Filozoful Mihai Șora a fost implicat, duminică, într-un schimb dur de replici pe rețeaua de socializare Facebook, după ce el a postat un mesaj în care vorbea despre moartea lui Fidel Castro.
„Despre morți – numai de bine! (Cel puțin așa spune vorba populară.) Stau și mă gândesc cam ce s-ar putea spune de bine despre Fidel Castro. Am găsit trei lucruri (poate că mai sunt și altele, dar de acestea sunt sigur): 1. Avea un prenume frumos. <<Fidel>> vine din latinescul <<fides>> și trimite la credință. 2. Deși situația nu era tocmai simplă în familia Castro, iar băiețelul Fidel a fost, ani la rând, un băiețel ilegitim, părinții lui au hotărât că el ar trebui, totuși, botezat: și l-au botezat la vârsta de nouă ani (ceea ce, până la urmă, nu a contat prea mult, iar micuțul Fidel nu a devenit neapărat creștinul, iubitorul de semeni, adultul responsabil Fidel). 3. În anii ’50, și-a dat doctoratul în drept: un doctorat de-adevăratelea, cum se făcea pe vremuri (lucru pe care l-ar fi putut învăța și fostul nostru premier de la șeful cubanez). Dragii mei, la dispariția tovarășului Fidel Castro, mă grăbesc să-l reascult pe Domnul Compay Segundo. Ceea ce vă doresc și dumneavoastră”, a scris, duminică, Mihai Șora, pe Facebook.
În replică. politicianul, filologul și eseistul român Adrian Papahagi a răspuns: „Îi poate spune cineva domnului Șora să n-o mai lase pe nevastă-sa să scrie pe pagina lui de Facebook?”.
Ca reacție, soţia filosofului, Luiza Palanciuc-Şora, i-a răspuns: „Nu aş fi intervenit aici (pentru că nu mă interesează duhorile calomniatoare, nici emiţătorii lor), însă o fac pentru că am observat că vă aplaudă oameni despre care credeam că au mai multă minte (şi un oarecare respect pentru Mihai Şora). O lectură atentă a paginii lui Mihai Şora, de-a lungul anilor, v-ar fi ferit de această mârlănie. Aţi fi putut observa că, pe pagina lui Mihai Şora, se află chiar Mihai Şora: fie sub forma unor înregistrări video, fie în fotografii, fie în scris. Sunt filme şi fotografii în care apare chiar el, nu vreo sosie de-a lui, după cum tot ce este scris reprezintă riguroasa transcriere a însemnărilor pe care le face zilnic, legate sau nu de actualitate: riguroasa transcriere a unor manuscrise.”
La rândul său, filologul a răspuns: „Doamnă Palanciuc-Şora, nu ocupaţi nici dumneavoastră, nici ilustrul dumneavoastră soţ un piedestal care să vă ferească de critică, iar aceasta poate fi formulată şi altfel decât solemn. Când scrii prostii pe Facebook poţi primi chiar şi replici mai glumeţe. Am reacţionat la o postare pe care am găsit-o incompatibilă cu anticomunismul intransigent pe care i-l cunoşteam, şi pe care continuu să o găsesc nedemnă”, a mai spus Adrian Papahagi.
Citește și: Filosoful Mihai Șora a trecut în revistă trei lucruri bune despre dictatorul Fidel Castro, la moartea lui
Filosoful a amintit că dictatorul a avut un prenume frumos, că a fost totuşi botezat, ceea ce nu l-a făcut mai bun, şi că în anii 1950 şi-a dat doctoratul în Drept ”pe bune”, lucru pe care l-ar fi putut învăţa de la el şi fostul prim-ministru al României.
Și filozoful Șora a intervenit, precizând: „Analfabetul funcțional lovește din nou! De data aceasta, are studii la Sorbona și spume la gură (cele din urmă prevalând asupra celor dintâi). Dragii mei, nu sunt un admirator al lui Fidel Castro (Doamne, ferește!). Sper că au mai rămas și oameni care pricep o snoavă și n-au nevoie doar de propoziții rudimentare sau de înjurătura groasă pentru a înțelege tâlcul unui mesaj. Există și alte patiserii (decât spuma la gură) pentru a consemna dispariția unui dictator”.
Adrian Papahagi a reacționat la mesajul filozofului: „Observ doar că am atins un punct nevralgic, care a declanşat o imensă avalanşă de insulte («analfabet funcţional», «extremist», «pseudo-creştin»). Toate asezonate cu o lectură atent pusă în scenă din I Corinteni, cu icoana în spate şi tot dichisul. Haios, ce să zic”.