UPDATE 21.00: Controversatul chirurg Gheorghe Burnei a declarat, într-o conferință de presă, că decizia Curții de Apel București, potrivit căreia acesta nu mai poate profesa în spitalele publice, a fost determinată și de presiunea exercitată de memorandumul semnat de foștii săi colegi de la ''Marie Curie''.
"Astăzi, Curtea de Apel a respins ceea ce Tribunalul a aprobat vinerea trecută, urmare a presiunii exercitate de memorandumul colegilor mei de la Spitalul 'Marie Curie'. Sunt chiar ei cei care m-au judecat, înainte s-o facă instanța de judecată! Pentru mine acești oameni au fost copiii mei. Am petrecut cu ei mai mult timp decât cu familia mea.
Am renunțat la banii proprii din cercetare ca să le plătesc lor anii de studiu în doctorat. M-am luptat pentru ei să rămână în București și să profeseze la acest spital. Și am făcut asta pentru că vreau să las în urma mea medici competenți, care să aibă de grijă copiii românilor", a declarat joi seara Burnei, într-o conferință de presă.
UPDATE 14.05: Magistrații au decis că medicul ortoped nu poate profesa. Decizia este definitivă.
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti decid, joi, dacă medicul ortoped Gheorghe Burnei, acuzat de luare de mită, va putea profesa în spitalele de stat, aşa cum a stabilit săptămâna trecută Tribunalul Bucureşti. Decizia este definitivă, potrivit Mediafax.
În 25 august, magistraţii Tribunalului Bucureşti i-au ridicat medicului interdicţia de a profesa într-un spital de stat. Decizia instanței a generat nemulţumiri în rândul medicilor din Secţia de Ortopedie a Spitalului „Marie Curie", care au transmis că refuză orice formă colaborare cu doctorul Burnei, care ar putea reveni în unitatea medicală.
Medicul Gheorghe Burnei a scris pe Facebook, după ce instanţa a decis că poate profesa din nou, că nu a condiţionat niciodată actul medical.
„Nu am condiţionat niciodată actul medical. Am refuzat constant ceea ce toţi pacienţii şi rudele acestora oferă în toate spitalele din ţară. Dacă aceştia au lăsat bani din proprie iniţiativă, deseori şi fără ştirea mea, i-am folosit pentru a cumpăra mâncare pentru cadrele medicale, care stăteau alături de mine în operaţii, peste program. În mod normal eu trebuia să fiu activ de la 8 la 13 în fiecare zi…pe când eu eram zilnic prezent la spital de la 6-7 dimineaţă până la puţin ora 17:00, deseori până la miezul nopţii. Trebuia să fac în jur de 15 consultaţii şi 1-2 operaţii pe săptămână, iar eu îmi făceam norma lunea. Nu am făcut medicină pentru bani şi nu am cerut niciodată nimic de la nimeni. Ortopedia este viaţa mea!", a precizat medicul.
După decizia instanţei, medicii din Secţia de Ortopedie a Spitalului „Marie Curie" au adresat conducerii spitalului şi Comisiei de etică o petiţie în care spun că refuză orice formă colaborare cu doctorul Gheorghe Burnei.
Medicul Gheorghe Burnei a fost reţinut în 10 decembrie 2016 de către procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti, care au cerut instanţei arestarea preventivă a acestuia pentru mai multe fapte de luare de mită. Tribunalul Bucureşti a respins arestarea preventivă. Astfel, medicul a fost plasat în arest la domiciliu, iar apoi sub control judiciar.
Anchetatorii l-au acuzat pe Gheorghe Burnei că i-ar fi obligat pe părinţii copiilor operaţi de el să cumpere proteze de la firma Argonmed, care în schimb i-ar fi plătit vacanţele cu familia în străinătate şi deplasările la congrese. Burnei ar fi folosit atât proteze omologate, cât şi dispozitive medicale pe care le-ar fi folosit în experimente pe copii, ce erau confecţionate artizanal de cunoştinţe ale medicului de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică si Tehnica Masurării, potrivit procurorilor.
Mai mult, procurorii susțin că Gheorghe Burnei ar fi prelevat de la copiii pe care îi opera ţesut osos şi ligamente, fără a cere acordul părinţilor, şi le-ar fi ținut în congelatorul unui frigider din unitatea sanitară, în care erau păstrate alimente şi băuturi alcoolice. Ţesuturile, deşi au fost păstrate în condiţii improprii şi nu au fost verificate bacteriologic şi viral, ar fi fost transplantate altor copii, iar cele găsite la percheziţii ar fi urmat să fie folosite la alte intervenţii chirurgicale.
Din datele existente până în prezent în dosar, chirurgul ortoped Gheorghe Burnei ar fi făcut experimente pe copii în peste 20 de cazuri, potrivit unor surse judiciare.