13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMircea Băsescu rămâne în penitenciar. Magistrații Tribunalului Constanța au admis contestația DNA...

Mircea Băsescu rămâne în penitenciar. Magistrații Tribunalului Constanța au admis contestația DNA privind eliberarea condiționată a fratelui fostului președinte al României

Magistrații Tribunalului Constanța au admis contestația formulată de procurorii DNA față de decizia anterioară a Judecătoriei Medgidia de eliberare condiționată a Mircea Băsescu. Fratele fostului președinte al României rămâne în penitenciar. Decizia anunțată miercuri de Tribunalul Constanța este definitivă.

Acesta a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență în favoarea interlopului Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, în dosarul în care a fost acuzat că ar fi primit 600.000 de euro mită de la familia acestuia.

Mircea Băsescu a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență în favoarea interlopului Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, în dosarul în care a fost acuzat că ar fi primit 600.000 de euro mită de la familia acestuia. Mircea Băsescu a efectuat până în prezent aproximativ o treime din pedeapsa la care a fost condamnat.

La audieri, Mircea Băsescu și avocatul acestuia au susținut că a avut un comportament exemplar pe timpul detenției, în penitenciar luând parte la activități educative. La rândul său, procurorul DNA afirmase că nu sunt suficiente argumente și probe comportamentale care să ofere garanții că Mircea Băsescu și-a corectat atitudinea.

Un complet al Judecătoriei Medgidia s-a pronunțat pe 6 octombrie pentru admiterea cererii de eliberare condiționată formulată de Mircea Băsescu. La judecarea cererii de eliberare condiționată, magistrații din Medgidia au reținut că Mircea Băsescu, în vârstă de 62 de ani, a dat dovadă de bună purtare în penitenciar și a stat un an în arest preventiv și la domiciliu.

În dosarul respectiv, și Marian Căpățână a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la trafic de influență, fiind menținută decizia luată în primă instanță de Tribunalul Constanța. Instanța a dispus și confiscarea sumei de 265.000 de euro de la Marian Căpățână, dar și ridicarea sechestrului instituit pe bunurile lui Mircea Băsescu. Magistrații au respins însă ca nefondată cererea formulată de Florin Anghel de restituire a sumei de 600.000 de euro pe care membrii familiei acestuia susțineau că i-ar fi dat-o drept mită lui Mircea Băsescu.

Mircea Băsescu și Marian Căpățână au fost trimiși în judecată în iunie 2014 de procurorii DNA, pentru trafic de influență și respectiv complicitate la trafic de influență.

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada 20 februarie 2011 — 22 februarie 2012, Mircea Băsescu a primit sume de bani de la denunțătorul Florin Anghel, prin intermediul inculpatului Marian Căpățână, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de Sandu Anghel, precum și a altor cereri incidente în cauză, cu scopul de a obține o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

 

Cele mai citite

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă