1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialNoul proiect de lege a sănătăţii: doctorii, obligaţi să respecte timpul pacienţilor

Noul proiect de lege a sănătăţii: doctorii, obligaţi să respecte timpul pacienţilor

Românii vor avea o noua lege a sănătăţii cel mai probabil din toamnă.

Dezbaterile privind acest proiect au fost reluate luna trecută, după revenirea lui Raed Arafat la Ministerul Sănătăţii şi numirea în funcţie a secretarului de stat Vasile Cepoi. Până acum au fost invitate la dialog organizaţiile profesionale ale medicilor, sindicatele, asociaţiile producătorilor de medicamente şi asociaţiile de pacienti.

Principalele teme discutate privesc sistemul de asigurari, pachetul de bază (totalitatea serviciilor medicale pe care le primesc cetăţenii în baza contribuţiei la Sănătate), revizuirea listei de medicamente compensate şi gratuite, introducerea coplăţii. Nu în ultimul rând, au fost purtate discuţii despre cum ar trebui organizate spitalele.

Sistemul de asigurări de sănătate
Pe baza unor chestionare, participanţii la dezbatere au fost rugaţi să precizeze cum văd în viitor sistemul asigurărilor de sănătate. „S-a discutat dacă să menţinem un sistem în totalitate public ori dacă putem avea unul mixt. Pe viitor, ar putea fi 80% public şi 20% privat sau 60% public – 40% privat”, ne-a precizat Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

În schimb, asociaţiile de pacienţi au propus o trecere treptată la un sistem cu asigurări private. „Cerem o perioadă de acomodare, timp în care să se stabilească costurile clare ale procedurilor medicale”, a spus Iulian Petre, preşedintele UNOPA. Totodată, s-a cerut pregătirea pieţei pentru asigurările private, desfiinţarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi asigurarea unor deductibilităţi consistente pentru operatorii privaţi. „Dacă se intră pe un sistem cu asigurători privaţi, CNAS nu îşi mai are rostul. Ministerul poate prelua responsabilităţile de împărţire a banilor către companiile private”, a adăugat Petre.

Pachetul de servicii medicale de bază
În scurt timp, Ministrul Sănătătţii va traduce recomandările făcute de NICE (National Institute for Clinical Excellence), instituţie la care a apelat pentru construirea pachetului de bază.

Astfel, românii vor afla în sfârşit cât îi costă diferite intervenţii medicale (ex. scoaterea apendicelui, amigdalelor, tratarea infectiei urinare etc).

Dacă în ţările dezvoltate, asigurarea de bază le acoperă pacienţilor de la analize medicale până la transplant, în Romania nu există resurse pentru a acoperi toată gama de intervenţii medicale. „În felul acesta s-a ridicat problema dacă nu cumva ar trebui să ne asigurăm mai degrabă pentru bolile scumpe şi grave şi să plătim din buzunar pentru intervenţiile mai mici, „, ne-a explicat Iulian Petre. O solutie ar fi şi crearea unor pachete de servicii medicale care să asigure cât mai variat populaţia.

Lista de medicamente compensate si gratuite
Dacă producătorii de medicamente originale au susţinut revizuirea listei şi introducerea unor medicamente noi, reprezentanţii produselor generice susţin că lista ar trebui alcătuită în special cu medicamente ieftine. „Lista de compensate de care beneficiază românul este învechită. Medicamente care există din 2007 în ţările UE nu se regăsesc în România”, susţine Sorin Popescu, şef serviciu comunicare la Ascoiaţia Română a Producătrior şi Importatorilor de Medicamente (ARPIM).

Totusi, NICE a făcut deja recomandarea ca unele molecule scumpe sa fie scoase de pe listele actuale ale MS, asta şi în contextul în care medicii din România au rescris molecule noi chiar şi cazurilor care nu aveau nevoie de acestea.

Producatorii de generice au atras atenţia că ţara noastră a cheltuit de trei ori mai mult pe medicamente în ultimii cinci ani fără ca asta să se vadă în starea de sănătate populaţiei. „Indicatorii de mortalitate sunt aceeaşi, deşi consumul de medicamente s-a triplat”, ne-a declarat Dragost Damian de la APMGR.

Introducerea coplăţii

Această măsură convenită cu Banca Mondială nu va mai fi mult amânată.

Nu doar că va aduce sume suplimentare în sistem, dar are şi rolul de a limita fenomenul şpăgilor. „Cei 5 lei pe care pacienţii îi vor da medicului de fmailie la consultaţie vor deveni o realitate şi pentru că se încearcă trasarea unor bariere celor care abuzeazaă de medic şi se duc la cabinet să socializeze”, explică Iulian Petre.

Organizarea spitalelor

Propunerea de organizare a spitalelor sub forma unor fundaţii ar putea fi păstrată. |„Asta le va permite spitalelor o mai mare libertate în atragerea fondurilor. Nu înseamnă că trebuie scoase din proprietatea publică, ci doar administrate mai efficient, fără a fi falimentate prin achiziţii supraevaluate şi contracte căpusă”, ne-a spus Iulian Petre.

Drepturile pacientilor
Un capitol nou despre drepturile pacienţilor a fost adus în discuţie la dezbaterile MS. Astfel, noua legea o să prevadă dreptul la respect pentru timpul pacientului, dreptul la accesibilitate şi dreptul la tratament personalizat.

Ambulanţa
Sistemul public va rămâne public, dar se va putea dezvolta şi cel privat prin asigurari voluntare sau complementare. Cei interesati se vor putea abona la ambulanţa privată printr-o asigurare suplimentară, plătită din fonduri proprii.

 

Cele mai citite

Republica Moldova aprobă o strategie de apărare pe zece ani: Accent pe securitate și integrarea în UE

Parlamentul Republicii Moldova, dominat de aleşi pro-occidentali, a adoptat joi o strategie de apărare pentru următorii zece ani. Documentul prevede creșterea cheltuielilor pentru apărare,...

Avertizare de avalanșe în mai multe masive montane din România

Meteorologii emit o avertizare de risc însemnat de avalanșe, de gradul 3 pe o scară de 5, pentru zonele situate la altitudini de peste...

Noi reguli privind TVA pentru IMM-uri începând cu 2025

De la 1 ianuarie 2025, IMM-urile din Uniunea Europeană vor beneficia de un plafon maxim de scutire de TVA stabilit la 85.000 EUR. Măsura vizează...
Ultima oră
Pe aceeași temă