3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialO noua racheta ar putea atinge Romania

O noua racheta ar putea atinge Romania

Autoritatile iraniene au testat o versiune imbunatatita a rachetei cu raza medie de actiune Sejil 2, care ar putea ajunge la distante de peste 2.000 de kilometri. Daca performantele prezentate de iranieni sunt reale, racheta poate lovi tinte din Israel, bazele americane din Golful Persic, dar si orase din sudul si sud-estul Europei, inclusiv coasta Romaniei si Bulgariei, conform AP. In plin proces de negociere cu Iranul, privind reducerea programului de dezvoltare nucleara, SUA par mai ingrijorate de mesajul transmis de Teheran decat de eventualitatea unui atac cu rachete propriu-zis. "Nu cred ca au aratat ceva diferit de ceea ce am vazut deja in trecut", a declarat Geoff Morrell, purtator de cuvant al Pentagonului.

 

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Mike Hammer, a spus, citat de Reuters, ca testul cu Sejil 2 "sporeste seriozitatea si hotararea comunitatii internationale de a trage la raspundere Iranul pentru sfidarea constanta a obligatiilor sale internationale privind programul nuclear". Aceeasi ingrijorare a aratat-o si premierul Marii Britanii, Gordon Brown, care a declarat la summitul de la Copenhaga ca "este o problema care ingrijoreaza comunitatea internationala si ne indreptateste sa avansam cu sanctiunile".
Testul iranian are loc in contextul in care negocierile dintre Washington si Teheran, privind reducerea programului nuclear, intra pe ultima suta de metri: daca Iranul nu face concesii pana la sfarsitul anului, SUA, sprijinite de Marea Britanie, Rusia, China, Franta si Germania, vor trece la aplicarea de sanctiuni comerciale. Acestea ar putea viza importurile de combustibil, pentru ca, desi Iranul este unul dintre marii producatori de petrol, nu are suficiente capacitati de rafinare.

Securitatea Romaniei in cazul unui atac cu rachete cu raza medie sau lunga de actiune ar putea fi asigurata de noul proiect de scut antiracheta avansat de SUA. Noua formula de scut se bazeaza pe tehnologie de interceptare a rachetelor care va fi dispusa pe vase de razboi amplasate cel mai probabil in Marea Mediterana. Totusi, planul SUA prevede ca prima faza a scutului sa devina functionala cel mai devreme in 2011. Analistii de peste Ocean considera insa ca testul balistic al Iranului nu semnifica neaparat intentia de a ataca pe cineva. "Un semnal este foarte clar – ei spun ca Iranul nu va negocia cu Occidentul de pe o pozitie de slabiciune. Ei spun: «Daca voi credeti ca sanctiunile si amenintarile ne ingrijoreaza, va inselati»", a declarat pentru AP analistul american Alex Vatanka.

» Rachetele iraniene
Sejil 2 are o raza de actiune de 2.000 kilometri si este cea mai performanta din arsenalul iranian, fiind alimentata exclusiv de combustibil solid. Modelele anterioare se bazau si pe combustibil lichid, ceea ce le facea mai instabile si mai imprecise. Un alt model performant din dotarea Iranului este Shahab-3 (o varianta imbunatatita de-a sa ar avea o raza de actiune de aproape 2.500 km).

Cele mai citite

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...
Ultima oră
Pe aceeași temă