-1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialMonitorizarea sturionilor, blocata

Monitorizarea sturionilor, blocata

Romania nu respecta angajamentul luat la Conventia CITES privind monitorizarea sturionilor din Dunare, dar cheltuieste anual cate un milion de euro pentru a deversa in fluviu pui de sturioni produsi de firme private. In urma cu cinci ani, Romania s-a angajat la Conventia CITES sa realizeze pe Dunare o statie de monitorizare a sturionilor. Conform acordului incheiat de autoritatile romane cu specialistii CITES, statia trebuia sa fie amplasata in apropierea orasului Isaccea si sa fie finalizata pana la finele anului 2006. La doi ani de la expirarea acestui termen, statia de monitorizare nu este functionala, iar specialistii CITES sunt ingrijorati de soarta sturionilor de Dunare. Grigore Baboianu, director executiv al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), a declarat ca "in scurt timp statia de la Isaccea va fi finalizata. Deocamdata nu exista personal pentru administrarea ei, dar vom gasi solutii de a o face functionala".

Radu Suciu, reprezentantul CITES in Romania pentru monitorizarea populatiei de sturioni, a declarat ca sunt putine sanse sa inceapa efectiv monitorizarea sturionilor din Dunare. "Imobilul in care ar trebui sa functioneze statia de la Isaccea este aproape finalizat. In cladire nu exista insa aparatura pentru activitatile stiintifice specifice acestei monitorizari. O parte din aparatura o poate pune la dispozitia celor care vor efectua monitorizarile Institutul Delta Dunarii, dar mai sunt necesare si alte aparate care ar trebui sa fie achizitionate si nu sunt fonduri bugetare pentru acestea", a spus Suciu. Romulus stiuca, directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii, a afirmat ca "atat conducerea ARBDD, cat si Ministerul Mediului nu par a se interesa de monitorizarea sturionilor de Dunare".

 

Directorul stiuca a prezentat mai multe adrese pe care institutul din Tulcea le-a trimis conducerilor ARBDD si Ministerului Mediului, in care solicita finantarea dotarii statiei de la Isaccea cu aparatura. Doar una dintre aceste adrese a primit un raspuns. Astfel, in urma cu un an, Ministerul Mediului a comunicat Institutului Delta Dunarii ca "nu exista resurse bugetare pentru finantarea monitorizarii sturionilor". Radu Suciu sustine ca Institutul Delta Dunarii ar avea nevoie de o finantare anuala de 800.000 lei pentru a monitoriza populatia de sturioni de Dunare.

» Interese
Ministerul Mediului refuza sa finanteze monitorizarea sturionilor, dar Ministerul Agriculturii da cate un milion de euro pe an pentru cumpararea de la firme private a puilor de sturion care sunt deversati in Dunare. Specialistii sustin ca aceste deversari nu ar fi benefice, iar o monitorizare stricta a sturionilor ar putea stopa deversarile si ar aduce prejudicii celor care fac afaceri banoase din aceasta activitate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă