6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialMii de profesori si medici nu si-au primit salariile la timp

Mii de profesori si medici nu si-au primit salariile la timp

» Banii pentru porcul de Craciun al unor bugetari din Ardeal si Moldova sunt sechestrati in circuitele banesti ale Finantelor, iar oamenii se tem ca nu vor putea intra in posesia lor pana dupa sarbatori.

» In timp ce sindicatele se declara surprinse de aceasta situatie, sustinand ca fondurile au plecat de la Bucuresti, sute de salariati cu cardurile goale ameninta ca vor protesta pe strazi de Craciun.

Mii de angajati din Sanatate si Invatamant au cardurile goale, la o saptamana dupa ce ar fi trebuit sa-si primeasca salariile. In timp ce pentru unii bugetari banii pentru porcul de Craciun au fost deblocati de trezorerii, alti bugetari se gandesc sa iasa pe strazi de sarbatori pentru a-si striga public nemultumirea. Liderii sindicali sunt surprinsi de faptul ca banii nu au ajuns la oameni, acuzand ca pe traseul fondurilor – care au plecat de la Bucuresti – s-ar fi interpus, la nivelul judetelor, "interventii rauvoitoare". Nu numai salariile intarzie la plata, ci si alocatiile pentru mame, ajutoarele pentru persoanele cu handicap, pensiile etc. La Tulcea, varstnicii aproape ca s-au calcat in picioare ieri, la posta, pentru a-si ridica pensiile abia sosite si a porni la cumparaturi. Reprezentantii Ministerului Finantelor, aflati la final de mandat, nu au putut fi contactati pentru a comenta situatia.

La Cluj-Napoca, circa 800 de angajati din sistemul sanitar (urgenta, medicina scolara) nu si-au primit inca salariile, desi acestea ar fi trebuit sa fie virate pe carduri in data de 15 decembrie. Autoritatile spun insa ca salariile ar putea ajunge la oameni chiar astazi. "Problemele sunt provocate de faptul ca Ministerul Sanatatii a virat cu intarziere banii pentru salarii in conturile Trezoreriei Cluj", sustine Autoritatea judeteana de Sanatate Publica. La Botosani, angajatii de la Psihiatrie – Centrul de Sanatate Mintala au facut o greva de avertisment pentru salarii, plangandu-se ca fara bani nu-si pot achita ratele la banci ori intretinerea si si ca nu vor avea ce manca de Craciun. Imediat dupa greva, banii protestatarilor au ajuns la trezoreria locala. "Oamenii aveau de gand sa treaca la forme de protest radicale", a declarat directorul Spitalului de Psihiatrie, Nicolae Vlad. Pentru ca nu si-au luat salariile, si profesorii din Bihor au intrat in greva spontana. In Mures au probleme insotitorii persoanelor cu handicap, iar in Maramures doar o parte a bugetarilor au primit al 13-lea salariu.

La Iasi, porcul de Craciun al medicilor si asistentelor a fost eliberat din circuitele birocratice abia dupa pichetarea prefecturii. "In Romania, daca nu bati cu ciomagul in strada, nu-ti vezi drepturile. Pentru fiecare salariu trebuie sa facem o mineriada", a explicat Viorel Tanase, liderul Sindicatului "Sanitas" din Iasi. El spune insa ca obligatiile catre salariati nu au fost onorate in totalitate: 3.000 de medici rezidenti isi asteapta inca prima de stabilitate. "Ei voiau sa amane plata salariilor pana in prima zi de Craciun, ca sa fim multumiti ca le-am primit si sa nu mai solicitam plata primelor de stabilitate. Este incredibil cat pot fi de parsivi. Asculta numai de bata in Ministerul Sanatatii", povesteste liderul sindical. Tanase crede ca lipsa de lichiditati cu care s-ar confrunta bugetul este o falsa problema, in conditiile in care banii au ajuns in Iasi dupa proteste: Aceasta este rea-vointa. Noi suntem hotarati sa iesim la proteste in zilele de sarbatoare daca nu ni se acorda toate drepturile", a adaugat liderul sindical.

Nedumerire

» Rauvoitorii intarzie banii

Lideri sindicali se mira de intarzierea salariilor. "Nu-mi explic aceasta intarziere. Am primit asigurari ca banii au fost deblocati de la Finante si chiar am vazut acesti bani aprobati de la buget, am vazut filele de buget semnate", ne-a declarat Marius Petcu, presedintele CNSLR-Fratia, confederatia sindicala din care face parte personalul sanitar. Petcu nu exclude insa "interventii rauvoitoare pe traseul financiar al banilor, mai ales la nivel local, pentru ca acesti bani au trecut deja prin trezorerii". Ministrul in exercitiu al Muncii, Mariana Campeanu, a pus, la randul sau, dificultatile de moment la plata prestatiilor sociale pe seama legilor imperfecte: "Pentru aceste prestatii contribuie atat Ministerul Muncii, cat si consiliile judetene. Legea nu prevede clar care trebuie sa fie contributia consiliilor. Unele contribuie cu 5%, altele cu 50%. Daca unele consilii judetene nu vireaza banii din lipsa de fonduri, sumele trebuie oricum acoperite de la bugetul de stat. Pana cand se fac redistribuirile de la buget, apare o intarziere de plata".

Cele mai citite

Atracții turistice care-și închid porțile în 2025

Unele muzee, situri naturale și hoteluri și-au luat rămas bun pentru totdeauna în acest an, cum ar fi emblematicul club parizian Chez Michou Călătoria globală...

Sfaturi esențiale pentru închirierea unei mașini în UE: Ce recomandă Centrul European al Consumatorilor

Orice neclaritate privind clauzele contractuale trebuie soluționată, înainte de semnarea contractului de închiriere Centrul European al Consumatorilor din România a publicat o serie de recomandări...

Ministerul Finanțelor atinge un record: 16,4 miliarde lei atrași de la populație prin titlurile de stat Fidelis în 2024

Cea mai recentă emisiune, derulată între 9 și 18 decembrie 2024, a generat investiții de 2,6 miliarde de lei Ministerul Finanțelor a atras de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă