest subiect. Două păreri pro, două contra. Or, administraţia, calitatea vieţii oamenilor, siguranţa, respectul, echilibrul nu trebuie să ţină cont de cine ţipă mai tare sau mai des. Tare îmi e că actualul CLM nu va prinde înfiinţarea propriului serviciu de ecarisaj al Executivului!“, spunea atunci Decebal Făgădău.

După alegeri, aceeași problemă

După alegerile locale din iunie, problema a rămas. În septembrie, ONG-iștii s-au făcut din nou auziți. Potrivit Save the Dogs, peste 60.600 de oameni din întreaga lume ar fi semnat o petiţie prin care îi cerea lui Decebal Făgădău, acum primar al municipiului Constanța, să oprească uciderea inutilă a câinilor fără stăpân din oraş. Eutanasierea acestora nu mai avea însă loc de o bună perioadă de vreme. Au discutat cu viceprimarul Dumitru Babu, care a promis să dezvolte un Program de Gestionare a Populaţiei Canine. Acesta va include: dezvoltarea şi implementarea unui regulament local având un departament special în cadrul municipalităţii, o campanie de sterilizare gratuită pentru câinii cu stăpân, promovarea informaţiilor despre microcipare în rândul cetăţenilor Constantei, prelungirea perioadei actuale de păstrare a unui câine în adăpost înaintea eutanasierii de la 14 la cel puţin 30 de zile şi redeschiderea adăpostului public în 6 luni, cu introducerea unui program de adopţii.

A trecut un an. „Avem ce am semănat“

15 februarie 2017. A trecut un an. Câinii fără stăpân s-au înmulțit necontrolat, constănțenii fac reclamații peste reclamații. Serviciu de ecarisaj nu există nici acum. Primăria Municipiului Constanţa speră în continuare să rezolve problema. A anunţat că doreşte achiziţia lucrărilor de „Reparaţii adăpost câini fără stăpân, achiziţie şi montare containere pentru amenajarea spaţiului de birouri”. „Anul trecut, au fost prea multe dezbateri pe această temă. Am atras atenţia încă de-atunci că, dacă nu luăm mai repede o hotărâre, o să fie prea târziu pentru 2016. Pentru a angaja personal, pentru a înzestra un asemenea serviciu de ecarisaj, ai nevoie de timp. Toate achiziţiile pentru utilaje se pot face după ce avem bugetul aprobat. Or, noi ,odată ieşiţi din calendarul lui 2016, acum trebuie să aşteptăm aprobarea bugetului pe 2017.

De asemenea, în momentul în care am propus achizi­ţionarea unui serviciu extern de ecarisaj, au fost luări de poziţie. Or, atâta vreme cât am dezbătut prea mult şi nu am putut face nici angajările, nici dotările, pe de-o parte, iar pe de altă parte ne opunem încheierii unui contract cu un prestator extern pentru situaţii de urgenţă, acum avem ce am semănat. Evident că voi remedia această situaţie, pentru că voi merge în paralel şi cu achiziţia serviciului până când vom construi serviciul funcţional şi cu popularea biroului respectiv şi cu înzestrarea lui. După aceea, lucrurile trebuie să fie separate. Municipalitatea să se ocupe de supervizarea activităţii şi de adăpostul existent ce va fi modernizat, dar şi de construirea noului adăpost. Trebuie să înţeleagă toată lumea că pentru asta trebuie să avem cu cine, să avem buget şi să parcurgem toate procedurile legale de achiziţie. De asemenea, vom externaliza partea de capturare şi transport. În momentul de faţă, adăpostul de câini funcţionează cu voluntari”, spunea primarul Decebal Făgădău, la sfârșitul lunii ianuarie 2017.

* 20.000 de câini fără stăpân avea municipiul Constanța în 2011.

* 15.921 de câini au fost capturați de pe străzi în perioada 2012 – 2015.

* 1.153 dintre aceștia au fost adoptați.

* 7.815 constănțeni au fost mușcați de câini în perioada 2012 – 2015.

Cele mai citite

Este oficial: Republica Moldova are ca obiectiv strategic integrarea în Uniunea Europeană

Constituţia Republicii Moldova, modificată prin referendum, a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial. Astfel, integrarea în Uniunea Europeană a devenit obiectiv strategic pentru Chișinău,...

Este oficial: Republica Moldova are ca obiectiv strategic integrarea în Uniunea Europeană

Constituţia Republicii Moldova, modificată prin referendum, a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial. Astfel, integrarea în Uniunea Europeană a devenit obiectiv strategic pentru Chișinău,...

ANAF îi controlează pe cei care închiriază locuințe în regim hotelier

Autoritățile fiscale i-au luat în vizor pe proprietarii care închiriază locuințe în regim hotelier, dar nu își declară veniturile, potrivit Pro Tv. Potrivit datelor ANAF,...
Ultima oră
Pe aceeași temă