-2.3 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăSpecialMunca multa, productivitate mica

Munca multa, productivitate mica

Potrivit Eurostat, Biroul de Statistica al UE, romanii ocupa locul al cincilea in UE, in functie de numarul de ore lucrate pe saptamana. Pe de alta parte, Romania nu mai sta asa de roz cand vine vorba de productivitate a muncii, aflandu-se la coada clasamentului. Sociologii cred ca de vina sunt deficientele de management.

In timp ce media UE este de 37,4 ore lucrate sptamanal, in Romania, in trimestrul al doilea, s-au muncit 40,8 ore, cu 0,3% mai mult decat in primul trimestru. Cel mai mult muncesc letonii (41,5 ore pe saptamana), urmati de greci (41,3 ore) si polonezi (41,2). La polul opus se situeaza olandezii care muncesc 31,6 ore intr-o saptamana.
Pe de alta parte, conform altor date prezentate de Eurostat in luna februarie, Romania se situeaza la coada clasamentului european cand vine vorba de productivitatea muncii, aceasta fiind la mai putin de 40% din media europeana.
Sociologul Mircea Kivu pune acest aspect pe seama deficientelor de management: "Cei mai multi dintre manageri sunt calificati la locul de munca si nu au studii de specialitate". Sociologul vine si cu un exemplu: in companiile multinationale, ca un salariat sa stea peste program trebuie sa obtina aprobarea sefului care e penalizat daca aduna prea multe ore suplimentare, "acesta fiind un semn ca nu stie sa organizeze bine munca".
Pe de alta parte, antropologul Alexandru Balasescu socoteste ca "un om ar trebui sa stea la serviciu 4-5 ore pe zi. Reducerea numarului orelor de munca e o forma de crestere a productivitatii. In mai putin timp oamenii lucreaza mai concentrat, in caz contrar au tendinta de a-si disipa cele 8 ore in pauze".
Kivu mai avertizeaza ca in Romania e o adevarata intrecere pentru ore suplimentare: "Multi cred ca daca pleci ultimul de la serviciu, dai senzatia ca esti constiincios".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă