2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialNoaptea alba a sinistratilor din Calarasi

Noaptea alba a sinistratilor din Calarasi

Digurile ce se sparg ca piesele de domino, unul dupa altul, au adus teroarea in Calarasi a treia zi la rand. Luni spre marti, viitura a dat iama in comuna Spantov, obligand peste 1.000 de persoane sa se refugieze pe un deal din apropiere, cu tot cu animale, haine si bruma de mobila ce a putut fi ridicata din case. Cateva case mai subrede, din margine, au cazut rapid. Iuresul evacuarii a grabit populatia sa paraseasca gospodariile, oamenii abandonand multe din bunurile agonisite cu greu.

Marti dimineata apa era inca pe campul din Spantov, pentru ca dupa-amiaza valul sa treaca dincolo de soseaua principala, accesul pe drumul dintre Oltenita si Calarasi ramanand blocat pe timp de noapte. Singura modalitate de trecere a fost pe o ruta ocolitoare, pe camp. In noaptea de marti spre miercuri un nou dig a cedat, cel de la Clinciu, catre comuna Chiselet. Apa s-a revarsat in cantitati uriase pe tarla, amenintand sute de case din Chiselet. Ieri la pranz, viitura a inaintat dincolo de Chiselet, catre localitatea Manastirea. Starea de alerta s-a instaurat si aici, fiind deci a treia comuna in pericol. Dupa cum spun autoritatile, debitul imens scurs luni spre marti prin bresa din Dunare poate ajunge pana la Dorobantu, localitate vecina cu Manastirea. A patra la rand. Aici digul de protectie este foarte inalt, fiind, se pare, ultimul loc unde apa se poate acumula.

Tabara refugiatilor

Pe dealul din marginea Spantovului armata a ridicat peste 50 de corturi de campanie, fiecare adapostind cate o familie. Pe langa acestea, pentru ca nu au fost corturi pentru toata lumea, oamenii si-au construit propriile adaposturi improvizate din pari si folii de plastic, ba chiar si cotete pentru animalele si pasarile salvate de la inec. Sub asediul apelor, tabara refugiatilor din Spantov arata ca un deal al plangerii. Femei, copii, barbati, batrani, bolnavi, tristi, haine, carute, cai, vaci, oi, caini, porci, aici parea ca s-a incropit rapid o adevarata „Arca a lui Noe” gata sa evadeze din calea potopului. Nesiguranta ca viitura le va dobori la pamant toate casele a sadit durere si amaraciune in sufletul oamenilor. O masina de pompieri alimenta cu apa potabila. Doua ambulante deplasate la fata locului pe timp nelimitat erau pregatite sa acorde ajutor medical de urgenta. De o zi incepusera si vaccinarile de tip antihepatic, conditiile insalubre de viata putand pune in pericol mai ales sanatatea copiilor, mai ales ca viitura a adus multa mizerie in sat. Dupa ce si-au pus la adapost femeile, batranii si copiii, barbatii au plecat cu carutele prin curtile lor cuprinse de ape pentru a mai aduna ce se poate. Exodul este dureros, iar femeile batrane plang in broboada dupa agoniseala de o viata lasata prada apelor iesite salbatic din matca. Oamenii se plang ca nu au mancare pentru ca totul a ramas acasa.

Nici o speranta

La baza taberei constituite in cateva ore se afla cimitirul satului. „Daca vad casa prabusita, cred ca acolo in cimitir sfarsesc, ca eu, la etatea mea, raman pe drumuri”, plange o batrana in fata cortului. „Am ajuns sa plecam din casa noastra, dupa o viata de munca, doar cu hainele de pe noi si un pat.” Soarele apune dupa deal si sus se ridica fumuri albe din focurile facute sub tuciurile negre, pentru a incalzi o fiertura facuta la repezeala. Copiii se joaca nestingheriti, necazurile cele grele cazand pe umerii parintilor impovarati de durere. La lasatul serii, in sat continua evacuarile. O masina a Jandarmeriei, cu sirena si girofarurile in functiune, anunta tare prin portavoce pe toate ulitele: „Evacuati casele! Scoateti principalele bunuri la poarta si parasiti-va locuintele! Zona este in pericol de inundatie!”. Oamenii ies toti la poarta inmarmuriti de durere. Nu credeau sa traiasca asa un cosmar. Au de petrecut cateva nopti albe pe deal. Multi nu mai au unde sa se intoarca. Miercuri dimineata, peste 25 de case erau grav afectate de apa, altele, multe, fiind in pericol.

