16.9 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialONG-urile îl acuză pe ministrul de Externe, Andrei Marga, de rasism

ONG-urile îl acuză pe ministrul de Externe, Andrei Marga, de rasism

Organizaţiile non-guvernamentale Romani CRISS şi Centrul de Resurse Juridice (CRJ) îl acuză pe ministrul de Externe, Andrei Marga, de rasism, după ce politicianul a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, că „mulţi romi cumpărau votcă, se simţeau bine şi stăteau să-i vadă trecătorii de pe străzile curate ale Londrei”, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.

Întrebat, în cadrul emisiunii „Realitatea la raport”, cum va gestiona problema „scandalului cu cerşetorii din Londra”, Andrei Marga a declarat

“Avem această problemă. (…) La Londra era o situaţie destul de jenantă. Erau înregistraţi, cel puţin de presa britanică, mulţi romi care cumpărau votcă, se simţeau bine şi stăteau să-i vadă trecătorii de pe străzile curate ale Londrei. (…) Se înţelege că Olimpiada de la Londra atrage acuma, şi multă lume, nu numai din România, de la acest nivel al societăţii, se îndreaptă spre Londra. Să sperăm că vom putea ţine sub control. Sigur, preocuparea noastră este, dacă vreţi, foarte acută în această direcţie. De ce? Un accident, un incident în această zonă ar periclita efortul nostru, mai stăruitor ca oricând, pentru a încheia dosarul Schengen, pentru a căpăta accesul la alte facilităţi, cum sunt vizele americane, etc.”, a declarat Andrei Marga, în cadrul emisiunii „Realitatea la raport”, din 17 mai.

ONG-urile atrag atenţia că „aceşti oameni de care vorbeşte ministrul sunt cetăţenii români ale căror drepturi ministrul Afacerilor Externe e presupus a le apăra, a căror situaţie e presupus a-l preocupa. În schimb, ministrul Marga devoalează o filozofie rasistă, într-o combinaţie agravantă cu o filozofie de clasă specifică secolelor ce nu au cunoscut democraţia modernă şi drepturile omului, şi cu atât mai puţin datoria statului de a crea cadrul în care fiecare are şanse egale, indiferent de etnie, origine socială”, se arată în comunicatul remis redacţiei.

Totodată, Romani CRISS şi Centrul de Resurse Juridice susţin că ministrul de Externe îi transformă pe romii români din Uniunea Europeană în ţapi ispăşitori pentru „incapacitatea diplomaţiei româneşti de a obţine intrarea României în spaţiul Schengen, şi, în plus, de a obţine regimul de acces fără viză pe teritoriul SUA”. 

„Vinovăţia romilor pentru faptul că cetăţenii români au încă nevoie de vize pentru SUA este o noutate în retorica populist-discriminatorie a înalt demnitarilor români”, mai precizează organizaţiile non0guvernamentale în comunicatul remis redacţiei.

De asemenea,  Romani CRISS şi CRJ consideră că declaraţiile lui Andrei Marga sunt „inadmisibile” şi „extrem de periculoase”, pentru că „alimentează şi justifică discriminarea împotriva romilor în România”.

Săptămâna trecută, presa britanică a relatat despre cetăţenii români care şi-au instalat tabăra într-o zonă exclusivistă din centrul Londrei şi cerşesc acolo. Pe de altă parte, contactaţi de România liberă, reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Marea Britanie susţin că relatările din presa britanică sunt deformate.

Citiţi şi UPDATE. Cerşetorii români au speriat Londra. Comunitatea românilor: Presa britanică prezintă realităţi deformate

Ştire în curs de actualizare

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă