20.4 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialNe aşteaptă o iarnă lungă şi grea

Ne aşteaptă o iarnă lungă şi grea

După ce meteorologii au instituit cod portocaliu, ne pregătesc şi pentru alte veşti proaste. Zăpada, viscolul şi temperaturile scăzute ar putea reveni periodic până în aprilie.

 

Viscolul ar putea închide jumătate din ţară în următoarele zile. După ce şose­lele s-au transformat în sticlă, majoritatea find acoperite de polei, meteorologii au decretat cod portocaliu în partea de sud şi sud-est a teritoriului. „Pentru că situaţia persistă şi fenomenele me­teo­rologice vor deveni mai intense, am hotărât să instituim cod portocaliu. Va ninge mai abundent, vântul va sufla cu viteze mai mari, activi­tăţile de transport şi alimentarea cu energie vor fi cel mai probabil perturbate în diferite zone ale ţării”, ne-a explicat Florinela Georgescu, şef serviciu meteorologie la Agenţia Naţională de Meteorologie (ANM). Celelalte zone ale ţării au rămas, deocamdată, sub incidenţa codului galben. „Nu putem face «farmacie» şi nu ştim exact cum va evolua situaţia, dar în mod cert nu trebuie să trecem cu vederea fenomenul ploii îngheţate şi formarea poleiului”, a mai spus meteorologul.

Nu vor fi constant temperaturi scăzute

Potrivit specialiştilor, suntem departe de ameninţarea codului roşu.  „Mai e mult până acolo. Mai exact, suntem departe de situaţia din 1942, când s-au înregistrat valori record de temeraturi scăzute în întrega ţară. Atunci, la Bod, în judeţul Braşov au fost -38,5 de grade Celsius, iar în Bucureşti -30 de grade Celsius. În acest sezon este puţin probabil ca temperaturile să coboare sub -30 de grade Celsius, pe arii extinse”, a mai spus Georgescu. Totuşi, în Ungaria, unde stratul de zăpadă abia a atins 30 de centimetri (în România are peste 40 de centimetri), meteorologii au instituit deja avertizarea de cod roşu. „În general, vecinii noştri sunt mult mai „generoşi” când declară cod roşu. Iarna e mult mai dură în România decât în Ungaria, din cauza reliefului. În consecinţă şi noi trebuie să fim mai precauţi atunci când declarăm stare de urgenţă”, a explicat Georgescu. Cod roşu au avut şi bulgarii acum câteva zile.

Pentru următoarele luni, meteorologii ezită să facă predicţii detaliate, dar s-ar putea să avem de înfruntat iarna până în aprilie. „Nu vor fi constant temperaturi extrem de scăzute. Va mai ninge, va mai fi viscol şi în martie, poate şi în aprilie, dar aceste fenomene nu vor fi constante”, a explicat Georgescu. Specialistul spune că ceea ce se întâmplă acum este normal, având în vedere clima pe care o are România. „Ne este un pic mai greu să ne adaptăm, după ce în ultimii ani am avut ierni mai blânde. Dar iernile din anii 1980 până în 1987 au semănat foarte bine cu ce se întâmplă acum”, a amintit meteorologul.

Vântul siberian a adus ierni grele în toată Europa

Din cauza masei de aer siberian care s-a abătut asupra continentului european, cele mai multe ţări au de înfruntat ierni mai grele decât cele din ultimii ani, spun specialiştii. „A nins la Roma, este foarte frig în Grecia, n-ar trebui să ne mire atât ce se petrece în România”, a spus meteorologul. În acest moment, ţările cele mai afectate de viscol sunt Ucraina, Belarus, Ţările Baltice, Rusia.

În România, stratul de zăpadă a depăşit 40 de centimetri, în unele zone vântul a suflat cu peste 80-90 de kilometri pe oră, vizibilitatea fost scăzută din cauza ceţii, iar poleiul a acoperit multe drumuri şi a dus la blocarea acestora. Astfel, 23 drumuri naţionale au fost închise, iar Autostrada Soarelui a fost blocată trei zile la rând, pentru că de la o oră la alta se acoperea cu polei. Pe A1 (Bucureşti-Piteşti) s-a circulat, dar viteza autovehiculelor nu a depăşit 50 de kilometri pe oră.

În următoarele zile, printr-un ordin comun al Ministerului de Interne şi al Transporturilor, autori­tăţile ar putea decide închiderea drumurilor din 16 judeţe, dacă stratul de zăpadă va ajunge la un nivel îngrijorător. Aproape 80 de trenuri de călători, din cele 1.947 prevăzute să circule au fost anulate din cauza vremii nefavorabile. Patru linii de cale ferată au fost blocate.

De asemenea, două curse aeriene Tarom, Bucureşti-Iaşi şi retur, au fost anulate, ieri, la prânz, în timp ce cursa de Viena, care urma să aterizeze la Iaşi s-a întors în capitala Austriei, din cauza vântului puternic şi a ninsorilor.  

Sfatul medicilor

 Evitaţi deplasările;  consumaţi alimente bogate în proteine şi carbohidraţi;   îmbrăcaţi-vă cu mai multe straturi de haine, puneţi-vă mănuşi cu un singur deget şi şosete din lână sau flauşate;  nu vă îmbrăcaţi în haine strâmte;  nu vă puneţi încălţări fixe;  evitaţi alcoolul.

34  persoane au murit din cauza gerului.

65 persoane au căzut pe gheaţă numai în Bucureşti.

300 oameni au fost duşi în adăposturi speciale.

4 persoane au murit sub avalanşe.

S-a decretat cod portocaliu în Bucureşti, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Vrancea, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea şi Galaţi.

Cele mai citite

Samsung plănuiește șase actualizări Android pentru dispozitivele din gama entry-level

Samsung planifică ofere până la șase actualizări de Android și suport de securitate pentru dispozitivele din gama entry-level, precum Galaxy A16 5G. Samsung plănuiește șase...

România, printre ultimele în UE la colectarea deșeurilor electronice: doar 31,7% reciclate în 2021, față de ținta de 65%

România s-a clasat în 2021 printre ultimele țări din UE în ceea ce privește colectarea deșeurilor din echipamente electrice și electronice (DEEE), cu un...

Kelemen Hunor îl îndeamnă pe Klaus Iohannis să devină senator, după modelul Ion Iliescu, la terminarea mandatului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marţi seara, că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, poate deveni senator, cu derogare în Parlament, la fel...
Ultima oră
Pe aceeași temă