Organizatia Mondiala a Sanatatii a ridicat miercuri seara nivelul alertei pandemice la 5, o faza care precede nivelul maxim si care arata ca "pandemia este iminenta", anunta Newsin.
"Am decis sa ridic nivelul alertei pandemice in legatura cu gripa de la nivelul 4 la nivelul 5", a declarat directorul general al OMS, Margaret Chan, intr-o conferinta de presa pe tema epidemiei de gripa porcina care a ucis 159 de oameni in Mexic si s-a raspandit in Statele Unite, Canada, Europa, Israel si Noua Zeelanda, chiar si in Africa.
Potrivit OMS, daca faza 4 – decretata luni – indica un grad ridicat de risc, faza a 5-a a alertei pandemice este declansata cand exista o raspandire sustinuta a virusului de la om la om in cel putin doua tari ale aceleiasi regiuni.
"Chiar daca majoritatea tarilor nu vor fi afectate in acest stadiu, declararea fazei 5 este un semnal puternic ca o pandemie este iminenta si ca timpul pentru a finaliza organizarea, comunicarea si aplicarea masurilor planificate de prevenire este scurt", potrivit OMS.
Decizia a fost luata dupa consultari intense cu experti si dupa analizarea raspandirii virusului in si din Mexic. Decizia este motivata de existenta unor focare de boala, in afara cercurilor familiale sau scolare, in mai mult de doua tari ale aceleiasi regiuni. Expertii au constatat intr-adevar existenta cazurilor de transmitere a bolii de la om la om nu numai in Mexic, ci si in Statele Unite, a explicat Chan.
Schimbarea nivelului alertei indica guvernelor ca trebuie sa faca stocuri de medicamente antivirale, cum ar fi Tamiflu, produs de Roche Holding AG, si Relenza, produs de GlaxoSmithKline, iar industria farmaceutica trebuie sa-si accelereze eforturile pentru a crea un vaccin care sa lupte impotriva noii tulpini de gripa porcina. Mai multe laboratoare, intre care grupul farmaceutic elvetian Novartis si cel francez Sanofi Pasteur, au anuntat ca au fost contactate de OMS. Insa, potrivit unui responsabil american cu rang inalt din domeniul sanatatii, un vaccin nu are cum sa fie disponibil inainte de luna septembrie.
OMS a spus ca dispune de circa 3,5 milioane de doze de Tamiflu, in timp ce laboratorul Roche estima recent ca 220 de milioane de pilule sunt disponibile in diferite parti ale lumii.
In afara de pregatirea pentru producerea de vaccinuri, faza 5 este insotita in principiu de masuri de izolare la domiciliu a persoanelor atinse de boli respiratorii, de revizuirea orarelor de lucru si de inchiderea scolilor. Statele au obligatia de a aprecia gravitatea situatiei pe teritoriul lor si de a aplica, in functie de aceasta, masurile pe care le considera adecvate. "Si indivizii pot avea o contributie esentiala, ramanand in casa, daca sunt bolnavi, spalandu-se pe maini si punand mana la gura cand tusesc", a spus Chan care a recomandat, inclusiv la Geneva, evitarea salutului prin sarul sau prin imbratisari calduroase.
Ridicarea alertei semnaleaza, de asemenea, ca e putin probabil ca virusul sa se estompeze si ca ar putea reprezenta o amenintare prelungita la adresa sanatatii publice.
"Acum, problema care se pune este la ce nivel va circula si cat de usor se va transmite" virusul, a declarat un expert in sanatate publica.
"Acest virus este de tip nou, foarte imprevizibil", a subliniat Chan. "Toate tarile trebuie sa-si activeze imediat planul de pregatire pandemica", a cerut directorul OMS.
In schimb, Margaret Chan a repetat ca organizatia pe care o conduce nu recomanda inchiderea frontierelor, nici restrangerea circulatiei persoanelor si bunurilor. Ea a repetat ca nu este niciun pericol in consumul carnii de porc.
"Partea buna este ca lumea este mai bine pregatita pentru o pandemie de gripa decat in orice moment al istoriei. Masurile luate din cauza amenintarii virusului gripei aviare H5N1 au fost o investitie, iar acum beneficiem de pe urma ei. Pentru prima oara in istorie, putem urmari evolutia unei pandemii in timp real", a relevat Margaret Chan, care a multumit tarilor care dau dovada de transparenta si fac publice rezultatele investigatiilor lor.
"Noile boli sunt, prin definitie, prea putin descifrate. Virusurile gripei sunt cunoscute pentru mutatiile rapide pe care le sufera si pentru evolutiile impredictibile. OMS si autoritatile sanitare din tarile afectate nu vor avea toate raspunsurile imediat", a avertizat Chan. "Toate tarile trebuie sa ramana la un nivel ridicat de alerta ca in cazul focarelor neobisnuite de boli asemanatoare gripei sau pneumoniei severe", a precizat Chan. "Masurile eficiente si esentiale includ monitorizarea sporita, depistarea timpurie si tratamentul cazurilor, precum si control infectios in toate unitatile sanitare", a adaugat directorul OMS.
"Cea mai mare intrebare care se pune acum ese cat de severa va fi pandemia, mai ales acum, la inceput. Este posibil ca spectrul clinic complet al acestei boli sa evolueze catre o boala severa", a aratat Margaret Chan.
"Inainte de toate, aceasta este o ocazie de solidaritate la nivel global, pe masura ce cautam raspunsuri si solutii in beneficiul tuturor tarilor, al intregii omeniri. In definitiv, in timpul unei pandemii este cu adevarat sub amenintare intreaga umanitate", a conchis directorul OMS. "Trebuie sa ne pastram insa calmul, pentru a continua sa gestionam aceasta problema in mod rational", a spus Chan, in incercarea de a risipi o evenutala panica determinata de anuntul pe care tocmai l-a facut.
In Statele Unite, un baietel de origine mexicana, in varsta de 23 de luni, care venise la tratament in SUA a murit in Texas din cauza virusului mutant A/H1N1, o combinatie inedita de tulpini de virusuri de origine aviara, porcina si umana. A fost primul deces confirmat in Statele Unite si primul inregistrat in afara granitelor Mexicului.
Epidemia este "ingrijoratoare" si cere "un maxim de precautii", a declarat presedintele Barack Obama. Texasul a devenit miercuri cel de-al doilea stat american care a decretat stare de urgenta din cauza epidemiei, dupa California, unde un soldat american a fost contaminat cu noul virus al gripei porcine, iar alti 30 sunt plasati in carantina ca masura de precautie.
Statele Unite, unde zece state sunt afectate de epidemie, au recomandat bolnavilor sa ramana acasa timp de cel putin sapte zile fara sa decreteze insa o carantina la scara mare.
In Mexic, acolo unde s-a dezvoltat virusul, bilantul deceselor confrimate este de sapte, iar cel al deceselor suspecte de 159, potrivit ministrului sanatatii, Jose Angel Cordova. Miercuri au fost depistate 23 de noi cazuri.
Austria a devenit miercuri cea de-a zecea tara afectata de epidemie. Vecina sa, Germania, a confirmat, la randul sau, trei cazuri de gripa porcina.
Marea Britanie a anuntat trei noi cazuri de boala, in total cinci, iar Spania, tara cu o semnificativa comunitate romaneasca, numara zece cazuri confirmate, intre care unul depistat la un bolnav care nu a calatorit in Mexic.
In afara de Mexic, tarile cele mai afectate sunt Statele Unite, cu cel putin 91 de cazuri confirmate, Canada (19) si Noua Zeelanda cu trei cazuri confirmate din 14 foarte probabile. Epidemia a atins, in plus, Israel (doua cazuri confirmate) si Costa Rica (doua cazuri).
OMS, care a putut confirma 148 de cazuri atestate in lume, dintre care opt mortale, nu are cunostinta de nicio persoana contaminata de la porci (asa-numita victima "zero"), a precizat directorul adjunct al OMS, Keiji Fukuda. "Se pare ca este vorba despre un virus care se transmite de la o persoana la alta", a explicat el.
Numeroase tari verifica, pe de alta parte, zeci de cazuri suspecte in randul calatorilor care se intorc din Mexic sau Statele Unite – este cazul Frantei, care a inregistrat doua cazuri in privinta carora suspiciunile sunt ridicate.
Pe continentul african, pana acum crutat, doua cazuri suspecte sunt examinate in Africa de Sud.
Brazilia a anuntat miercuri pentru prima data existenta a doua cazuri suspecte de gripa porcina.
Desi OMS nu recomanda restrictii la calatorii, Franta a cerut UE sa-si suspende zborurile catre Mexic. Parisul, ca si Londra, Haga, Roma si Ottawa sau Bucuresti isi sfatuiesc cetatenii sa nu calatoreasca in Mexic.
Propunerea franceza va fi discutata joi la Bruxelles, dupa ce ministrii transporturilor din UE au avut miercuri o reuniune in Republica Ceha.
Firmele de turism britanice, franceze, canadiene si portugheze si-au suspendat, in mare parte, plecarile spre Mexic. Argentina nu va mai permite aterizarea avioanelor din Mexic pana lunea viitoare. Mai multe companii care organizau croaziere, cu sediul la Miami, si-au anulat escalele prevazute in Mexic.
Virusul, care ataca in special "tineri adulti sanatosi", potrivit autoritatilor internationale din domeniul sanatatii, se transmite pe cale respiratorie, de la om la om. Simptomele (febra, dureri de cap, dureri musculare) sunt similare cu cele ale gripei sezoniere care ucide anual in lume intre 250.000 si 500.000 de persoane.
Teama de propagare a virsului a facut mai multe tari sa instituie controale la aeroporturi si la granite, folosind inclusiv scanere termice, pe care totusi OMS le considera ineficiente.
Chiar daca virusul nu se ia in cazul consumarii de carne de porc, mai multe tari, intre care Rusia si China, si-au suspendat total sau partial importurile de porcine.
In Egipt, unde autoritatile au decis sa elimine tot septelul de porci, crescatorii au aruncat cu pietre, miercuri, in veterinarii si politistii veniti sa ucida animalele, potrivit unei surse din serviciile de securitate, citata de AFP.
Informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro