2.1 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialONG-urile îi răspund lui Klaus Iohannis

ONG-urile îi răspund lui Klaus Iohannis

Mai multe organizații neguvernamentale au răspuns invitației președintelui Klaus Iohannis pentru consultări la Palatul Cotroceni. Astfel ONG-urile au cerut desemnarea unui premier credibil, revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi a şefilor CJ prin vot direct, întărirea DNA, revocarea Avocatului Poporului şi dizolvarea comisiilor SRI şi SIE.

De asemenea, Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe) i-a propus președintelui să gândească un sistem prin care să asculte cetățenii și cu care să se consulte care să funcționeze pe termen lung. 

Citește: UPDATE. Iohannis, consultări pentru desemnarea noului premier. Surse: PSD vrea Guvern tehnocrat

”Să fie imaginat un proces de ascultare a cetățenilor și consultare cu ei pe termen lung, care să combine întâlnirile față în față (offline) cu folosirea internetului (online). Facebook sau o platformă tip Your Priorities (www.yrpri.org ) sunt doar două exemple de instrumente gratuite. Să fie extrase cerințele care se pot traduce în măsuri practice (schimbări de legi, criterii de excludere pentru un ministru, introducerea de exerciții de incendiu anuale în școli sau orice altceva) care să devină o listă publică pe care Președintele o susține și la care revine o dată la 3 luni să spună în ce stadiu s-a ajuns cu subiectul. Pentru că mai mult decât să atragă atenția asupra unor subiecte, Președintele nu are mandat – dar să mențină responsabile pe termen lung instituțiile prin simpla întrebare publică,  poate”, se arată în comunicatul CeRe. 

De asemenea, ExpertForum (EFOR), Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN) şi Asociația Pro Infrastructură i-au trimis o scrisoare deschisă președintelui în care au propus stabilirea unei proceduri transparente de desemnare a reprezentanților societății civile la consultările convocate pentru vineri sau altele viitoare, prin utilizarea de instrumente online de dezbatere.

Potrivit scrisorii deschise adresate preşedintelui Klaus Iohannis, cele cinci organizaţii cer desemnarea unui premier credibil şi cu voinţă pentru a introduce schimbarea de profunzime cerută de protestatari. „Demisia lui Victor Ponta şi a lui Gabriel Oprea doar pentru a fi înlocuiţi de consilieri ai lor nu este ceea ce se cere sau ceea ce aţi promis celor care v-au ales. Dacă preţul pentru o schimbare reală vor fi alegerile anticipate, atunci aşa să fie”, se mai arată în scrisoare.

Citește și: Iohannis le cere protestatarilor să-și aleagă liderii pentru Cotroceni

Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi preşedinţilor de consilii judeţene prin vot direct, pentru a înlătura pericolul de „oligopol” al partidelor mari şi anularea mandatelor celor 552 primari şi 4791 consilieri migratori pe OUG 55/2014, se mai numără printre revenidcările ONG-urilor.

O altă propunere vizează înlocuirea actualului Avocat al Poporului, Victor Cirobea, cu o persoană competentă, neutră politic şi aptă să-şi îndeplinească mandatul în interes public.

Cele cinci organizaţii mai cer aprobarea înființării Agenției Naționale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate, respingerea inițiativelor existente în Parlament care vizează slăbirea mecanismelor de luptă anticorupție şi întărirea DNA și a Parchetelor prin oferirea posibilității tehnice de a efectua interceptări, pentru a nu ma depinde de tehnica SRI.

De asemenea, reprezentanţii societăţii civile vor dizolvarea actualelor Comisii de Control SRI și SIE din Parlament și desemnarea unor parlamentari credibili, care să efectueze anchete serioase și să ofere explicații publice pentru activitățile serviciilor secrete, plus un control bugetar eficient.

Premierul învestit să procedeze urgent la demiterea şefilor de companii publice cu probleme legale (cazul CE Oltenia), iar şefii numiți prin încălcarea legii (OUG 109/2011 privind managementul profesionist) la companii precum CFR Marfă, CNADNR, Aeroporturi București, CN Hunedoara și altele să fie demiși, se mai arată în apel.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi dimineaţă că, pentru prima dată, va chema vineri la consultările pentru formarea guvernului societatea civilă şi reprezentanţi ai manifestaţilor, precizând că a auzit vocea străzii şi că va ţine cont de solicitările protestatarilor.

Iohannis invită coalițiile de ONG „cu largă recunoaștere publică” să desemneze câte un reprezentant care să participe la consultările de vineri, iar pe manifestanți „să indice persoanele care au un grad ridicat de reprezentativitate pentru mișcările civice din ultimele zile”.

Cele mai citite

Procurorul general al Israelului solicită anchetarea soției lui Benjamin Netanyahu

Procurorul general al Israelului, Gali Baharav-Miara, a solicitat joi deschiderea unei anchete în cazul soției prim-ministrului Benjamin Netanyahu, Sara Netanyahu, în urma unor acuzații...

Noi reguli privind TVA pentru IMM-uri începând cu 2025

De la 1 ianuarie 2025, IMM-urile din Uniunea Europeană vor beneficia de un plafon maxim de scutire de TVA stabilit la 85.000 EUR. Măsura vizează...

Creștere moderată a creditării private în noiembrie: Împrumuturile în lei și valută, avansuri diferite

Conform datelor BNR publicate vineri, creditarea privată din România a atins în noiembrie 2024 un sold total de 418 miliarde lei, reprezentând o creștere...
Ultima oră
Pe aceeași temă