Victoria Cociaş a fost desemnată cea mai bună actriţă de juriul Festivalului de Film „Love is Folly” de la Varna, care a avut loc între 21 şi 28 august, informează Mediafax.
„O poveste de dragoste, Lindenfeld” (2014) a fost primit cu entuziasm de publicul spectator, fiind aplaudat în timpul proiecţiei care a avut loc pe 25 august.
Acţiunea filmului are loc în satul Lindenfeld (în Munţii Semenic, lângă Caransebeş), o aşezare de şvabi, deportaţi de regimul comunist în Siberia, sat care acum mai are un singur locuitor.
Filmul spune povestea scurtei întâlniri dintre doi iubiţi care se regăsesc după 60 de ani cu o tandreţe şi linişte impresionante, deşi Helga (Victoria Cociaş) traieşte în satul părăsit Lindenfeld după groaznica deportare în Siberia, iar Ulrich (Ully) Winkler (Victor Rebengiuc) este diagnosticat cu o gravặ boalặ incurabilặ.
În Frankfurt, în anul 2005, Ully, preşedintele unei mari companii, vede la televizor un reportaj despre un fost sat săsesc din Banat – Lindenfeld, în care acesta se născuse şi trăise până în 1945. La şase decenii după ce a fugit în Germania şi a început să facă avere, străduindu-se să-şi şteargă din memorie legăturile sale cu România, Ully este puternic marcat de imaginile văzute şi decide să plece în secret la Lindenfeld.
Victoria Cociaş interpretează, cu sensibilitate – în rolul unei bătrâne femei de la ţară -, momentul regăsirii cu Ully şi acea complicitate care face ca doi oameni care s-au iubit şi s-au despărţit în tinereţe să poată comunica prin vorbe puţine şi o jumătate de secol mai târziu.
În vârstă de 58 de ani, Victoria Cociaş este interpreta unor importante roluri clasice în teatru, printre care Nina Zarecinaia, în „Pescăruşul”, de Cehov, Rosalinda, din „Cum vă place”, de Shakespeare, şi Anca, din „Năpasta”, pentru care a primit Premiul National de interpretare, în 1982.
Printre filmele în care a jucat se numără „Din dragoste cu cele mai bune intenţii” (2011), de Adrian Sitaru, „Asfalt Tango” (1995) şi „E pericoloso sporgersi” (1993), de Nae Caranfil, „Balanţa” (1992), de Lucian Pintilie, „Hotel de lux” (1992) şi „Noiembrie, ultimul bal” (1989), de Dan Piţa.
Aflat la a 23-a ediţie, Festivalul Internaţional de Film „Love is Folly” este cel mai important şi longeviv festival de film din Bulgaria, cu peste 70 de filme în programul anual, dintre care 12 sunt incluse în competiţia internatională.