Ancheta privind exportul ilegal al unor echipamente militare catre Iran a inceput in septembrie 2008, cand pe Aeroportul Otopeni politistii de frontiera si agentii vamali au descoperit 200 de lunete si suporturi de prindere in coletul unui italian arestat miercuri, in Italia, in dosarul armelor, scrie Mediafax.
Purtatorul de cuvant al Politiei de Frontiera, Fabian Badila, a spus ca in septembrie 2008 autoritatile de control au descoperit, la Aerogara Marfuri a Aeroportului Otopeni, un colet suspect expediat de cetateanul italian Guglielmo Savi, proprietar al unei firme in Romania, arestat in Italia pentru export ilegal de armament spre Iran.
Compania Dinamics, detinuta de Savi, s-ar fi ocupat de comunicare si relatii publice, avand activitati si in agricultura, a precizat Badila.
Politistii de frontiera si agentii vamali au considerat ca pachetul expediat de italian era suspect, astfel ca l-au verificat si au constatat ca in acesta se aflau 200 de lunete, unele militare, si 500 de suporturi de prindere, de productie germana. Valoarea totala a echipamentelor era de aproximativ 250.000 de euro.
Ancheta a fost coordonata de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).
Anchetatorii romani au informat, la acel moment, ofiterul de legatura italian si i-au oferit toate datele necesare in ancheta politistilor italieni. Armele descoperite in Romania urmau sa ajunga in Iran, a precizat Fabian Badila.
Doi ofiteri ai serviciilor secrete iraniene si cinci italieni au fost arestati, miercuri, in Italia pentru export ilegal de arme catre Iran, prin incalcarea embargoului international, a anuntat procurorul antiterorism Armando Spataro, la Milano.
Alti doi iranieni, pe numele carora fusesera emise mandate de arestare in cadrul acestei anchete, se afla in Iran, a declarat Spataro intr-o conferinta de presa. el a precizat ca cei doi iranieni arestati "lucrau pentru Guvernul de la Teheran", fiind ofiteri ai serviciilor secrete iraniene.
In total, justitia italiana a emis noua mandate de retinere impotriva unor cetateni italieni si iranieni, pentru "asociere de infractori cu scopul exportarii de arme si sisteme de armament in Iran, incalcand astfel embargoul international in vigoare", a anuntat politia financiara intr-un comunicat.
Cotidianul italian Corriere della Sera anunta, miercuri, in editia electronica, faptul ca autoritatile romane au colaborat cu Italia in ancheta care a vizat exportul ilegal al unor echipamente militare catre Iran.
Potrivit anchetatorilor, reteaua a reusit sa transporte echipamente militare din Italia spre Iran, inclusiv prin intermediul unor persoane de legatura din tari terte. Existau planuri pentru exportul in Iran a unor proiectile-trasor, a unor substante explozive de fabricatie est-europeana, a unui amestec pirotehnic puternic inflamabil si a unor dispozitive termochimice. Gratie colaborarii cu autoritatile din Marea Britanie, Elvetia si Romania, Italia a reusit sa intrerupa furnizarea catre Iran a aproximativ 1.000 de sisteme optice de mare precizie, fabricate in Germania, si a 120 de masti respiratorii pentru scafandri. In cursul operatiunii au fost gasite arme in Marea Britanie, Romania si Elvetia.
Persoanele arestate sunt Alessandro Bon, proprietarul companiei Antares SRL, Arnaldo La Scala, proprietarul companiei Antares, Danila Maffei, concubina lui Bon si proprietara a firmei Stucco Venice, avocatul torinez Raffaele Patriarca Rossi, Gugliemo Savi, proprietarul companiei Sirio SRL, si doi cetateni iranieni – Nejad Hamid Masoumi si Ali Damirchiloo. Sunt dati in urmarire alti doi cetateni iranieni – Bakhtiyari Homayoun si Amir Reza Hakimi.