Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, spune că discută cu autorităţile din Târgu Mureş despre redeschiderea Institutului de Boli Cardiovasculare astfel ca până la sfârşitul acestui an să se reia transplantul de cord, adăugând că se discută şi despre introducerea transplantului pulmonar în România, potrivit Mediafax.
Ministrul a declarat, vineri, la Braşov, că aşteaptă, în două – trei săptămâni, un proiect din partea autorităţilor din Târgu Mureş pentru reînfiinţarea Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant, cu personalitzate juridică, sau găsirea altor soluţii în cadrul actualei legislaţii.
„Am fost acuzat că am fost nepăsător la transplantul de cord, când, de fapt, acesta este sistat din 2011. De două luni discut cu cei de la Târgu Mureş. De fapt, în ianuarie am fost acolo să văd despre ce este vorba, iar de prin martie am început discuţiile cu conducerea fostului spital, între timp s-a schimbat directorul, am reluat discuţia cu noul director… Am avut alaltăieri şi o discuţie cu preşedintele Societăţii internaţionale de Transplant care a apreciat teribil preocupările noastre şi modul în care vrem să facem acest lucru. I-am dat sarcină directorului spitalului, iar pe preşedintele CJ l-am rugat să asiste lucrările, şi în două-trei săptămâni îi aştept cu un proiect care să însemne: reînfiinţarea Institutului Inimii de la Târgu Mureş cu personalittate juridică sau găsirea altor soluţii în cadrul actualei legislaţii, deci fără să modificăm nimic. În acest moment nu ştiu care va fi soluţia, dar până la sfârşitul acestui an vreau să reluăm transplantul de cord la Târgu Mureş”, a spus Nicolăescu.
Ministrul a mai spus că şi medicii de la Iaşi au intenţia de a deschide un centru de transplant de cord.
„Am aflat că mai este o dorinţă a celor de la Iaşi de a face transplant pe cord şi că au o documentaţie înaintată către Agenţia Naţională de Transplant care până acum nu le-au răspuns. Vreau să îi chem săptămâna viitoare pe cei de la Agenţia de Transplant să stau de vorbă cu ei, atât pentru Târgu Mureş, cât şi pentru solicitarea Iaşiului”, a mai spus ministrul Sănătăţii.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii poartă discuţii şi pentru introducerea în România a transplantului pulmonar.
„Prin coorodonatorul regional, care este din Croaţia, ar urma ca în această toamnă să avem o primă întâlnire şi să vedem cum putem declanşa procedura de a începe o asemenea operaţiune în România”, a declarat ministrul Nicolăescu.
Eugen Nicolăescu a participat, vineri, la Congresul Internaţional al Pacienţilor cu afecţiuni hepatice, unde a a fost semnat protocolul de colaborare dintre Ministerul Sănătăţii şi Asociaţia SANO-HEP România.
Miercuri, Radu Deac, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant, fost director al Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) de la Târgu Mureş, a declarat că 55 de inimi pentru transplant au fost „irosite” după desfiinţarea IBCvT. Deac a precizat că, după datele sale, un număr de 55 de corduri – 20 în 2012 şi 35 în acest an – au fost irosite, după desfiinţarea Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant de la Târgu Mureş, în 2011, şi transformarea lui în clinică în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din municipiu.
Deac, care a condus timp de zeci de ani IBCvT Târgu Mureş, a precizat că acesta era singurul centru din ţară unde se făcea transplant de cord şi că decizia din 2011 a pus medicii în imposibilitatea de a mai face această operaţie.
El a menţionat că, din 1999, când a început activitatea de transplant de cord la Târgu Mureş – IBCvT fiind singurul centru din ţară unde se făcea această operaţie – s-au realizat 50 de astfel de operaţii în total, numărul variind în fiecare an, în funcţie de numărul de donatori.