NATO și statul român își vor împărți cheltuielile necesare modernizării aerodromului Fetești, unde vor staționa avioanele F-16, de fabricație americană, cumpărate de România din Portugalia.
Pentru atribuirea lucărilor și serviciilor neceare, Ministerul Apărării Naționale a organizat trei licitații succesive. Suma totală menționată în cele trei contracte, necesară modernizării aerodromului Fetești și ridicării lui la standarde americane, este de circa 16,2 milioane de euro, fără TVA.
Conform unuia dintre cele trei contracte, Ministerul Apărării Naționale a acceptat alocarea a circa 9,9 milioane de euro, fără TVA, pentru modernizarea infrastructurii Bazei Aeriene 86 de la Fetești (județul Ialomița).
Citește și: România începe procedura de achiziție pentru a doua escadrilă de avioane de luptă
Pe acest aerodrom au fost staționate o parte dintre avioanele MiG 21 LanceR ale României. Acum doi ani, cele 12 avioane LanceR din Flotila 86 Aeriană au fost dislocate de la Fetești la aerodromul Kogălniceanu. În următoarele luni, la Fetești va fi adusă prima escadrilă de avioane F-16 a României, cumpărată de MApN de la armata Portugaliei. Lucrările de modernizare și extindere de la Fetești sunt necesare pentru ca aerodromul să devină compatibil cu avioanele F-16.
Lucrările incluse în contractul de 9,9 milioane de euro, atribuit prin licitație, vor urmări două obiective. În primul rând, se vor realiza refacerea și extinderea platformei de parcare a aeronavelor. În plus, se va construi o platformă de mentenanță pentru avioane.
Din cei 9,9 milioane de euro, circa 6 milioane de euro va plăti statul român, iar restul sumei va fi acoperită de NATO. Licitația a fost atribuită la data de 17 aprilie 2015.
6 milioane de euro pentru depozite de carburant și instalații de alimentare
Separat, MApN a organizat o altă licitație pentru amenajarea depozitelor de carburanți și a instalațiilor de alimentare a aeronavelor de pe aerodromul Fetești. Aceste lucrări vor costa circa 6 milioane de euro (fără TVA).
Lucrările aferente depozitelor și intalațiilor de alimentare vor fi plătite în primul rând de NATO, care alocă aproximativ 4,5 milioane de euro. Restul sumei de bani, circa 1,5 milioane de euro, va fi suportată de statul român.
Mic contract de consultanță pentru o firmă de apartament
Pentru realizarea lucrărilor aerodromului de la Fetești, MApN a simțit nevoia de a primi „Consultanță și asistență tehnică” – lucru firesc, la un obiectiv de asemenea importanță strategică. Consultanța s-a decis în urma unui contract separat de primele două. Potrivit contractului de atribuire a acestei licitații (prima dintre cele negociate de MApN), consultanța va costa 312513 de euro (fără TVA).
Potrivit contractului, pentru realizarea aerodromului NATO de la Fetești, MApN va primi și va plăti consultanță către o firmă cu sediul într-un apartament de bloc din sectorul 4 al Capitalei, la etajul 3.