Tribunalul București a explicat, în motivarea arestării lui Sorin Oprescu, că se impune această măsură preventivă deoarece primarul ar putea influența martori din anchetă, unii dintre ei subalterni la Primăria Capitalei.
”Din probele cauzei rezultă că privarea inculpatului Sorin Oprescu de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică”, se arată în motivare.
”La aprecierea pericolului concret al faptelor trebuie avută în vedere şi reacţia societăţii la asemenea fapte, prin care o persoane publică, deținătoare a celei de-a doua funcții elective ca număr de voturi în România primește mită, prin intermediul directorului unei instituții publice din subordinea sa”, apreciază instanța.
Tribunalul București subliniază și „caracterul conspirat al metodelor” folosite de inculpat: întâlnirile de remitere a sumelor de bani având loc doar noaptea și în interiorul unui imobil care îi aparține inculpatului, în condițiile în care inculpatul își ia și cere și persoanelor care urmează să-i remită mita să-și ia măsuri de precauție, cu consecința ca probarea activității sale infracționale este mult îngreunată, precum și faptul că inculpatul nu se atinge de suma de bani primită decât după ce persoanele care i-au dat mita au plecat din imobil, toate acestea reprezentând împrejurări care subliniază nevoia dispunerii în cauză a unei măsuri preventive.
Primarul Sorin Oprescu nu a contestat în fața instanței că a primit suma de 25.000 de euro de la denunțător, dar a susținut că este vorba de un „împrumut”. Explicația primarului a fost „neconvingătoare” în fața probele prezentate de procurorii DNA, se arată în motivarea arestării preventive a lui Sorin Oprescu publicată de Tribunalul București.
Citește și: Cum s-a apărat Sorin Oprescu pentru prima dată în fața instanței
Tribunalul a luat această decizie după coroborarea mijloacelor de probă administrate în cauză, respectiv a declaraţiilor martorilor denunţători și cea a suspectului ….cu rezultatul măsurilor de supraveghere tehnică autorizate şi puse în aplicare în cauză, administrate ca mijloace de probă (convorbiri telefonice, supraveghere audio, video şi prin fotografiere, precum şi localizarea prin mijloace tehnice), în conformitate cu prevederile art. 138 şi urm. din C.pr.pen., cu documentele puse la dispoziție de denunțători cu privire la contractele derulate, cu procesele-verbale întocmite în cauză, în special cele de efectuare a perchezițiilor și cele de înseriere a bancnotelor, dar și cu declarația martorei ……
Sorin Oprescu a fost reținut de procurorii DNA sâmbătă noapte, iar duminică noapte, cu puțin înainte de miezul nopții, magistraţii Tribunalului Bucureşti au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele edilului, care a fost dus în arestul Poliției Capitalei. Decizia nu este definitivă și a fost contestată de Sorin Oprescu la Curtea de Apel Bucureşti.