3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialOficial UE:Blocarea aderării României la Schengen e nedreaptă tehnic, dar logică

Oficial UE:Blocarea aderării României la Schengen e nedreaptă tehnic, dar logică

Blocarea aderării României la spaţiul european de liberă circulaţie e „nedreaptă” din punct de vedere tehnic, pentru că nu există o legătură oficială între MCV şi acest proces, dar e „logic” faptul că o ţară afectată de corupţie este o ameninţare pentru securitatea Schengen, a afirmat un oficial UE, potrivit NewsIn.

„Nu este vorba numai despre a avea echipamente şi a îndeplini toate standardele tehnice, este vorba şi despre calitatea sistemului şi despre asigurarea faptului că oamenii din el respectă toate protocoalele”, a spus un diplomat european sub acoperirea anonimatului, citat de EUobserver.

„România flutură steagul alb în lupta Schengen”, scrie publicaţia de la Bruxelles, precizând că Bucureştiul a anunţat că nu va lua măsuri de retaliere împotriva Croaţiei şi nici nu va bloca protocolul pentru numirea a 18 europarlamentari suplimentari, în pofida nemulţumirii faţă de Franţa şi Germania în dosarul Schengen.

Miercuri, preşedintele Traian Băsescu a avertizat că măsurile ar putea avea consecinţe negative pentru România. O zi mai târziu, el a declarat pentru postul naţional de televiziune că îşi asumă responsabilitatea politică pentru amânarea aderării la Schengen şi le-a cerut parlamentarilor şi judecătorilor să accelereze progresul cazurilor de corupţie.

La rândul său, ministrul de externe Teodor Baconschi, care a sugerat iniţial că România ar putea bloca aderarea Croaţiei, a declarat pentru NewsIn că a fost o greşeală, din punct de vedere psihologic, că aderarea la Schengen a devenit o miză atât de mare, în condiţiile în care state membre importante din UE, precum Marea Britanie sau Irlanda nu fac parte din Schengen, iar aceasta nu le afectează cu nimic.

Dezbaterea intervine după ce Franţa şi Germania au declarat, în luna decembrie, că România nu ar trebui să fie inclusă în spaţiul Schengen până când va face progrese în ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), un proces de monitorizare anticorupţie impus de UE în 2007.

Ulterior, Baconschi a sugerat că România ar putea bloca aderarea Croaţiei la Uniuni, în timp ce parlamentari români au anunţat că ar putea întârzia ratificarea unui protocol la Tratatul de la Lisabona, pentru numirea a 18 europarlamentari suplimentari.

Joi, preşedintele român a declarat că Bucureştiul este pregătit, din punct de vedere tehnic, să adere la spaţiul Schengen în primăvara anului 2011, aşa cum a fos tplanificat iniţial.

El i-a criticat pe liderii francez şi german pentru că nu l-au avertizat înainte ca miniştrii lor să trimită forurilor UE scrisoarea prin care solicitau amânarea aderării României la spaţiul Schengen, gest calificat ca lispit de „solidaritate”.

Băsescu a subliniat că riscul cel mai mare pentru România nu este amânarea cu câteva luni a aderării la Schengen, deoarece românii „circulă la fel de bine” în UE şi în acest moment, ci „abuzul” la adresa ţării noastre, considerând că „ori suntem parteneri egali, ori nu”.

„Peste noapte şi fără avertisment – măcar mă aşteptam ca unul din colegii mei din Consiliu, ori domnul preşedinte Sarkozy, ori doamna cancelar Merkel, să spună ‘Uite, domnule preşedinte, noi vom fi împotrivă'”, a explicat Traian Băsescu.

Între timp, ministrul ungar de interne Sandor Pinter, a cărui ţară a preluat preşedinţia UE săptămâna trecută, a declarat joi că ţara sa va încerca să medieze un acord politic în UE privind extinderea Schengen pânăla sfârşitul lunii iunie. „Sunt un optimist – nu am privit niciodată nimic ca pe o cauză pierdută… Suntem conţtienţi de poziţiile germană şi franceză, dar există un curs definit de măsuri legale care trebuie urmat”, a spus el.

„Cel târziu până în iunie, trebuie să luăm o decizie politică ce să stabilească ce sarcini trebuie îndeplinite şi în ce termene, pentru a putea fi schimbat punctul de vedere al Franţei şi Germaniei”, a precizat ministrul.

Cele mai citite

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă