9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialMitropolia Ardealului judecă apelul lui Cristian Pomohaci, exclus din preoție. El a...

Mitropolia Ardealului judecă apelul lui Cristian Pomohaci, exclus din preoție. El a fost întâmpinat de 150 de persoane

UPDATE 13.54: Aproximativ 150 de persoane s-au strâns, marţi, în faţa sediului Mitropoliei Ardealului din Sibiu, împotriva deciziei de caterisire a preotului Pomohaci. Susţinătorii fostului preot cred în nevinovăţia acestuia şi l-au aplaudat la ieşirea de la judecată, potrivit News.ro.

 Şedinţa Consistoriului Mitropolitan de la Sibiu, care judecă recursul depus de Cristian Pomohaci împotriva deciziei de caterisire, a început la ora 11.00 şi s-a terminat două ore şi jumătate mai târziu. În faţa sediului clădirii Mitropoliei Ardealului unde a avut loc judecata s-au strâns aproximativ 150 de persoane, femei şi bărbaţi, susţinători ai fostului preot.

Aceştia cred în nevinovăţia lui şi afirmă că mass-media este de blamat în acest caz, jurnaliştii fiind cei care l-au adus pe Cristian Pomohaci în această situaţie. Tocmai de aceea, au format un cordon la intrarea în clădire, pentru a-l proteja de ochii presei, în momentul în care a ieşit de la judecată.

În aplauzele susţinătorilor care au agresat jurnaliştii, Pomohaci s-a urcat în maşina cu care a venit la Sibiu încă de la ora 09.00 şi a plecat. Fostul preot nu a făcut declaraţii presei.



Mitropolia Ardealului judecă, marți, apelul fostului preot Cristian Pomohaci,  implicat într-un scandal sexual cu minori, informază Agerpres.

„Având în vedere principiul judecății echitabile și al respectării dreptului la apărare, Consistoriul a trimis astăzi citație persoanei învinuite, Cristian-Dorin Pomohaci, a admis audierea martorilor propuși de acesta, oferindu-i-se posibilitatea ca, pe lângă înscrisurile depuse la Consistoriul Mitropolitan, să uzeze și de dreptul său de a se apăra în fața instanței bisericești de judecată. Totodată, instanța i-a oferit posibilitatea apelantului de a-și alege un apărător bisericesc, dintre persoanele nominalizate în citație, apărători bisericești atestați de către Patriarhia Română, conform art. 122 din Regulament", preciza Arhiepiscopia Sibiului, în 6 septembrie.

 

Până la data fixată pentru termenul de judecată, la instanța bisericească s-au putut depune și alte dovezi concrete în apărarea sau în acuzarea apelantului. Consistoriul Mitropolitan precizează faptul că prin aplicarea măsurilor canonice nu se urmărește pedepsirea persoanei învinuite, care se poate întoarce prin pocăință, ci numai apărarea instituției Bisericii, a ordinii și a disciplinei canonice, a moralității și a sacralității vieții bisericești.

Orice pedeapsă canonică aplicată de o instanță bisericească se deosebește de pedepsele instanțelor civile și penale prin faptul că nu interzice niciun drept civil, nu privează de libertate, cel pedepsit rămânând o persoană liberă de a profesa orice activitate în cadrul societății civile, se menționează în comunicat.

 

Tribunalul bisericesc de la Alba Iulia l-a caterisit pe Cristian Pomohaci în 28 iulie. Parchetul General a preluat, pe 19 iulie, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș dosarul în care preotul Cristian Pomohaci, din Parohia Moșuni, județul Mureș, este cercetat pentru racolare de minori în scopuri sexuale. Acesta a fost înregistrat în timp ce îi cerea favoruri sexuale unui minor, iar convorbirea a apărut în presă.

Cele mai citite

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă