Televiziunea de stat se descotoroseşte de 627 de salariaţi, dar păstrează 55 de angajaţi care, deşi au luat note mici la evaluare, sunt consideraţi „cazuri sociale“. Fara motiv real, spun experti in legislatia muncii.
Societatea Română de Televiziune a încheiat „epurarea“ instituţiei şi a publicat pe reţeaua internă de comunicare o listă de 627 de persoane care vor fi date afară. Astfel, societatea va rămâne cu 2450 de posturi. Între acestea se numără şi 55 de cazuri sociale, potrivit unei hotărâri de ultim moment a Consiliului de Administraţie. Această listă nu se referă la acele persoane aflate în concediu prenatal sau de creştere a copilului, care au fost incluse într-o altă categorie şi nu au fost supuse evaluării.
Cele 55 de cazuri au fost trecute pe o listă şi numite „sociale“ după ce au dat examenele şi nu au obţinut note de trecere, potrivit unor surse din TVR.
România liberă a decis să nu divulge numele si datele de identificare ale persoanelor din lista de mai sus pentru că nu sunt persoane publice.
Persoanele respective au făcut cereri şi au adus dovezi pe care le consideră întemeiate pentru a-şi păstra locurile de muncă. Dincolo de motive serioase, precum persoane cu boli grave, cu un membru în familie cu un handicap sau persoane singure cu mai mulţi copii în întreţinere, multe dintre motivele invocate nu par suficiente pentru a fi protejaţi.
Lista numelor – împreună cu motivul pentru care fiecare dintre respectivii angajaţi erau păstraţi, a fost publicată ieri pe reţeaua internă de comunicare a TVR. În urma unui scandal iscat în instituţie de tipul de motive invocate, la scurt timp conducerea a decis retragerea listei şi publicarea ei fără menţionareaargumentelor.
„Divorţată, un copil minor“ – motiv de cruţare
Printre aceste motive se numără cazuri de genul „divorţată, un copil minor“, „divorţată, un copil student la zi la buget“, „un copil minor, necăsătorită“, pe care o parte din membrii CA ai SRTV nu le-au considerat îndeajuns de puternice pentru a fi păstraţi în TVR, în ciuda rezultatelor slabe la evaluare.
Un nume care a atras atenţia este cel al realizatoarei TV Corina Dănilă, care a scăpat de demitere pentru că este divorţată şi are în întreţinere un copil minor. Potrivit presei, Corina Dănilă deţine o vilă în Muscel şi a fost căsătorită cu Norris Măgeanu, pilot de raliuri şi reprezentant al firmei Nike în România.
Lista mai conţine nume de realizatori TV, electricieni, redactori, directori imagine, tehnicieni şi este rezultatul selecţiei a peste 450 de angajaţi care au picat la examene şi au depus cereri pentru a fi „iertaţi“ pe motive sociale.
Avocat legislatia muncii: „Nu sunt cazuri sociale”
Avocatul specializat pe legislatia muncii Andrei Săvescu a explicat de ce motivele trecute in dreptul unora dintre cei iertati nu sunt suficiente.
„Nu pot sa faca asta dupa ce s-a desfasurat interviul. Probabil ca sunt si altii in aceeasi situatie, dar care n-au depus o astfel de cerere. Nu se pot modifica regulile în timpul procedurii. Nu sunt cazuri sociale. Insă nu văd o cale juridică pentru a fi atacată această hotărâre, pentru că s-a suplimentat numărul de locuri. Asta va fi apărarea lor (n.r. celor de la TVR) în cazul unui proces. Este o chestiune de moralite. Acei angajaţi puteau la fel de uşor să spună ‘eu am nişte ochi albaştri şi nu văd prea bine şi, prin urmare, aş vrea să lucrez în continuare’ şi conducerea să spună ‘da’.”
Întrebat care ar fi acele legi la care conducerea TVR face referire prin trimiterea la „legislaţia incidentă”, avocatul Andrei Săvescu a răspuns: „Nu e nicio legislaţie incidentă. Nici vorbă. Asta e o chestiune ulterioară, sunt un soi de noi angajări. Curtea de Conturi ar putea oricând să se sesizeze.”
Lista celor 627
În urma contestaţiilor şi a selecţiei aşa-numitelor cazuri sociale, SRTV a decis disponibilizarea a 627 de angajaţi. Pe această listă se regăsesc şi nume cunoscute, precum cel al Gianinei Corondan, Sanda Vişan, Horia Romanescu.