13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialNoi termene în procesele lui Dragnea, Tăriceanu, Oprea și Ponta au loc,...

Noi termene în procesele lui Dragnea, Tăriceanu, Oprea și Ponta au loc, marți, la instanța supremă

 

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție judecă, marți, joi termene în dosarele care îi vizează pe președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, pe președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pe secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, și pe fostul vicepremier și ministru de Interne, Gabriel Oprea, informează Agerpres.

Primul programat în instanță este șeful Senatului și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, în dosarul în care este judecat pentru mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului. Procesul a început la ora 07.30, iar la audieri era așteptat și Dan Andronic, în calitate de martor.

La termenul anterior al procesului, a fost audiat ca martor Șerban Mihăilescu, fost parlamentar și secretar general al Guvernului Năstase. Acesta a spus, printre altele, că a participat la nunta lui Dan Andronic, organizată în 2008 la Monte Carlo.



 

Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016, fiind acuzat că ar fi dat o declarație neadevărată, atunci când a fost audiat ca martor în dosarul „Ferma Băneasa".

Și fostul vicepremier Gabriel Oprea este așteptat, marți, la Înalta Curte, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu cheltuirea unor sume din bugetul DIPI, respectiv achiziționarea unui autoturism Audi A8.

La termenele anterioare, instanța a admis o cerere făcută de Gabriel Oprea privind sesizarea Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate a articolului din Codul penal care reglementează infracțiunea de abuz în serviciu. De asemenea, judecătorii au decis ca jurnaliștii să nu mai aibă acces în sala de judecată.

După acea, Instanța Supremă va dezbate dosarul în care șeful Camerei Deputaților și liderul PSD, Liviu Dragnea, este acuzat de instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajarea a două membre de partid la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman.

La termenul trecut, judecătorii au audiat-o pe Floarea Alesu, fosta șefă a DGASPC Teleorman, aceasta relatând că Liviu Dragnea știa de situația celor două angajate care nu veneau la serviciu și lucrau de fapt la sediul PSD Teleorman. Deși patru inculpați din acest dosar și-au recunoscut vinovăția, pentru a beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor, președintele completului de judecată, Ștefan Pistol, le-a respins acestora cererile de a fi judecați prin procedura simplificată.

Un alt dosar programat, marți, la Instanța supremă este „Turceni — Rovinari", în care sunt judecați fostul premier Victor Ponta și fostul senator Dan Șova. Procesul se află la stadiul audierii de martori, printre cei care au dat declarații în sala de judecată fiind Iulian Herțanu, cumnatul lui Victor Ponta, precum și Dan Hosu, soțul fostului procuror-șef adjunct al DIICOT Georgiana Hosu. La o parte dintre audieri, jurnaliștii nu au avut acces în sala de judecată.

Victor Ponta nu a fost prezent la ultimele termene ale procesului, în timp de Dan Șova a obținut de la judecători sesizarea Curții Constituționale cu o excepție pe abuzul în serviciu.

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...
Ultima oră
Pe aceeași temă