12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialNicușor Constantinescu, căutat pe trei continente

Nicușor Constantinescu, căutat pe trei continente

Plecat de mai multe luni din țară și cu un mandat de arestare pe numele său, președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța este căutat pe trei continente: America, Europa și Asia.

Datele în ceea ce privește locul unde s-ar afla sunt contradictorii. Acum câteva zile, surse judiciare citate de mass-media spuneau că cererea de extrădare a acestuia fusese refuzată de autoritățile din Statele Unite ale Americii, ceea ce ar fi însemnat că acesta nu părăsise SUA. La scurt timp, potrivit altor surse judiciare, Nicușor Constantinescu s-ar fi aflat în Turcia, țara întinsă pe două continente. Preşedintele suspendat al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, se află de săptămâna trecută în Turcia, iar ministerul român al Justiţiei a demarat procedurile pentru aducerea lui în ţară, pentru a fi pus în executare mandatul de arestare preventivă, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare. Autorităţile competente din Turcia au primit deja o parte a documentelor necesare pentru aducerea în ţară a lui Constantinescu şi, la momentul primirii documentaţiei complete, vor decide cu privire la solicitarea venită din România. Dacă răspunsul va fi unul favorabil, Poliţia turcă va fi notificată pentru a-l găsi pe Constantinescu, în vederea preluării lui de către poliţiştii români şi a aducerii sale în ţară, au mai spus sursele citate.

Turcia, o explicație plauzibilă

Turcia este o destinație plauzibilă pentru Nicușor Constantinescu. În 2011, acesta a încheiat, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, un protocol de colaborare cu spitalul Anadolu, spital care colaborează cu spitalul John Hopkins, din SUA, unde Constantinescu s-a operat de cancer. Constantinescu a vizitat clinicile medicale din Turcia, acum trei ani, și a dorit chiar înființarea unui centru de radiologie modern, de 15 milioane de euro, în curtea Spitalului Județean Constanța. ”Vrem să punem bazele unei colaborări mai strânse între Anadolu şi SCJU, pe coordonarea cazurilor grave, schimb de experienţă, specializarea medicilor români la Anadolu. Dobrogea va fi o punte a salvării de vieţi în domeniul cancerului”, spunea atunci Constantinescu.

Mazăre confirmă intenția

Săptămâna trecută, Radu Mazăre spunea că nu a mai vorbit cu Nicușor Constantinescu. ”Mă înregistrează ăştia şi mi-e frică să vorbesc cu el”, a declarat primarul. Mazăre a mers la vot însoţit de locuitori din campusul social: Votez ca ţara să revină la normal. Ieri, la vot, acesta a confirmat că nu a mai vorbit cu el de ceva vreme, dar că a auzit și el că ar fi în Turcia. „N-am mai vorbit cu Nicuşor şi v-am şi spus de ce: mi-e frică să nu mă înregistreze ăştia şi să găsească vreo întortocheală să mă bage pe undeva prin penal. Am auzit şi eu că ar fi în Turcia, nu ştiu mai multe, nu am vorbit cu el”, a mai afirmat Mazăre. Acesta a afirmat însă că știa de intenția lui Constantinescu de a merge la o clinică de oncologie din Turcia, dar că nu ştie sigur dacă a ajuns sau nu.

Care sunt acuzațiile

Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri. Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de calibrul nouă milimetri. La termenul din 24 octombrie al dosarului în care preşedintele suspendat al CJ Constanţa este acuzat de abuz în serviciu, pentru că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a cerut instanţei să dispună punerea sub sechestru a tuturor bunurilor lui Nicuşor Constantinescu, pentru a fi recuperat prejudiciul, dacă instanţa va stabili definitiv că acesta este vinovat şi îl va obliga să plătească daune. Constantinescu are diverse cote din şase terenuri intravilane, trei case de locuit, o casă de vacanţă, o şalupă, cinci maşini, dar şi aproape un milion de dolari într-un depozit bancar, potrivit ultimei declaraţii de avere.

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă