7.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialNastase - dubla infrangere

Nastase – dubla infrangere

Adrian Nastase a iesit din PSD pe usa din dos, scos cu forta de colegi. La ora 2.20 a noptii de marti spre miercuri s-a transat soarta Nepotului intr-o sala inghetata a Hotelului Confort din Otopeni: 37 de lideri ai PSD au votat secret pentru retragerea sprijinului politic acordat lui Nastase. Doar 16 au fost de partea lui, iar unul s-a abtinut. Peste zece minute, nepotul matusii Tamara a coborat in holul hotelului si a anuntat ca, in fata vointei exprimate de partid, demisioneaza din functia de presedinte executiv al PSD si din cea de presedinte al Camerei Deputatilor. A fost cel mai umilitor moment din cariera sa, acela in care Geoana, Mitrea si Vanghelie isi frecau mainile de bucurie pe la spatele sau: „Am scapat in sfarsit de el!”.


Cu paltoanele pe ei

Intalnirea cu presedintii de organizatii i-a epuizat fizic si psihic pe pesedistii intruniti de la ora 17 seara pana la 3 dimineata, intr-un fel de rememorare a congresului de anul trecut, si acela incheiat in zorii zilei cu un cutremur in partid. Mai mult decat atat, pana pe la ora 1.00, sedinta i-a epuizat nervos si pe sefii Mircea Geoana si Miron Mitrea, caci discutiile nu tindeau catre ceea ce doreau ei, si anume eliminarea lui Nastase. La sosire, sefii judetelor au fost extrem de curajosi in fata presei, facand declaratii razboinice si zgomotoase, unii cerand congres extraordinar, altii cerand demisia lui Nastase, altii pe amandoua. De la trepte pana in sala de sedinta curajul le-a cam pierit. In primul rand din cauza frigului din sala, care i-a facut pe toti sa-si trimita soferii sa le aduca paltoanele. In al doilea rand, din cauza ca Geoana a dat cuvantul presedintilor de filiale in ordinea alfabetica a judetelor. Ca de obicei, fiecare dintre acestia s-a apucat sa se planga de situatia primarilor racolati de putere, de presiunile la care sunt supusi, de dificultatile personale, in obisnuita terapie de grup practicata la adunarile de acest gen in PSD. Din cand in cand, de la sala de sedinta aflata la etajul unu al hotelului, sala pazita bine de trei haidamaci de la PSD Ilfov, care aveau misiunea sa interzica accesul presei in preajma usii prin care se auzea ce se discuta inauntru, ajungeau zvonuri la ziaristii masati in hol: s-a ajuns la litera C, D, M, V… Mai mult, chiar, cei care coborau de la sedinta spuneau ca in sala este o mare plictiseala si ca nimeni nu discuta subiectul Adrian Nastase. Nastase insusi, inconjurat de SPP-isti si de consiliera Anca Alexandrescu, a stat in sala, cu o figura crancena, plimbandu-si privirea neagra asupra tuturor, ca un soi de amenintare: „Aveti grija ce spuneti si cum votati, caci eu nu uit si cand ma voi scula pre multi voi popi”. Potrivit relatarilor unor surse participante la sedinta, pesedistii din jurul mesei stateau cu privirile in podea si capetele intre umeri: „S-au ferit sa vorbeasca cu el, ii spuneau numai lucruri de complezenta, erau pur si simplu jenati de prezenta lui acolo”. Singurii care pana la 1 dimineata au avut curajul sa-l atace frontal pe Nastase aratandu-i usa au fost presedintele PSD Bucuresti, Sorin Oprescu, si baronii de Vrancea si Teleorman Marian Oprisan si Liviu Dragnea. Acestia au expus problemele de imagine pe care Nastase le provoaca partidului si faptul ca trebuie sa si le asume si sa plece.

Mitrea: „O sa vina si randul altora!”

