În timp ce Laszlo Borbely dădea asigurări că dezastrul ecologic din Ungaria nu reprezintă un pericol transfrontalier, şeful Apelor Române anunţa că substanţele nocive au intrat în Dunăre.
Cât de afectată va fi până la urmă România, ca urmare a propagării viiturii toxice, care a făcut deja morţi şi răniţi în Ungaria şi a poluat extrem de grav anumite regiuni din ţara vecină? Ei bine, autorităţile române nu erau capabile nici ieri, la trei zile după incident, să ofere publicului date lămuritoare. Pe de o parte, din informaţiile culese de România Liberă, rezultă că Budapesta nu a transmis Bucureştiului toate datele pe care le are la dispoziţie. Pe de altă parte, apelul la calm, făcut insistent de ministrul UDMR al Mediului, Laszlo Borbely, este contrazis oficial de şefii de la Apele Române. Ieri, în aceeaşi zi în care Borbely anunţa că viitura va intra în Dunăre abia azi, vineri, directorul Apelor Române, Csaba David, anunţa că substanţele toxice, rezultate în urma scurgerilor de la combinatul de aluminiu din oraşul Ajka, contaminaseră deja fluviul. Iată cum s-au succedat informaţiile contradictorii pe parcursul zilei de ieri:
Ora 9.52. Un oficial de la Protecţia Apelor din Ungaria este citat de Associated France Press spunând că noroiul toxic a ajuns deja în apele Dunării, pe teritoriul ungar. Datele confirmau astfel relatarea României Libere care a dezvăluit ieri, în premieră, că substanţele poluaseră deja Dunărea. Informaţia a fost apoi preluată şi de alte canale media.
Ora 10.08. Informaţia, preluată de media din România, e dezminţită de ministrul român al Mediului, Laszlo Borbely, care spune că autorităţile din Ungaria l-au asigurat că poluantul nu va ajunge în Dunăre până astăzi, vineri. „Poate să ajungă pe Dunăre numai în cursul zilei de mâine (n.r. azi). Deja când va ajunge în Dunăre în Ungaria, pH-ul va fi limitat la 9. Trebuie să liniştim toţi cetăţenii români. Este o catastrofă ecologică în Ungaria, dar în ce priveşte poluarea transfrontalieră care vine din Dunăre nu este nici un pericol”, declara ministrul UDMR Laszlo Borbely.
Ora 11.00. Autorităţile din Mehedinţi se întrunesc în şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mehedinţi, Adrian Drăghici, spune că, potrivit măsurătorilor, reziduurile toxice decantate în Ungaria ar putea ajunge la Baziaş, la intrarea Dunării în România, nu mai târziu de sâmbătă după-amiază. Membrii comitetului se arată îngrijoraţi pentru că nu ştiu, la trei zile de la accidentul ecologic din Ungaria, care este exact substanţa care a poluat apele şi care este cantitatea de poluant scursă. „Ştim că au fost substanţe alcaline, sode, metale grele folosite în prelucrarea bauxitei. Nici aceste informaţii nu sunt oficiale şi ar fi mult mai bine dacă am şti ce substanţe au fost deversate în fluviu, pentru a pregăti reactivii necesari acelor substanţe”, a explicat Adrian Drăghici. Autorităţile din teritoriu sunt victime ale informaţiilor contradictorii. „Unii spun că unda nu a ajuns în Dunăre, alţii spun că mai are câteva ore şi intră în România. Adevărul e că nu ştim nimic sigur”, declară pentru Mediafax un responsabil cu atribuţii în gestionarea efectelor accidentului.
Ora 14.00. Declaraţia lui Laszlo Borbely privind lipsa unui pericol transfrontalier este contestată de reprezentanţi ai World Wide Fund for Nature, care atenţionează că şi substanţele neutralizante aruncate în amonte de Dunăre, pentru a diminua efectul poluantului, sunt nocive. „Chiar şi în cazul în care concentraţia elementelor toxice care ajung în Dunăre este redusă, există pericolul acumulării acestor elemente în sedimente, unde pot persista o perioadă mai lungă de timp.”
Ora 14.46. „Apele Române” anunţă că unda de poluare apărută în urma accidentului ecologic din Ungaria a trecut de pârâul Marcal în râul Raba şi ar urma să ajungă în Dunăre, pe teritoriul ungar, în cursul zilei de azi. „Unda de poluare intrată în râul Raba mai are de parcurs circa 150 km până la vărsare în Dunăre, respectiv 24 de ore”, explică oficialii.
Ora 15.30. Contactat de România Liberă, directorul „Apelor Române”, Csaba David, revine şi spune că unda de poluare a ajuns deja în Dunăre, în urmă cu o oră, la 14.30. „De la ora 3.00 noaptea, când a intrat în râul Raba, practic, a parcurs cei 150 de kilometri până la confluenţa cu Dunărea”, a spus oficialul. Siguranţa afişată de ministrul Laszlo Borbely, care a minimalizat, în ieşirile sale publice, potenţialul impact negativ asupra mediului din România, este astfel zdruncinată chiar de subalternii săi. Oficialul de la Apele Române recunoaşte că partea ungară nu i-a informat cu privire la componenţa noroiului toxic şi nu ştie care este motivul pentru care partea română nu a primit datele respective. Informările oficiale pleacă de la ministerul de Externe din Ungaria către instituţia omoloagă din România, apoi, prin Comitetul de Situaţii de Urgenţă, la Ministerul Mediului şi la Administraţia „Apele Române”. „Din păcate, n-avem informaţie oficială. Noi, zic eu, că, fiind specialişti, cam ştim ce conţine. În urma tehnologiei de extragere a aluminiului rămâne cam acelaşi lucru în fiecare ţară. Rămân metale grele”, spune Csaba David.
Ora 15.47. Administraţia „Apele Române” transmite comunicatul oficial potrivit căruia noroiul toxic a pătruns deja în Dunăre, încă de la ora 14.30. „Conform ultimelor informaţii primite de la partea ungară, unda de poluare a trecut de râul Raba şi a ajuns în fluviul Dunărea, la ora 14.30″, anunţă noul comunicat, la doar o oră distanţă de primul, care dădea asigurări că Dunărea nu va fi poluată până azi.
Ora 16.29. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, solicită informaţii actualizate părţii ungare.
Ultima oră: Oficialităţile ungare anunţă că au fost observaţi primii peşti morţi pe Dunăre, după cum relevă AFP.