Noaptea se rup digurile

Ca un facut, dupa primul dig cedat in fata viiturii in noaptea de luni spre marti, cel care a inundat comuna Spantov, marti spre miercuri, cam la aceeasi ora, si in digul de la Clinciu a aparut o prima bresa, care nu a mai putut fi stavilita, largindu-se rapid pana la circa 50 de metri lungime. Sute de mii de metri cubi de apa au trecut rapid pe campul dinspre Chiselet, intinzandu-se in doar cateva ore peste 20 de kilometri catre Calarasi. Populatia din localitate a fost cuprinsa de panica, cele mai negre temeri ale lor fiind traite acum pe viu. Apa a inaintat rapid, un pluton de parasutisti de la Bucuresti lucrand de zor ajutati de sase vole mari, pentru ridicarea unui dig solid in zona dintre un fost CAP si moara din sat. Din pacate, ca si in alte locuri, nici aici localnicii nu au sarit in ajutorul soldatilor pentru ridicarea digului de aparare, multumindu-se sa stea pe margine, sa comenteze si sa se vaite, desi drobul de sare era deasupra capului. Pe stadionul din mijlocul satului, situat chiar pe albia Dunarii vechi, dupa cum spun batranii, apa era ieri la ora 12.00 de peste un metru si jumatate, si continua sa creasca. Soldatii si jandarmii munceau si aici sustinut pentru a construi din saci cu pamant un nou dig pe soseaua principala. Secretarul comunei ne-a spus ca, daca nu s-ar lua nici o masura de prevenire, peste 500 de gospodarii sunt in pericol sa fie inundate, iar daca se iau aceste masuri, oricum in jur de 100 nu scapa. Asa ca si aici a inceput exodul pe deal, strada fiind plina de carute si tractoare incarcate cu mobila. Ieri, debite considerabile continuau sa se scurga prin bresa digului de la Clinciu, nivelul crescand constant pe camp. Cateva caprioare, iepuri si chiar un mistret se vedeau izolate de ape in zare, pe o insula in mijlocul campului, nivelul crescut urmand sa le pecetluiasca soarta in cateva ore.

Furia apelor continua la Manastirea si Dorobantu

Nici localitatea Manastirea, situata dupa Chiselet, nu poate scapa de furia apelor. Si aici jandarmii si Armata au inceput sa ia masuri de evacuare, avertizand populatia ca viitura ii va cuprinde si pe ei in curand. Oamenii care au gospodariile situate mai jos au inceput sa-si scoata din case ce au considerat de valoare. Toate cele trei localitati, Spantov, Chiselet si Manastirea, situate de-a lungul drumului judetean catre Calarasi, sunt un valvoi de isterie si jale. Oamenii acuza autoritatile ca nu au dat drumul la digurile potrivite pentru a preveni catastrofa din casele lor. Zvonistica alimenteaza tot felul de povesti, cum ca noaptea s-ar dinamita diguri special ca sa fie inundate satele lor pentru protejarea orasului Oltenita, ca alte stavilare sunt special protejate pentru ca ar ingradi terenuri agricole importante apartinand unor afaceristi locali, ca ar fi venit pe ascuns Basescu, ca n-ar fi venit etc. Durerea e mare si e greu sa le explici oamenilor ca nimeni nu le-a vrut de fapt raul. Toti spera ca debitul fluviului, care zeci de ani a trecut sobru si calm la multi kilometri de satele lor, va scadea si ca vor scapa mai usor. Agitatia autoritatilor insa alimenteaza puternic temerile lor. Ieri seara a inceput si aici sa circule masina Jandarmeriei cu sirena si girofarurile in functiune anuntand prin portavoce pe toate ulitele: „Evacuati casele! Scoateti principalele bunuri pe poarta si parasiti-va locuintele! Zona este in pericol de inundatie!”. Si asta sapa urme adanci de durere in sufletele lor.

Cele mai citite

Un bărbat din București este căutat de Poliție după ce a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino

Un bărbat din Bucureşti a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino. Omul a abandonat unul pe drum, după ce probabil şi-a dat...

Portul Constanța: Sistem inovator de acostare cu geamanduri

Sistemul permite operarea în siguranță a navelor de până la 70.000 TDW, inclusiv a celor de tip Panamax Un sistem modern de acostare cu geamanduri...

Firmele mici trebuie să se adapteze rapid la interacțiunile fiscale cu ANAF

De la 1 ianuarie 2025, contribuabilii mici din România sunt obligați să transmită fișierul standard de control fiscal (SAF-T) Fișierul standard de control fiscal SAF-T...
Ultima oră
Pe aceeași temă