-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialMetalurgia romaneasca, topita de recesiune

Metalurgia romaneasca, topita de recesiune

Scaderea productiei mondiale din industria auto si de echipamente industriale a inceput sa afecteze si metalurgia romaneasca. Primele masuri luate de marii producatorii constau in reducerea timpului de lucru si disponibilizari de personal.

Piata interna a tevilor din otel a scazut cu 40% in ultimele doua luni. TMK – Artrom Slatina, membra a gigantului rus TMK, cel mai mare producator mondial de tevi, se confrunta cu probleme din cauza scaderii vanzarilor. "80% din produsele realizate la Slatina merg la export, principalele piete pe care ajung fiind industria de automobile si echipamente industriale din Europa si America de Nord. Evolutia pietei interne la tevile din otel laminate la cald si/sau trase la rece a cunoscut in ultimele doua luni o scadere drastica de circa 40% fata de primele opt luni ale anului. In aceasta perioada exista o stagnare a volumului comenzilor, generata de o scadere vizibila a consumului de produse din otel.

 

In momentul de fata, nu se livreaza decat comenzi spot sau la limita minima, pentru continuarea proiectelor deja incepute si care sunt in stadiul final de executie", se spune intr-un comunicat remis de grupul TMK. Compania a infiintat un grup de management al crizei, din care face parte si conducerea din Romania. "Nu se va inchide nici o capacitate de productie, ci doar se va reduce productia efectiva a acestor capacitati, reducand timpul de lucru. Din pacate, acest lucru va insemna disponibilizari de personal, dublate de reducerea timpilor efectivi de munca la personalul ramas. Reducerea de personal va afecta, in primul rand, personalul care era destinat sa asigure si lucrul in timpul sarbatorilor legale si al weekendurilor, precum si al personalului din sectoarele auxiliare productiei", se mai spune in acelasi comunicat. PR managerul companiei, Maria Comanescu, a precizat ca nu se cunoaste deocamdata care va fi numarul disponibilizatilor.

Alro Slatina, cel mai mare producator de aluminiu din Europa Centrala si de Est, proprietatea grupului olandez Vimetco NV – aflat sub control rusesc –, nu a anuntat deocamdata un plan de masuri referitor la productia din Slatina. Directorul executiv al grupului, Christian Wuest, a declarat insa la sfarsitul saptamanii trecute ca se va reduce capacitatea de productie a fabricii din China cu 80.000 de tone metrice de aluminiu. Tot din cauza crizei, dezvoltarea noilor capacitati de productie avute in plan poate fi intarziata pana la jumatatea sau la finalul lui 2009. Grupul Vimetco detine doua centre de productie, unul in Romania (Slatina, Tulcea) si celalalt in China – cu unitati la Zhengzhou, Linzhou si Gongyi. Societatile de colectare a deseurilor metalice, furnizori de materie prima pentru industria metalurgica, au si ele probleme generate de scaderea comenzilor pentru acest sector.

 

"Trebuie sa inchid 80% din REMAT. Am avut 36 de puncte de lucru in ce priveste reciclarea. Acum mai avem opt. La fiecare punct de lucru a fost redus numarul de angajati. Imi pare rau ca angajatii mei trebuie sa plece dupa ce au lucrat 15-20 de ani la firma, dar nu am ce face", a declarat Constantin Comanescu, proprietarul REMAT Iasi. Potrivit acestuia, numarul persoanelor disponibilizate se ridica la cateva sute.  "Piata metalurgica este blocata de doua luni. La inceputul anului, pretul unei tone de fier vechi era de 600 dolari pe tona, acum a ajuns la 100 dolari. La aceste preturi, pierderile pe care le inregistrez sunt imense", a precizat Comanescu.

» Trimisi acasa
La societatea ieseana ArcelorMittal Tubular Products, fosta Tepro, jumatate din cei 650 de angajati sunt trimisi de saptamana trecuta acasa, prin rotatie, urmand sa primeasca 75% din salariu, din cauza lipsei de comenzi existente la nivel mondial. Potrivit lui Constantin Rotaru, presedintele Sindicatului "Virgil Sahleanu" din cadrul unitatii, situatia cu trimiterea muncitorilor acasa ar putea dura pana la sfarsitul acestui an.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă