30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialMinerul scos mort din Mina Lupeni, condus pe ultimul drum de sute...

Minerul scos mort din Mina Lupeni, condus pe ultimul drum de sute de oameni

Minerul scos mort din Mina Lupeni a fost condus, duminică, pe ultimul drum de aproximativ 400 de persoane. ”Rămas bun Iulică! (…) Minerii lucrează cu vechituri vândute şi revândute defecte. (…) Acum aveţi bani de stâlpi peste cadavrele lui Iulică şi Ionel”, a declarat un fost miner, citat de Mediafax.

Iuliu Lucian Codlean a fost înmormântat chiar în ziua în care ar fi trebuit să împlinească 40 de ani. Bărbatul a fost scos decedat, vineri dimineaţa, din mina Lupeni, după aproximativ 14 ore de la momentul accidentului. Aproximativ 400 de persoane l-au condus pe ultimul drum.

La capela din Lupeni s-au adunat să-şi ia rămas bun şi numeroşi mineri, colegi de serviciu, care au însoţit maşina mortuară, alături de familie şi prieteni, spre cimitirul din oraş.

Primăria Lupeni a declarat ziua de duminică zi de doliu în oraş, în memoria celor doi mineri care şi-au pierdut viaţa în accidentul din mină.

"8 octombrie. O zi pe care o aşteptam cu atâta bucurie an de an. Astăzi, soţul meu şi-ar fi sărbătorit ziua de naştere. Eu îl sărbătoresc oricum pentru că ştiu că e cel mai iubit soţ şi tată dintre pământeni şi acum este cel mai divinizat soţ şi tată dintre îngeri! Tu eşti acolo, noi aici, dar de fapt puntea gândurilor şi iubirii noastre ne apropie atât de mult! La mulţi ani şi să fii zâmbitor cum ai fost întotdeauna. Te iubim”, a scris, duminică, pe contul său de Facebook, Ionela Codlean, soţia lui Iuliu Lucian Codlean.

De asemenea, şi reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara au transmis, pe site-ul instituţiei, un mesaj de condoleanţe.

"În joia de 5 octombrie 2017, întreaga comunitate minerească din Valea Jiului a fost, din nou, greu încercată. E greu de exprimat în cuvinte tot ce s-a simţit după ce s-a aflat că muntele a cedat. Disperare, furie, speranţă, smerenie… Dar speranţa a fost cea mai puternică. Ea le-a dat putere neomenească ortacilor hotărâţi să-şi salveze colegii, prin vocea călăuzitoare a unui învingător, Suciu Ioan Florin, care a luptat ca un erou.

Povestea lui rămâne printre legendele ştiute numai de cei cu acelaşi spirit ca şi el, minerii. E de neînţeles de ce efortul şi curajul lui n-au fost destul pentru a-l mai avea printre noi, la fel cum e imposibil de acceptat lipsa de şansă a altui brav miner, Iuliu Lucian Codlean. Raoul Adrian Cizmaşiu este cel care, cu o voinţă de fier, şi-a aşteptat colegii să-i redeschidă calea spre lumină.

Salvarea lui a fost singura bucurie într-o zi cumplită. Recunoştinţa şi mulţumirile noastre se îndreaptă către minerii implicaţi în operaţiunea de salvare a celor 3 ortaci şi faţă de toţi cei care ne-au fost alături. Iuliu Lucian Codlean şi Suciu Ioan Florin rămân în amintirea noastră ca nişte bravi eroi mineri. Dumnezeu să-i odihnească în pace! Suntem alături de familiile greu încercate şi le asigurăm că solidaritatea minerească se va răsfrânge şi asupra lor", a transmis Complexul Energetic Hunedoara.

Accidentul de la Mina Lupeni a avut loc joi după-amiaza, în jurul orei 14. Opt mineri au reuşit să se salveze, însă trei au fost surprinşi de malul de pământ şi au rămas blocaţi în subteran.

Dintre aceştia, doi au murit. Este vorba de Iuliu Lucian Codlean, de 40 de ani, care a fost scos decedat din mină, şi Ioan Florin Suciu, care a murit la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Bărbatul ar fi trebuit să împlinească 44 de ani duminica viitoare, era căsătorit şi avea un copil.

"Ioan Suciu a fost adus la Lupeni în noaptea de sâmbătă spre duminică şi urmează să fie înmormântat marţi, în cimitirul din oraş", a precizat Darius Câmpean.

Mina Lupeni a fost inaugurată în anii '30, iar până în prezent, 220 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma incidentelor petrecute în subteran.

Cele mai citite

Ciucă susține că România are o situație economică solidă, construită de guvernarea liberală, deși premierul și jumătate dintre miniștri sunt de la PSD

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, anunță că Agenția S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și subliniază că decizia agenției de rating...

Statul Qatar va avea investiții în România de 15 miliarde de euro, anunță premierul Ciolacu

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, are ca principal obiectiv "dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...
Ultima oră
Pe aceeași temă