Şeful statului le-a cerut senatorilor și deputaților, în discursul ținut în fața lor, să nu cadă în capcana populismului, așa cum s-a întâmplat în alți ani electorali. „Apropierea campaniilor a atras adesea măsuri care să favorizeze o formațiune sau alta, alocări de fonduri pe culoare politică, legi niciodată aplicate. Mărirea cu 50% a salariilor profesorilor din 2008 și niciodată aplicată, legalizarea migrației aleșilor locali, din păcate aplicată, vor rămâne probabil într-o nefericită istorie a măsurilor legislative cu iz electoral“, a menționat Iohannis.
Președintele le-a cerut parlamentarilor să aibă un comportament diferit în anul electoral 2016, astfel încât să nu fie „nici populist“, nici un “an pierdut“. „Vă invit să asumăm împreună câteva mize majore pentru anul 2016. Prima, vizează începutul recâștigării în politică. A doua, ține de funcționarea instituțiilor într-un stat democractic. A treia, privește continuarea eforturilor în domenii în care România a făcut progrese și a câștigat respectul partenerilor externi și, în fine, dar nu în ultimul rând, în zona marilor sisteme publice vă propun să punem câteva pietre de temelie pe care să se poată construi în 2017“, a menționat șeful statului. De asemenea, Klaus Iohannis a spus că actuala clasă politică este în întârziere în a da răspunsuri la câteva probleme majore de pe agenda cetăţenilor: educaţia, sănătatea, sistemul public de pensii, salariile bugetarilor şi declinul demografic.
Critici pentru apărarea penalilor
Șeful statului a comentat și cazurile în care senatorii și deputații și-au apărat colegii cu probleme în justiție. „Angajamentul meu ca președinte rămâne neschimbat și cât se poate de ferm“, a spus șeful statului, referindu-se la statul de drept și lupta împotriva corupției. „Sunt neplăcut surprins de faptul că, în anumite speţe, încă nu s-a înţeles că imunitatea parlamentară nu are voie să fie folosită pentru blocarea cererilor justiţiei. Aşa se face că în materie de răspuns la solicitările justiţiei, după câţiva paşi înainte, recunoscuţi de toată lumea şi aşteptaţi de cetăţeni, urmează unul înapoi, care pune din nou în discuţie credibilitatea Parlamentului şi voinţa unor raporturi corecte cu justiţia“, a afirmat președintele în fața senatorilor și deputaților.
El a arătat că puterile statului trebuie să colaboreze, nu să intre în competiție. „Sunt preocupat de modul în care funcţionează ansamblul acestui stat, instituţiile lui, cu atenta separare a puterilor. Dar vreau în acelaşi timp să transmit un mesaj foarte limpede: acest stat nu poate da impresia unei funcţionări haotice, dezordonate, cu alte cuvinte a unui stat în care fiecare face ce vrea şi fiecare instituţie are agenda proprie. Puterile statului nu sunt în competiţie una cu alta, iar o funcţionare eficientă a statului în serviciul cetăţenilor presupune funcţionarea fiecăreia dintre ele şi încrederea cetăţenilor în toate“, a subliniat șeful statului.
Implicare în numirile din justiție
Președintele a anunțat și că va trata cu atenție anul 2016 pentru că este „un moment de inflexiune important pentru sistemul judiciar“ – cu referire la numirea noului procuror general, a noilor conduceri ale DNA, Înaltei Curți de Casație și Justiție, și la alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). „Sper că vom avea şi în această zonă o competiţie serioasă şi o dezbatere aşezată, în care să primeze valoarea, performanţa şi onestitatea. Cred că este important pentru soliditatea democraţiei româneşti şi a statului de drept ca alegerile pentru CSM să fie departe de zona politicului şi să fie păstrate strict în sfera reprezentării profesionale a magistraţilor în propriul for de conducere şi organ disciplinar“, a fost solicitarea lui Iohannis. „În ceea ce mă priveşte, ca preşedinte, nu voi fi un simplu spectator în acest proces şi nu mă voi limita la un rol formal. Voi acţiona, în virtutea atribuţiilor care îmi revin, pentru a mă asigura că parcursul pe care România a pornit în ceea ce priveşte întărirea statului de drept, independenţa justiţiei şi lupta anticorupţie este ferm continuat şi că sunt respectate cerinţele de profesionalism şi integritate“, a adăugat președintele.
Klaus Iohannis a amintit de participarea la Consiliul European, unde a susţinut „o poziţie fermă în ceea ce priveşte respectarea drepturilor cetăţenilor români în UE“ şi nu a acceptat „discriminarea lor în raport cu alți cetăţeni ai Uniunii“.