-3 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialMinisterul Sănătăţii a conceput un proiect pentru ajutarea cuplurilor sterile

Ministerul Sănătăţii a conceput un proiect pentru ajutarea cuplurilor sterile

Cuplurile care suferă de sterilitate ce nu poate fi tratată prin nicio metodă terapeutică clasică sau intervenţie chirurgicală pot apela la un un donator pentru inseminare artificială sau fertilizare in vitro, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Sănătăţii, informeaza Mediafax.

Proiectul de Lege privind reproducerea umană asistată medical cu terţ donator a fost supus dezbaterii publice joi, pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

„Proiectul de lege conturează cadrul juridic al activităţilor necesare pentru realizarea reproducerii umane asistate cu terţ donator, care este reprezentat de prevederile din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr.287/2009 privind Codul civil”, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, citat într-un comunicat de presă al MS.

Potrivit proiectului de act normativ, activitatea de reproducere umană asistată medical cu terţ donator va fi organizată şi controlată de Ministerul Sănătăţii. Agenţia Naţională de Transplant va supraveghea şi coordona activităţile de reproducere umană asistată medical cu terţ donator.

Proiectul prevede că vor putea recurge la reproducerea umană asistată medical cu terţ donator părinţii care îndeplinesc cumulativ o serie de condiţii, care vor fi stabilite prin ordin de ministru.

Accesul la reproducerea umană asistată medical cu terţ donator va fi permis părinţilor care suferă de sterilitate ce nu poate fi tratată prin nicio metodă terapeutică clasică sau intervenţie chirurgicală, în special în cazul incompatibilităţii imunologice, a existenţei unor imposibilităţi de contact între cele două celule germinative sau a sterilităţii din cauze necunoscute.

Tehnicile de reproducere umană asistată medical cu terţ donator vor fi cele realizate în cadrul procedurilor de fertilizare in vitro şi de inseminare artificială.

Criteriile medicale de selecţie a terţului donator vor fi aprobate prin ordin al ministrului Ssănătăţii.

Actul donării este gratuit, iar identitatea terţului donator este confidenţială. Acesta trebuie să-şi dea consimţământul, „clar, precis, scris, liber, prealabil şi expres”. Formularul privind consimţământul terţului donator va fi aprobat prin ordin al ministrului Sănătăţii.

„Reproducerea umană asistată medical cu terţ donator se face în mod obligatoriu cu consimţământul scris, liber, prealabil şi expres al părinţilor exprimat în condiţii care să asigure deplina confidenţialitate, în faţa unui notar public care să le explice, în mod expres, consecinţele actului lor cu privire la filiaţie”, se mai arată în proiectul de act normativ.

Reproducere umană asistată medical cu terţ donator va fi realizează, la cererea solicitanţilor, în unităţi sanitare publice sau private autorizate de Ministerul Sănătăţii şi acreditate, la propunerea Agenţiei Naţionale de Transplant.

Înainte de a se recurge la reproducerea umană asistată medical cu terţ donator, reprezentanţii unităţii medicale trebuie să îi informeze pe viitorii părinţi asupra posibilităţilor de reuşită sau eşec, asupra riscurilor la care sunt supuşi mama şi copilul, să verifice motivaţia acestora şi să le aducă la cunoştinţă posibilităţile existente în materie de adopţie.

Ministerul Sănătăţii va emite normele metodologice de aplicare a legii în termen de 90 zile de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.

Cele mai citite

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...
Ultima oră
Pe aceeași temă