Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a spus, astăzi, că este prematur să se vorbească despre majorarea salariilor, el precizând din nou că rectificarea bugetară vizează bani pentru investiţii şi plata arieratelor, potrivit Mediafax.
„Este prematur să se vorbească despre majorarea salariilor”, a declarat Ialomiţianu, după şedinţa BPN al PDL.
El a spus, din nou, că obiectivul principal al rectificării bugetare îl constituie banii pentru investiţii şi pentru plata arieratelor.
„Obiectivul principal, imediat se referă la bani pentru investiţii. Deci, cu ocazia rectificării, vom da bani pentru investiţii şi vom lua în calcul plata arieratelor. Acestea sunt lucrurile pe care le vom cuprinde în ordonanţă”, a spus Ialomiţianu.
Coaliţia a decis, în şedinţa de luni, majorarea salariilor bugetarilor de la 1 octombrie, a declarat, pentru „Gândul”, Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor naţionale, precizând că s-a discutat despre un procent de 5%
Pambuccian a precizat că în şedinţa coaliţiei s-a decis majorarea salariilor bugetarilor de la 1 octombrie.
„S-a discutat despre un procent de majorare a salariilor de 5%, dar rămâne să mai discutăm procentul cu care se vor majora. Să vedem dacă este o măsură sustenabilă”, a adăugat Pambuccian.
Preşedintele Traian Băsescu a precizat, duminică, într-o conferinţă de presă, că face un apel „la seriozitate” din partea partidelor politice, în special a celor ce alcătuiesc majoritatea guvernamentală, subliniind că „nu este de tolerat niciun fel de populism”.
„Chiar mă distram – mă distram, e greşit spus, am avut aproape un sentiment de revoltă -, vedeam politicieni care n-au avut curaj să anunţe măcar o măsură de austeritate, în schimb de câteva zile anunţă măririle de salarii, de pensii, de adaosuri… Apel la toţi cei predispuşi să facă un mare rău României – ruperea echilibrelor fragile în care ne aflăm şi care s-au obţinut cu costuri extrem de ridicate din partea populaţiei… Este un apel la raţiune. Sunt convins că oricâte eforturi de discreditare s-ar face, până la urmă românii vor înţelege că am făcut nu ce ne-a plăcut – că nimănui nu-i place să ia bani din salarii, să introducă taxe suplimentare, impozite pe pensii sau să ia măsuri de austeritate -. Nu le-a făcut nimeni cu plăcere, dar le-am făcut pentru că a trebuit. Şi din cauza unor politicieni nu este de tolerat stricarea acestor echilibre şi implicit revenirea la o situaţie dificilă”, a spus Traian Băsescu.
Guvernul consideră că există spaţiu fiscal pentru creşterea salariilor din sectorul public, dar o majorare ar trebui operată numai după o nouă reducere a numărului angajaţiilor bugetari, consideră şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks.
„Guvernul va lua o decizie referitor la cât de mare va fi creşterea (salariilor bugetarilor -n.r.) sau momentul în care va fi adoptată. Nu ar fi înţelept nici din partea mea, nici din partea lor, să spunem în acest moment care va fi decizia. Din punctul lor de vedere (al Guvernului – n.r.) există spaţiu pentru creşterea salariilor, dar trebuie să aşteptăm până la acel moment pentru a fi siguri. Creşterea salariilor poate avea loc doar dacă există un număr satisfăcător de angajaţi în sistemul bugetar. Există încă o supraangajare în sectorul public”, a spus Franks.
Atât în precedentul acord cu FMI, cât şi în actuala înţelegere cheltuielile cu personalul sunt limitate în sume absolute, iar orice majorare salarială este posibilă doar în acest spaţiu.
În acordul încheiat în luna mai, Guvernul se angajase la reducerea personalului bugetar în limita a 1,29 milioane de salariaţi.