De abia dupa discursurile sefilor de filiale extrem de lungi si obositoare s-a ajuns la miezul problemei. Erau toti obositi. A luat cuvantul secretarul general Miron Mitrea, care a fost extrem de dur la adresa tuturor, si a baronilor de judete, si a impricinatului Adrian. Sefilor de filiale le-a reprosat ca sunt extrem de curajosi in fata camerelor de filmat, dar cand vine vorba sa ia o decizie, intr-un for de conducere, isi pierd curajul si nu pun niciodata punctul de „i”. „Voi vreti congres extraordinar pentru ca n-aveti curajul sa va asumati raspunderea aici, acum! Va e teama sa spuneti verde in fata ce aveti de spus si va e frica sa votati si de aia cereti congres, sa ne fofilam cu totii si sa o luam de la capat cu vorbaria si cu certurile”, le-a spus Mitrea colegilor din sala. Dupa care i s-a adresat direct lui Nastase, caruia i-a explicat ca vine un moment in viata cand fiecare trebuie sa inteleaga ca e momentul sa se retraga, indiferent daca-i place sau nu: „Adriane, asta-i viata! Trebuie sa accepti. O sa vina si randul meu, o sa plec si eu, o sa vina si randul altora si vor pleca si ei, n-avem ce face”…

Geoana: „M-am saturat de mizerabili si golani!”

A vorbit apoi Ion Iliescu, ca de obicei neutru ca Elvetia. Aproape o ora a explicat in amanunt secretele principiilor de stanga si a manifestat doar o nuanta de sustinere a „oricarui proces de curatare a partidului”. Dupa Iliescu a venit insa randul lui Geoana, care i-a trezit pe toti la viata, uimindu-i cu o neasteptata demonstratie de autoritate. Geoana i-a atacat extrem de dur pe cei care marti strangeau in Camera Deputatilor semnaturi de sustinere pentru Nastase si se inghesuiau sa dea declaratii la presa, declaratii acuzatoare la adresa conducerii partidului. „M-am saturat de mizerabili si golani!”, a spus Geoana nominalizandu-i pe Eugen Bejinariu, Titus Corlatean si Victor Ponta, „care s-au agitat o zi intreaga sa faca scandal”. Mircea Geoana a recurs apoi la o stratagema extrem de abila pentru vot, punandu-si demisia pe masa. Si nu numai demisia sa, ci a intregii conduceri a partidului, in frunte cu Miron Mitrea si Ioan Rus.

Vot de incredere… pentru Geoana

Facand aceasta manevra, Geoana nu a cerut sa se voteze pentru retragerea sprijinului acordat lui Nastase, ci a cerut un vot de incredere pentru el si pentru conducerea partidului. Daca ar fi cerut vot direct pentru eliminarea lui Nastase ar fi existat sanse mai mari ca acesta sa coalizeze in jurul lui mai multi sustinatori, in virtutea unei solidaritati baronesti. Insa cerand vot de incredere pentru actuala conducere, i-a facut pe pesedisti sa se teama ca disparitia intregii echipe de lideri ar fi un dezastru pentru ei toti. Daca s-ar fi dat un vot de neincredere pentru echipa lui Geoana, partidul ar fi fost aruncat in aer, pentru ca toti sefii si-ar fi dat demisia si nici macar nu ar fi avut cine sa se ocupe de organizarea congresului extraordinar. Problema a fost pusa extrem de transant de catre Geoana: „Noi am luat o anumita decizie, am facut o propunere, ca Adrian Nastase sa-si dea demisia. Va cer un vot de incredere pentru aceasta propunere. Daca votati impotriva propunerii noastre, inseamna ca n-am sustinerea voastra si atunci voi pleca, ma dau la o parte, impreuna cu toata conducerea”.

Se da tap ispasitor

S-a trecut la vot secret. „Le tremurau mainile, Vacaroiu si Dorneanu aproape ca aveau lacrimi in ochi. S-a votat cu frica, dar a fost umilitor pentru Nastase, a asteptat pana in ultima clipa sa se intoarca situatia”, ne-au relatat pesedistii participanti la sedinta. Inainte ca liderii sa coboare din sala, s-a aflat rezultatul votului: 37 pentru, 16 impotriva si o abtinere. Descinderea liderilor in sala s-a facut cu zgomot si lupte corp la corp. A coborat Ion Iliescu si SPP-istii sai i-au imbrancit pe ziaristi si au rasturnat scaunele si mesele din drum pentru a-l scoate pe acesta din hotel. Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc si Marian Vanghelie au coborat impreuna. Mitrea impasibil, Hrebenciuc negru, iar Vanghelie foarte, foarte vesel. Au coborat apoi alti sefi de filiale livizi la fata, storsi de oboseala si de foame. In spatele lor a venit Adrian Nastase, cu un zambet voit relaxat, insa cu Anca Alexandrescu, consiliera sa, vanata de suparare, in dreapta sa. Nastase a pretins ca a cerut un vot de incredere pentru el insusi si a anuntat ca in baza votului exprimat a hotarat sa-si dea demisia din functii, dar asta s-a intamplat in realitate numai dupa ce a primit un sut in posterior din partea colegilor. Insa nici in ultima clipa nu a renuntat sa se victimizeze: „Din punct de vedere personal, este vorba mai curand de cautarea unui tap ispasitor pentru probleme mai delicate ale partidului. Eu sunt un soldat disciplinat si ma supun”. Nastase a spus ca multi dintre colegi sunt „speriati” si ca nu poate sa le reproseze ca au votat impotriva sa. „Vom vedea daca acesta era medicamentul potrivit pentru maladia de care sufera PSD”, a spus Nastase, sustinand ca el este un om de echipa si un tip sportiv care accepta cu eleganta victoria adversarilor.

