Mai multe organizaţii neguvernamentale de mediu din Reşiţa au transmis adrese către Primăria Reşiţa şi Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Caraş-Severin, în care arată consecinţele grave ce apar în urma modului abuziv de toaletare şi tăiere a arborilor din municipiu, informează Agerpres.
„Considerăm că deteriorarea continuă din ultimii ani a vieţii şi sănătăţii locuitorilor din Reşiţa este direct legată de dispariţia unui mare număr de spaţii verzi, de tăierea abuzivă şi iresponsabilă a arborilor, de mutilarea arhitectonică a oraşului prin avizarea unor construcţii îndoielnice, ceea ce ne obligă să reacţionăm şi să cerem public încetarea acestor tăieri, distrugeri şi agresiuni. În ultimii ani, au fost tăiaţi, fără discernământ, foarte mulţi arbori, iar bulevarde şi zone intens circulate au rămas fără vegetaţie”, afirmă preşedintele Euroland Banat, Andrei Szabo.
Pentru a asigura supravieţuirea arborilor rămaşi pe străzile şi bulevardele oraşului, ONG-urile semnatare ale petiţiei solicită „încetarea oricăror tăieri, inclusiv ale celor pe care Primăria Reşiţa le denumeşte impropriu toaletări şi stoparea oricăror avize de construire în zone verzi”.
La rândul lor, reprezentanţii Gărzii de Mediu – Comisariatul Caraş-Severin au anunţat controale pe raza municipiului Reşiţa, la începutul lunii martie, pe care le vor efectua împreună cu reprezentanţi ai Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin.
„Nu putem să confirmăm sau să infirmăm cele spuse în petiţia adresată Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Caraş-Severin, fapt pentru care am organizat o echipă de comisari care, în această săptămână, împreună cu reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, autoritatea competentă pe linie de protecţie a mediului, vor efectua o verificare a tuturor zonelor semnalate de către petiţionari. Se va verifica dacă a fost respectată legislaţia în vigoare şi acel termen de toaletare’ a copacilor”, a afirmat comisarul-şef al Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Caraş-Severin, Gheorghe Muntean.