Primul pas a fost facut. Pe cand ceilalti?

Mircea Geoana a asteptat pana ce Nastase a iesit din hotel si de abia apoi a coborat sa vorbeasca cu ziaristii. A tras aer in piept adanc, a avut un minut de tacere ca un fel de moment de reculegere si, cu tonul unuia care participa la o inmormantare, a spus: „A fost un moment dificil pentru noi si un moment nefericit ca am ajuns in aceasta situatie. Dar plecam linistiti ca am avut o dezbatere democratica. Este un moment greu, de responsabilitate, dar acesta este doar un prim pas, urmeaza un drum lung si greu pentru recastigarea credibilitatii”. Oftand din nou, a plecat si Geoana, ducandu-se la restaurantul hotelului sa serbeze cum se cuvine momentul istoric.


Iliescu, declarat Robespierre al PSD

Pentru ca votul dat miercuri noapte in vederea eliminarii lui Nastase din partid sa aiba o greutate nu neaparat din punct de vedere statutar, ci legitim, Mircea Geoana a propus infiintarea pe loc a unui asa-numit Consiliu de Onoare pe care sa-l conduca el si Ion Iliescu si care sa aiba misiunea unui fel de tribunal al partidului. „Astazi am discutat despre infiintarea unui Consiliu de Onoare al PSD care are rolul si obligatia de a judeca si transa probleme de moralitate si legalitate in legatura cu oricare dintre membrii partidului”, a declarat Geoana. Acest tribunal ar urma sa aiba puterea de a dispune chiar excluderea unuia sau altuia din partid daca seful Consiliului, Ion Iliescu, va lua aceasta decizie. Se pare ca acest lucru i-a nemultumit pe aproape toti liderii partidului, avand in vedere ca Ion Iliescu asteapta de multa vreme ocazia sa le faca de petrecanie multora dintre ei. Asa s-ar explica supararea lui Viorel Hrebenciuc la iesirea din sala de sedinta, stiut fiind faptul ca Iliescu ii cere aproape saptamanal acestuia sa plece din functia de lider al grupului de la Camera Deputatilor si eventual sa plece chiar si din partid.


La sedinta PSD a venit ambulanta

Dupa miezul noptii, in jurul orei 1.00, in Hotelul Confort s-a aflat de la angajatii hotelului ca lui Adrian Nastase i s-ar fi facut rau si ca a fost chemata Salvarea pentru a-i acorda primul ajutor. Zvonul spunea ca Nastase si-ar fi inscenat aceasta chemare a Salvarii pentru a-si induiosa colegii cu suferintele sale fizice. Insa nu lui Nastase i se facuse rau, ci lui Ion Solcanu, presedintele PSD Iasi. Pentru acesta a sosit ambulanta si, dupa ce i-au acordat primul ajutor, a fost readus in sala de sedinta pentru a participa la vot.

Cele mai citite

O mașină de jucărie cu explozibil a fost depistată pe aeroportul din Chișinău

O jucărie sub formă de maşină, care avea componentele unui obiect explozibil, a fost depistată pe aeroportul internaţional Chişinău, a confirmat şeful Inspectoratului General...

Claudiu Năsui dezvăluie că unii membri USR l-ar susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale

Vicepreşedintele USR, Claudiu Năsui, a declarat marți, 7 ianuarie, că în interiorul partidului condus de Elena Lasconi sunt oameni care doresc ca Nicuşor Dan...

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....
Ultima oră
Pe aceeași temă